Skip to content

Het is te vroeg om draagbare laptops te kopen, zeggen experts:

24 de mei de 2022
craob x 1 b174159cc81143539cac4f375a9731ef

Belangrijkste leerpunten

  • Craob heeft details gedeeld over een aankomende laptop die wordt aangekondigd als ’s werelds eerste zonder poorten.
  • Technologen zeggen echter dat een draagbare laptop niet haalbaar is gezien de huidige stand van de technologie.
  • Vooruitgang in draadloze technologie kan dergelijke laptops in de toekomst mogelijk maken.
Het internet kwijlt over een ultradunne laptop die alle poorten heeft afgeschaft, maar hardware-experts denken dat dit nog niet mogelijk is, gezien de huidige stand van de technologie. Dankzij het draagbare ontwerp beweert de Craob X slechts 7 mm dik te zijn en slechts 1,9 pond te wegen. Om dit in context te plaatsen: de dunste laptops, de Acer Swift 7 en de Samsung Galaxy Chromebook, zijn ongeveer 9,9 mm dik. Zelfs de iPhone 13 met 7,65 mm is omvangrijker dan de Craob X. Hardware-experts denken echter niet dat een laptop die zo dun is als de Craob X functioneel zou zijn. “Ik denk niet dat het mogelijk is om een ​​laptop zo dun te maken zonder technologie om de batterij te vervangen”, vertelde Alex Lennon, oprichter van Dynamic Devices, via e-mail aan Lifewire. “Ik betwijfel ook ten zeerste of het robuust genoeg zou zijn om meer dan een half uur mee te gaan. Je hebt een bepaald gewicht nodig om een ​​laptop te laten werken als een ‘lap… top’.”

Verheven doelen

De absurd dunne laptop, van het ongehoorde Craob Inc, heeft een 13,3-inch 4K-scherm met praktisch geen randen. Afbeeldingen suggereren dat het een pinhole-camera heeft, hoewel het bedrijf geen details over de resolutie heeft gedeeld. Ook ontbreken cruciale details over de batterij, hoewel het heel duidelijk is dat er niet veel van zou zijn in zo’n dicht opeengepakt chassis. Er is ruimte nodig voor een 12e generatie Intel Core i7-1280P-processor, tot 32 GB DDR5 RAM, een 2 TB PCIe 4 SSD voor opslag en Wi-Fi 6E.

Craob X portless laptops met draadloze opladers ernaast

Een ander opvallend kenmerk van de draagbare laptop is dat deze een draadloze oplader gebruikt die magnetisch aan de achterkant van het scherm wordt bevestigd. Het bedrijf beweert dat de oplader ook dienst doet als poorthub en een verscheidenheid aan poorten bevat, zoals USB-A, USB-C, Thunderbolt, een SD-kaartsleuf en een hoofdtelefoonaansluiting. Lennon denkt dat dit geen zin heeft. “Voor [a laptop] om portloos en van enig nut te zijn, heb je een soort radiotechnologie nodig om gegevens naar randapparatuur te verplaatsen. Dat verbruikt energie, is niet zo snel als draden, en aangezien ik geen batterij zie [in the Craob X]lijkt het behoorlijk dom om de basisenergiebehoeften te verhogen.” Hij voegde eraan toe dat zelfs als we aannemen dat de laptop een batterij heeft, de draadloze oplader/poorthub niet voldoende lijkt om voldoende stroom te leveren om hem op te laden of zelfs voldoende bandbreedte te bieden om aangesloten randapparatuur te ondersteunen.

Portless Is Bunkum

Eric Brinkman, Chief Product Officer bij Cobalt, vertelde Lifewire via e-mail dat laptopfabrikanten altijd een evenwicht willen vinden tussen draagbaarheid, prestaties en bruikbaarheid. “Het verwijderen van poorten was van oudsher een manier voor laptopfabrikanten om ze dunner en lichter te maken; het verwijderen van poorten brengt echter enkele uitdagingen met zich mee, zoals minder ruimte voor batterijen en het verlies van poorten om randapparatuur aan te sluiten, waardoor laptopbezitters verschillende connectoren en dongles”, deelde Brinkman mee. Bovendien voegde hij eraan toe dat draadloos opladen, dat langzaam en inefficiënt is, werkt voor telefoons en apparaten die ’s nachts kunnen worden opgeladen, maar niet haalbaar lijkt voor apparaten zoals laptops die constant in gebruik moeten zijn.

Craob X draadloze oplader en poorthub

Dit is iets waar Wallace Santos, CEO van computerfabrikant Maingear, maar al te goed bekend mee is. Onder verwijzing naar het voorbeeld van hun ultradunne Element Lite-laptop, deelde Santos dat verbeteringen in connectiviteit, met name USB Type-C, aanzienlijk hogere oplaad- en overdrachtssnelheden hebben opgeleverd, maar draadloos is een heel ander balspel. “Het verplaatsen van deze poorten naar een draadloze oplossing met de huidige technologie zou terugvallen op lagere laad- en overdrachtssnelheden en een verhoogde latentie met de aangesloten apparaten veroorzaken”, deelde hij mee. Brinkman hoopt dat naarmate het technische ecosysteem rond apparaten evolueert om krachtigere draadloze technologieën te ontwikkelen, zoals Logitech’s eigen draadloze technologie Lightspeed, poorten uiteindelijk minder relevant kunnen worden. “Hoewel de toekomst ongetwijfeld draadloos is, denk ik dat de technologie er nog niet helemaal is”, voegde Santos eraan toe. “Draadloze oplossingen moeten net zo goed of beter zijn dan de huidige technologieën om het verwijderen van de bewezen connectiviteit van een laptop te rechtvaardigen.”