Skip to content

Hoe Brenda Romero een erfenis opbouwt

8 de juli de 2021
GettyImages 163487467 d8687e19afcd430eaaabf62c550177a6

Belangrijkste leerpunten

  • De vrouwen in de game-industrie doen grote dingen om gamen voor iedereen inclusief te maken.
  • Brenda Romero is vooral bekend om haar gamingbedrijf Romero Games en de oprichting van Empire of Sin.
  • Romero is optimistisch dat de game-industrie meer inclusief wordt voor vrouwen.
Vrouwen brengen de game-industrie steeds meer naar een hoger niveau, of ze nu pleiten voor meer inclusie en diversiteit of games ontwikkelen die bedoeld zijn voor alle soorten spelers. Een van die vrouwen is Brenda Romero, die niet alleen een game-ontwikkelaar is, maar in 2015 ook haar eigen gamingbedrijf Romero Games heeft opgericht. Hoewel Romero talloze prijzen heeft gewonnen, zoals een BAFTA Special Award, de Women in Games Lifetime Achievement Award 2013 , en de Development Legend Award 2017 – ze zei dat een van haar grootste prestaties het opzetten van haar gamingbedrijf met echtgenoot John Romero was. Ze gelooft dat het een langdurige erfenis is die ze kan achterlaten. “Het voelt fijn om te proberen het soort omgeving te creëren waarin je altijd zou willen dat je altijd zou kunnen werken en om te proberen die omgeving voor mensen te hebben,” vertelde Romero reddingsdraad via de telefoon. “Ik vind het leuk om mensen zich gewaardeerd te laten voelen.”

Niveau een

Al sinds ze klein was, maakt Romero spellen, verzamelt ze stukken en delen van bordspellen die ze bij garageverkoop kocht en gebruikt ze opnieuw om haar eigen spellen te maken. Flash forward naar 1981 en Romero werd aangenomen bij de ontwikkelaar en uitgever van videogames Sir-Tech Software, eerst als tester en later als ontwerper. Over het algemeen wordt Romero gecrediteerd met 49 gametitels, waaronder: The Mechanic is the Message, Wizardry 8, Dungeons and Dragons: Heroes, en, meer recentelijk, Rijk van Sin. “Diversiteit staat voorop in de hoofden van mensen.” “Ik ben echt trots op Rijk van Sin en waar het naartoe gaat,” zei ze. “Het is een echte uitdaging, maar ook heel leuk om iets te creëren waar nog nooit zoiets bestond.” Uitgebracht in december, Rijk van Sin is een inventief rollenspel, strategiespel dat zich afspeelt in de jaren 1920 in Chicago. Ze zei dat ze er vooral trots op is omdat het als een team is gemaakt tijdens Romero Games. “Het hebben van een bedrijf dat al vijf jaar bestaat en waar een geweldige groep mensen is en we allemaal graag samenwerken, is iets waar ik ongelooflijk trots op ben”, zei Romero.

Niveau twee

Hoewel een vrouw in gamen Romero er niet van heeft weerhouden om succesvol te worden in de industrie, zei ze dat ze een behoorlijk deel van de strijd heeft gehad als vrouw in de technologie. “Ik herinner me dat ik al vroeg werd verteld dat ik niet zoveel verdiende als die en die omdat die en die een vrouw en familie hadden om te onderhouden, en ik dacht: ‘Nou, dat is niet eerlijk’,” zei ze. Ze voegde eraan toe dat hoewel ze een overwegend positieve ervaring in de industrie heeft gehad, er nog steeds momenten zijn waarop mensen aannemen dat ze een snoepje is voor iemand anders, in plaats van een serieuze game-ontwikkelaar.

Portret van Brenda en John Romero

Buiten de game-industrie richt Romero zich op het aan het licht brengen van de prestaties van vrouwen in de technische industrie als geheel. “Toen ik op een universiteit werkte, zei een van mijn collega’s dat vrouwen niet geïnteresseerd waren in technologie, en dat vond ik absoluut belachelijk, dus ging ik hem bewijzen dat hij ongelijk had”, zei ze. Romero zei dat haar passie ligt in het onder de aandacht brengen van vrouwen in technologie en het helpen van mensen om meer te weten te komen over vrouwen aan de basis van de industrie. Ze zei dat achtervolging een doel dient dat veel groter is dan zijzelf. “Er is geen game die ik ga maken die groter zal zijn dan dat,” zei ze.

Niveau drie

Voor Romero ziet het er rooskleuriger uit dan toen ze decennia geleden in de industrie kwam. Ze zei dat ze de eerste zes jaar van haar carrière niet als vrouwelijk personage in videogames kon spelen, omdat ze gewoon niet bestonden. Nu, dat is niet het geval. “Als je nu een spel voor mensen pitcht, vragen ze of het spel vrouwelijke personages zal bevatten,” zei ze. “Diversiteit staat voorop in de hoofden van mensen.” “Het is een echte uitdaging, maar ook erg leuk om iets te creëren waar er nog niets bestond.” Ze zei dat er meer vrouwen in de game-industrie zijn dan ooit tevoren, en het voelt alsof er een significante verandering plaatsvindt als het gaat om gendergelijkheid. “Als ik kijk naar nieuwe vrouwen die in de industrie komen en het vuur dat ze hebben, is dat zelf echt invloedrijk, want als je in de buurt bent van iemand die zo opgewonden en enthousiast over iets is, dat is besmettelijk,” zei ze. Romero heeft goed advies voor vrouwen die het veld willen betreden en hun eigen erfenis willen maken. “Een van de mooie dingen aan vrouwen in de game-industrie is dat we echt goed verbonden netwerken zijn, dus vind die netwerken, spring erin en sluit je aan”, zei ze.