Skip to content

Lenzen op sterkte voor VR kunnen uw ogen vrijmaken

25 de juni de 2023
GettyImages 1020415902 042884bff9d84a4186d72fbfd02f2f42

Belangrijkste leerpunten

  • Experts zeggen dat lenzen op sterkte voor virtual reality-headsets de ervaring scherper en comfortabeler kunnen maken.
  • Facebook heeft details onthuld over de VirtuClear-lensinzetstukken van $ 80 voor de Oculus Quest 2.
  • Zoals iedereen die een bril draagt ​​weet, kan het lastig zijn om ze in een VR-headset te krijgen.

Op maat gemaakte lenzen op sterkte voor uw virtual reality-headset kunnen uw tijd in VR duidelijker en scherper maken. Facebook heeft een nieuwe webpagina onthuld met details over VirtuClear-lensinzetstukken voor de Oculus Quest 2, beginnend bij $ 80. Het gebruik van een bril met VR-headsets kan een letterlijke pijn zijn, maar deze speciale VR-lenzen kunnen het probleem verlichten. “Als drager van lenzen op sterkte is de pasvorm van het apparaat een constant punt van zorg bij het gebruik van een headset”, zei Dr. Warren Wiechmann, associate decaan van klinisch wetenschappelijk onderwijs en educatieve technologie aan de University of California Irvine School of Medicine, in een e-mailinterview. “Als je het apparaat voor het eerst opzet, is het de vraag of je bril wel past, en als dat zo is, [there is] de vraag hoe comfortabel mijn bril onder de headset zal zijn.”

Gericht op illusie

Wiechmann gebruikt zelf een VR-bril als onderdeel van het medische onderwijsprogramma op de school, en hij heeft gemerkt dat de headset het montuur van zijn bril kan buigen, waardoor de scherpte van de beelden wordt beïnvloed. En aangezien VR-brillen niet goedkoop zijn, “is het ontmoedigend om een ​​eenheid te kopen zonder te weten hoe goed ze zullen werken met je bril”, merkte Wiechmann op. Hoewel de prijs van sommige brillen betaalbaarder is geworden, “maakt de pandemie het passen van een eenheid bijna onmogelijk, dus het is nog steeds een gok.” Er is gewoon minder ruimte voor een bril, omdat de vormfactor krimpt van zoiets als een doos tissues op je hoofd tot zoiets als een skibril. Virtual reality-headsets gebruiken krachtige bolle lenzen om de illusie te wekken dat de weergegeven beelden ver weg zijn van de ogen van de gebruiker, zei DJ Smith, mede-oprichter en chief creative officer van virtual reality-bedrijf The Glimpse Group, in een e-mailinterview. Deze waargenomen afstand, vaak “brandpuntsafstand” genoemd, varieert afhankelijk van de headset die wordt gebruikt, maar varieert meestal van 3 tot 6 voet. “Wat dit betekent is dat als een gebruiker een bril nodig heeft om objecten in het echte leven te zien die ongeveer 3 tot 6 voet verwijderd zijn, hij waarschijnlijk dezelfde bril nodig heeft in de VR-headset,” zei Smith. Zoals iedereen die een bril draagt ​​weet, kan het lastig zijn om ze in een VR-headset te krijgen. Virtual reality-headsets zijn ontworpen om zo klein en nauwsluitend mogelijk op het hoofd van een persoon te zijn. “Helaas compromitteert dit vaak het vermogen van een gebruiker om een ​​bril in de headset te dragen. Bovendien, als de gebruiker de bril fysiek in de headset kan passen, zal de bril heel vaak tegen de lenzen van de VR-headset wrijven en krassen veroorzaken”, voegde Smith eraan toe. “Dit kan de visuele betrouwbaarheid van de headset permanent aantasten. Vervangende lenzen op sterkte zijn een geweldige oplossing omdat ze gemakkelijk in de headset passen en krassen volledig voorkomen.”

Opties zijn er in overvloed

Als u lenzen op sterkte draagt, heeft u veel verschillende opties om lenzen te vinden die bij uw headset passen. VR Lens Lab en WIDMOvr verkopen ook lenzen op sterkte voor andere VR-headsets, waaronder de Valve Index en HP Reverb. “De aankondiging van Facebook is logisch omdat vormfactor en brilaanpassing in conflict zijn, en het wordt steeds erger”, zei Jeffrey Power, oprichter en CEO van VR-ontwikkelingsbedrijf Arcturus Industries, in een e-mailinterview. “Er is gewoon minder ruimte voor een bril omdat de vormfactor krimpt van zoiets als een tissuedoos op je hoofd tot zoiets als een skibril.”

man die thuis een virtual reality-simulatorheadset gebruikt

Sommige headsets, zoals de Quest 2, hebben een spacer nodig die u voor een bril moet plaatsen. Maar het gebruik hiervan kan resulteren in een verlies van het VR-gezichtsveld, omdat uw ogen verder van de schermen verwijderd zijn. “Het is een behoorlijk slechte gebruikerservaring en betekent dat het moeilijker is om snel in en uit VR te komen”, zei Powers. “Persoonlijk draag ik gewoon contactlenzen wanneer ik VR ga gebruiken.” Schrijver Romelo Lukaku zei in een e-mailinterview dat het gebruik van VR moeilijk was als hij een bril droeg, en legde uit dat “VR niet iets was waar ik van genoot omdat mijn zicht wazig was.” Toen kwamen lenzen op sterkte. “Maar toen ik lenzen op sterkte gebruikte,” zei hij, “was het een stuk gemakkelijker om toegang te krijgen tot VR. Nu zie ik zonder enig probleem video’s op VR.”