Skip to content

Hoe C te formatteren vanuit de herstelconsole

23 de juni de 2021
format c xp recovery console 5a6734e247869800370158ee

Een van de verschillende manieren om C te formatteren is met behulp van de format-opdracht van de Recovery Console, die toegankelijk is vanaf een Windows XP- of Windows 2000 Setup-cd. U moet Windows XP of Windows 2000 op uw C-schijf hebben. Het is prima om de schijf van een vriend te lenen, omdat je Windows niet daadwerkelijk gaat installeren. Het kan enkele minuten duren om C te formatteren met behulp van de herstelconsole. Volg deze stappen om de C-schijf te formatteren met behulp van de herstelconsole: Als u geen Windows XP- of 2000-installatie-cd kunt bemachtigen, of als u geen van die besturingssystemen op uw C-schijf hebt, in staat om C te formatteren vanuit de herstelconsole. Zie C formatteren voor meer opties. Herstelconsole doet: niet installeer Windows en u zult niet een productsleutel nodig om Recovery Console te gebruiken.

Hoe C te formatteren vanuit de herstelconsole

  1. Ga naar de herstelconsole. Als u nog niet weet hoe u Recovery Console moet starten, klikt u op de bovenstaande link. Het proces is een beetje verwarrend, maar als je de stapsgewijze instructies kunt volgen, komt alles goed.

  2. Typ het volgende bij de prompt en druk vervolgens op Enter: formaat c: /fs:NTFS

    De format-opdracht die op deze manier wordt gebruikt, formatteert C met het NTFS-bestandssysteem, het aanbevolen bestandssysteem voor gebruik in de meeste versies van Windows. De schijf waarop Windows is opgeslagen, meestal C, kan in feite niet worden geïdentificeerd als de C-schijf van de herstelconsole. In de meeste gevallen zal dit het geval zijn, maar als je meerdere partities hebt, is het mogelijk dat je primaire schijf wordt geïdentificeerd door een andere letter dan je gewend bent te zien. Zorg ervoor dat u de juiste schijf formatteert!

  3. Type Y en druk vervolgens op Enter wanneer daarom wordt gevraagd met de volgende waarschuwing: LET OP: Alle gegevens op niet-verwijderbare schijf C: gaan verloren! Doorgaan met Formaat (J/N)?

    Neem dit serieus! U kunt niet van gedachten veranderen nadat u op . heeft gedrukt Enter! Wees er zeker van dat u C wilt formatteren, waardoor alles op uw C-schijf wordt verwijderd en uw computer niet opstart totdat u een nieuw besturingssysteem installeert.

  4. Wacht terwijl het formatteren van je C-schijf is voltooid. Het formatteren van een schijf van elke grootte zal enige tijd duren; het formatteren van een grote schijf kan even duren heel lang.

  5. Nadat de formaatteller bereikt 100%, zal uw computer enkele seconden pauzeren. Het enige wat u hoeft te doen is wachten.

  6. Zodra de prompt terugkeert, kunt u de Windows Setup-cd verwijderen en uw computer uitschakelen. U hoeft de herstelconsole niet af te sluiten of iets anders te doen.

U verwijdert uw volledige besturingssysteem wanneer u C formatteert. Dit betekent dat wanneer u uw computer opnieuw opstart en probeert op te starten vanaf uw harde schijf, het niet zal werken omdat er niets meer is om te laden. Wat u in plaats daarvan krijgt, is de foutmelding “NTLDR ontbreekt”, wat betekent dat er geen besturingssysteem is gevonden.

Meer over het formatteren van C vanuit de herstelconsole

Wanneer u C formatteert vanuit de herstelconsole, wist u niet echt alle informatie, u hoeft deze alleen maar te verbergen voor het volgende geïnstalleerde besturingssysteem. Raadpleeg ons artikel over het wissen van een harde schijf als u de gegevens op de schijf echt wilt vernietigen, zodat deze nooit meer kunnen worden hersteld.