Skip to content

Hoe D3dx9_30.dll te repareren Niet gevonden of ontbrekende fouten

11 de juli de 2021
d3dx9 30 dll error message 7a7587487b5f45eaa72e265e06594f0b

In tegenstelling tot veel andere DLL-fouten die gecompliceerde oorzaken en oplossingen kunnen hebben, worden d3dx9_30.dll-problemen op de een of andere manier veroorzaakt door een enkel probleem: er is meestal iets mis met Microsoft DirectX. Het bestand d3dx9_30.dll is een van de vele bestanden in de DirectX-softwarecollectie. Aangezien DirectX wordt gebruikt door de meeste op Windows gebaseerde games en geavanceerde grafische programma’s, verschijnen d3dx9_30.dll-fouten meestal alleen bij het gebruik van dit soort toepassingen. Alle besturingssystemen van Microsoft sinds Windows 98 kunnen worden beïnvloed door d3dx9_30.dll en andere DirectX-problemen. Dit omvat Windows 10, Windows 8, enz.

D3dx9_30.dll Fouten

Er zijn nogal wat verschillende manieren waarop een d3dx9_30 DLL-fout op uw computer kan verschijnen. Hier vindt u enkele van de meest voorkomende foutmeldingen, maar de uwe kan anders zijn:

 • D3DX9_30.DLL niet gevonden
 • Bestand d3dx9_30.dll niet gevonden
 • De dynamische linkbibliotheek d3dx9_30.dll kon niet worden gevonden in het opgegeven pad [PATH]
 • Het bestand d3dx9_30.dll ontbreekt
 • D3DX9_30.DLL ontbreekt. Vervang D3DX9_30.DLL en probeer het opnieuw
 • D3dx9_30.dll niet gevonden. Opnieuw installeren kan dit helpen oplossen
 • Ontbrekende component d3dx9_30.dll
 • Deze toepassing kan niet worden gestart omdat d3dx9_30.dll niet kan worden gevonden

De fout kan van toepassing zijn op elk programma dat Microsoft DirectX gebruikt, maar komt het meest voor bij videogames. De fout verschijnt meestal wanneer het softwareprogramma wordt gestart. Af en toe worden deze fouten weergegeven nadat een game is geladen, maar net voordat het spel begint. Enkele veelvoorkomende spellen waarvan bekend is dat ze dergelijke fouten genereren, zijn onder meer: Middeleeuws, Resident Evil, EverQuest, Splinter Cell Double Agent, ArmA: gewapende aanval, World Series of Poker, Gezelschap van Helden, en meer. In niet-game-applicaties kan de foutmelding verschijnen voordat bepaalde geavanceerde grafische functies van het programma worden gebruikt.

Hoe D3dx9_30.dll-fouten te herstellen

Download in geen geval het d3dx9_30.dll DLL-bestand afzonderlijk van een “DLL-downloadsite”. Er zijn een aantal redenen waarom het downloaden van DLL’s van deze sites nooit een goed idee is. Als je het al hebt, verwijder het dan waar je het ook hebt neergezet en ga verder met de volgende stappen.

 1. Start uw computer opnieuw op als u dit nog niet hebt gedaan. De d3dx9_30 DLL-fout kan een toevalstreffer of eenmalig probleem zijn, en een eenvoudige herstart kan het volledig oplossen. Het is onwaarschijnlijk dat dit het probleem oplost, maar opnieuw opstarten is altijd een goede eerste stap voor probleemoplossing.

 2. Installeer de nieuwste versie van Microsoft DirectX. De kans is groot dat het upgraden naar de nieuwste versie de fout d3dx9_30.dll niet gevonden zal oplossen. Microsoft brengt vaak updates voor DirectX uit zonder het versienummer of de letter bij te werken, dus zorg ervoor dat u de nieuwste installeert vrijlating zelfs als uw versie technisch hetzelfde is. Hetzelfde DirectX-installatieprogramma werkt met alle versies van Windows, inclusief Windows 10, 8, enz. Het vervangt elk ontbrekend DirectX 11-, DirectX 10- of DirectX 9-bestand.

 3. Ervan uitgaande dat de nieuwste DirectX-versie van Microsoft de d3dx9_30 DLL-fout die u ontvangt niet oplost, zoekt u naar een DirectX-installatieprogramma op uw game- of applicatie-cd of -dvd. Als een game of een ander programma DirectX gebruikt, zullen de softwareontwikkelaars gewoonlijk een kopie ervan op de installatieschijf plaatsen. Soms, maar niet vaak, past de DirectX-versie op de schijf beter bij het programma dan de nieuwste versie die online beschikbaar is.

 4. Verwijder de game of het softwareprogramma en installeer het opnieuw. Er is mogelijk iets gebeurd met de bestanden in het programma die werken met d3dx9_30.dll en een herinstallatie zou de oplossing kunnen zijn.

 5. Herstel het bestand d3dx9_30.dll vanuit het nieuwste DirectX-pakket. Als de bovenstaande stappen voor probleemoplossing niet hebben gewerkt om uw d3dx9_30.dll-fout op te lossen, probeer dan het bestand afzonderlijk uit het DirectX-pakket te extraheren. Als de DLL-fout in het spel of een ander programma uitlegt waar het d3dx9_30.dll-bestand moet zijn, kunt u het handmatig kopiëren vanuit uw extractie en het precies daar plaatsen waar het moet komen, wat de fout zou moeten oplossen.

 6. Werk de stuurprogramma’s voor uw videokaart bij. Hoewel dit niet de meest gebruikelijke oplossing is, kan in sommige situaties het bijwerken van de stuurprogramma’s voor de videokaart in uw computer dit DirectX-probleem verhelpen.

Meer hulp nodig?

Als u dit probleem niet zelf wilt oplossen, raadpleegt u Hoe krijg ik mijn computer gerepareerd? voor een volledige lijst van uw ondersteuningsopties, plus hulp bij alles onderweg, zoals het berekenen van reparatiekosten, het verwijderen van uw bestanden, het kiezen van een reparatieservice en nog veel meer.