Skip to content

Hoe iOS 14.5 uw leven gemakkelijker maakt

22 de juni de 2021
freestocks L5DxWLmywmM unsplash b7e48ddff836452ea62d9e42e5cd8e5e

Belangrijkste leerpunten

  • iOS 14.5 brengt nieuwe Siri-stemmen, Apple Watch-ontgrendeling en nieuwe privacyfuncties.
  • Bedrijven die je voor de kost bespioneren, zoals Facebook, haten het dat je er nu voor kunt kiezen om hun trackers te blokkeren.
  • Zelfs de Podcasts-app heeft een opknapbeurt gekregen.
iOS 14.5 is uit voor de iPhone en iPad, en het is een enorme update met een heleboel nieuwe functies. Maar er zijn twee opvallende kenmerken: ontgrendelen terwijl je een gezichtsmasker draagt, en app-trackingblokkers. De iOS 14.5-update is bijna groot genoeg om als iOS 15 te tellen, maar iOS 15 zal een paar maanden moeten wachten tot Apple’s WWDC in juni. De 14.5-update brengt verbeteringen aan kaarten, voegt Siri-stemmen toe en bevat belangrijke nieuwe privacycontroles die zo goed zijn dat Facebook doodsbang is. Maar laten we beginnen met de functie die de meeste mensen in het dagelijks leven zal treffen: ontgrendel de iPhone met Apple Watch. “Voor mij is de Apple Watch Unlock-mogelijkheid de favoriet voor iOS 14.5,” Viktor Pali, productmanager van Craft, vertelde Lifewire via een direct bericht. “Maakt mijn leven buiten in deze tijden makkelijker.”

iPhone ontgrendelen met Apple Watch

Alle moderne iPhones ontgrendelen via Face ID, wat niet werkt als je een masker draagt. Een veelvoorkomende oplossing is om de toegangscode van de iPhone te downgraden naar een minder veilige numerieke pincode. Als je nu ook een Apple Watch draagt, kun je die gebruiken om je iPhone te ontgrendelen, net zoals je kunt met de Mac. Het werkt als volgt: eerst probeert Face ID zoals gewoonlijk te ontgrendelen. Als het detecteert dat je een masker draagt, schakelt het over naar horloge ontgrendelen. Dit is bijna onmiddellijk. Het voelt net zo snel als de eerste generatie Face ID.

Een iPhone en een Apple Watch die de functie ontgrendelen met horloge demonstreren die wordt gebruikt om een ​​iPhone te ontgrendelen terwijl ze een masker dragen.

Wanneer dit gebeurt, geeft het horloge een haptische stoot en toont het scherm een ​​bericht met een knop om de iPhone onmiddellijk opnieuw te vergrendelen. Het is minder veilig dan de gebruikelijke Face ID-configuratie, maar Apple heeft de meeste inbreukmogelijkheden beperkt. Horloge ontgrendelen werkt alleen als de telefoon en het horloge heel dicht bij elkaar staan, en die haptische waarschuwing is effectief. En deze functie ontgrendelt alleen de telefoon. Het kan niet worden gebruikt om Apple Pay, App Store-aankopen of beveiligde instellingen te verifiëren. Maar je kunt de Apple Watch zelf natuurlijk ook gebruiken om in winkels te betalen. Deze functie is, zoals ze zeggen, een game-changer. Ik gebruik het sinds de vroege bèta’s van iOS 14.5 en het is sneller en betrouwbaarder geworden.

Transparantie van Apple-tracking

Dit is de andere headline-functie in iOS 14.5. App-trackingtransparantie is vrij eenvoudig van opzet. Als een app uw internetgebruik, uw locatie of andere privégegevens wil volgen, moet hij dit eerst vragen. Dat is het. Er verschijnt een melding op het scherm met de vraag of je je door die app wilt laten volgen. U kunt alle tracking ook preventief uitschakelen in de app Instellingen. “Vanuit een gebruikersperspectief denk ik dat mijn favoriete functie de app-trackingtransparantie moet zijn – het geeft me een groot genoegen om alle apps de toestemming te ontzeggen om mij te volgen, en ik ben blij dat Apple dit gaat afdwingen”, iOS en Mac app-ontwikkelaar James Thomson vertelde Lifewire via een direct bericht.

Een app op een iPhone die de trackingtransparantie van iOS 14.5 laat zien.

Adverteerders gebruiken tokens om u te volgen op verschillende websites en apps. Sommige app-ontwikkelaars nemen geld in ruil voor het toevoegen van deze trackers van derden. Die ontwikkelaars kunnen ook uw locatiegegevens verzamelen en doorgeven of verkopen. “Als het betekent dat apps niet meer zo gemakkelijk inkomsten kunnen genereren met je privégegevens, dan ben ik er helemaal voor”, zegt Thomson. “Misschien zal het leiden tot een heropleving van betaalde apps, waar de financiële transactie in het openbaar is.” Apple heeft deze trackers niet uitgeschakeld of geblokkeerd. Het vraagt ​​je alleen of je ze wilt toestaan. Facebook is zo bang dat deze kostbare bron van privégegevens opdroogt dat het vorig jaar paginagrote krantenadvertenties verwijderde. Ondertussen heeft Google zijn eigen alternatief bedacht, dat tracking in zijn Chrome-browser inbouwt.

Siri-stemmen

Siri heeft een aantal nieuwe stemmen gekregen en ze klinken geweldig. Wat nog belangrijker is, is dat Siri niet langer standaard een mannelijke of vrouwelijke stem gebruikt. Nieuwe gebruikers zullen een stem moeten kiezen wanneer ze hun apparaat instellen. En dat is niet alles. De stemmen worden niet langer als mannelijk of vrouwelijk bestempeld. In plaats daarvan worden ze vermeld als Stem 1, Stem 2, enzovoort. Sommigen zullen deze verandering misschien belachelijk maken, maar het gaat niet om het ‘geslacht’ van een computer. Het gaat over onze maatschappelijke gendervooroordelen in het algemeen. Onze verwachtingen van mensen, gebaseerd op hun geslacht, zullen zeker onze houding ten opzichte van onze virtuele assistenten kleuren. Moedigt Siri ons aan om vrouwen te zien als onderdanig, of als assistenten in plaats van bazen, door standaard een vrouwelijke stem te gebruiken in de VS? Waarschijnlijk.

Standaard muziekspeler

In iOS 14.5 kun je een muziekspeler-app van derden kiezen als standaard voor Siri. De eerste keer dat je Siri vraagt ​​om een ​​nummer af te spelen, zal het je eerst vragen in welke app je het wilt afspelen. Vervolgens zal het deze keuze onthouden voor toekomstige verzoeken.

Een iPhone die een prompt weergeeft om een ​​muziekservice te kiezen wanneer je Siri vraagt ​​een nummer af te spelen.

Het is een klein gemak, maar een welkome. Het zou leuk zijn als we de standaard-apps voor andere bestandstypen zouden kunnen instellen, maar dit is beter dan niets. Het kan ook meer in het voordeel van Apple zijn dan in het onze. Apple houdt zich bezig met antitrustonderzoeken en is bezig met een proef met gamemaker Epic over Apple’s App Store-lock-in. Deze toevoeging is misschien slechts een virtueel vijgenblad om de schaamte van Apple te verbergen, maar wat maakt het uit? We hebben er een leuke nieuwe feature van gemaakt.

Stadskaarten

Er zijn een paar wijzigingen aangebracht in de Muziek-app, zoals het delen van songteksten naar Berichten of Instagram, en enkele nieuwe interface-tweaks. Maar de leukste nieuwe functie is City Charts.

Een Apple-telefoon met stadskaarten in Apple Music.

Dit zijn dagelijks bijgewerkte afspeellijsten van de meest afgespeelde nummers in meer dan 100 steden over de hele wereld. De hitlijsten zijn niet zo divers als je zou hopen – Justin Bieber is momenteel het topnummer in vele, vele steden. Maar als je een fan bent van overgeproduceerde, saaie hitparademuziek, staat je een traktatie te wachten.

Andere mogelijkheden

Zoals aan het begin vermeld, is dit een enorme update met een hele reeks aanpassingen en toevoegingen, van nieuwe emoji’s tot incidentrapportage in Apple Maps, een vernieuwde Podcasts-app met premium-abonnementen, nieuwe snelkoppelingen en ondersteuning voor AirTags. Apple lijkt zich in een nieuw ritme te vestigen voor iOS-releases. Eerst werd er in de zomer een belangrijke nieuwe versie aangekondigd op WWDC, die in de herfst voor het publiek werd uitgebracht met nieuwe iPhones. Dan, in het voorjaar van het volgende jaar, weer een grote update. iOS 13.4 van vorig jaar, uitgebracht in maart, bracht trackpad- en muisondersteuning voor de iPad, evenals de lancering van het Magic Keyboard voor iPad. “Misschien zal het leiden tot een heropleving van betaalde apps, waar de financiële transactie in het openbaar is.” Dus wat blijft er over voor iOS 15? De ontwikkeling van iOS en iPad OS heeft de afgelopen jaren een haasje-over-cyclus gevolgd, waarbij zowel de iPhone als de iPad om de twee jaar een grote update krijgen. Vorig jaar kreeg de iPhone widgets op het startscherm en de app-bibliotheek om alles netjes te houden. Dit jaar is het de beurt aan de iPad. iPad OS 15 kan de hele iPad-gebruikersinterface vernieuwen om beter te kunnen profiteren van zijn absurd krachtige hardware. De mogelijkheden van de iPad hebben zijn software overtroffen sinds de 2018 iPad Pro, en de nieuwe M1-gebaseerde iPad Pro van dit jaar vergroot de kloof alleen maar. Hopelijk krijgen we in ieder geval de startschermwidgets van de iPhone, maar wat als Apple echt gek wordt? We zouden een desktop en daadwerkelijke toepassingsvensters kunnen krijgen, tenminste als ze zijn aangesloten op een externe monitor. Hier is de hoop.