Skip to content

Hoe M1-Macs andere computers eruit laten zien als ruimteverwarmers

19 de juni de 2021
Apple new mac mini silver 11102020 360eaf5e79f34b5084bb36346c1a95fc

Belangrijkste leerpunten

  • De M1 Mac mini is de coolste Mac mini met het laagste vermogen tot nu toe.
  • De vorige Intel mini verbruikte meer stroom dan elke andere Mac mini.
  • Deze low-powered computers maken volledig nieuwe computermogelijkheden mogelijk.

De M1 Mac mini verbruikt nauwelijks meer stroom wanneer hij volledig is gekanteld dan oudere Intel Mac mini’s die stationair draaien. De huidige M1 Mac mini verbruikt 6,8 W tijdens inactiviteit en maximaal 39 W. De allereerste Mac mini verbruikte 32W/85W. Dat is bijna net zoveel bij stationair draaien als de mini van tegenwoordig bij hard rijden. M1 betekent niet alleen een lange batterijduur voor de MacBooks, het betekent ook dat desktop-Macs mogelijk koeler en sneller kunnen werken, terwijl ze nog steeds minder energie verbruiken. En dit betekent dat toekomstige M1-Macs dingen kunnen doen die vandaag onmogelijk zijn. “Hoe minder stroom een ​​apparaat verbruikt, hoe langer het zonder oplader kan werken”, zegt Sergey Krivoblotsky, software-engineer bij MacPaw. reddingsdraad via direct bericht. “Je kunt je concentreren om dingen voor elkaar te krijgen in plaats van op zoek te gaan naar een stopcontact.”

Snel en cool

Als je de M1 Macs van Apple hebt gebruikt, of er zelfs maar over hebt gelezen, weet je twee dingen: ze zijn ongelooflijk snel in vergelijking met op Intel gebaseerde computers, en ze verbruiken veel stroom. Dit heeft ertoe geleid dat de huidige M1 MacBook Air net zo snel of sneller is dan duurdere Macs, terwijl hij 18 uur non-stop werkt op een enkele lading. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door Apple Silicon, door Apple ontworpen chips die zijn gebaseerd op die van iPads en iPhones. Die apparaten hebben altijd enorme stroombeperkingen gehad, dankzij de vereisten van draagbaarheid en levensduur van de batterij, en die voordelen worden nu genoten door de Mac-reeks. “Hoe minder stroom een ​​apparaat verbruikt, hoe langer het kan werken zonder oplader.” Meteen uit de poort hebben we nu Macs die een onmogelijke batterijduur en stroom voor een laptop bereiken. De MacBook Air loopt zo cool dat hij niet eens een ventilator heeft. En toch is dit nog maar het begin van wat mogelijk is met deze coole, efficiënte chips.

Minivermogen

Laten we eerst eens kijken naar het historische stroomverbruik van de Mac mini. Sinds die eerste Mac mini in 2005 daalde het stroomverbruik langzaam, tot de Intel-versie van 2018, die terugsprong naar 19,9 W/122 W, het meeste vermogen dat ooit door een Mac mini is gebruikt. Ondertussen is de 16-inch MacBook Pro berucht om zijn bladblazer-volume-fans, en de hele Intel MacBook-reeks wordt jarenlang beschaamd door de even krachtige iPad Pro.

Achteraanzicht van M1 Mac Mini en al zijn poorten

Iets soortgelijks is al eerder gebeurd, met de IBM/Apple/Motorola G5-chip. Deze chip werd zo heet dat hij onmogelijk in een laptop kon worden gestopt, wat betekent dat Apple’s PowerBook-lijn nooit verder is gekomen dan de vorige generatie G4-chip. Toen loste Apple het probleem op door over te schakelen naar Intel. Deze keer heeft het het probleem opgelost door over te schakelen van Intel.

De toekomst is cool

In de toekomst kunnen deze koellopende chips op verschillende manieren worden gebruikt. De huidige M1 Macs gebruiken allemaal hetzelfde behuizingsontwerp als de vorige generatie, maar kijk in de Mac mini en het is allemaal lege ruimte. Een nieuw model kan worden afgeslankt, of de behuizing kan dezelfde grootte behouden, terwijl Apple een versie maakt die extra chips bevat, maar toch cool blijft. Deze tweede strategie is degene die we waarschijnlijk zullen zien in een toekomstige Mac Pro. Bij die machine draait alles om kracht, dus het is logisch om hem ruim te houden, met ruimte voor veel chips en fans.

Deze veranderingen maken het mogelijk om te heroverwegen hoe computers werken. “Met zulke verbazingwekkend krachtige en energiezuinige M1-gebaseerde Mac-apparaten ben ik gaan nadenken over de overstap naar een concept met dikke clients en veel functies”, zegt Vira Tkachenko, chief technology officer bij MacPaw. “Ik steun deze trend, omdat het verwerken en opslaan van gegevens op de apparaten van gebruikers meer privacy en de mogelijkheid van offline werken geeft. Als ontwikkelaars kunnen we meer rekenintensieve apps maken.” Ten slotte is de line-up van de laptop degene die echt spannend kan worden. Zonder de noodzaak om een ​​ventilator in te passen en om stroom te leveren om die ventilator aan te drijven, zouden MacBooks net zo dun kunnen worden als iPads. Stel je een MacBook voor met een aanraakscherm dat helemaal achteraan kan worden opgevouwen om een ​​tabletachtige computer te worden. De M1-Macs draaien al op iOS-apps, dus dit is niet zo absurd als het lijkt.