Skip to content

Hoe NTLDR te repareren Ontbreekt fouten

17 de augustus de 2021
ntldr missing error windows 5af0744d8e1b6e0039e76a88

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor NTLDR-fouten, waaronder het meest voorkomende probleem “NTLDR ontbreekt”. De meest voorkomende reden is wanneer uw computer probeert op te starten vanaf een harde schijf of flashstation die niet correct is geconfigureerd om vanaf te worden opgestart. Met andere woorden, het probeert op te starten vanaf a niet-opstartbaar bron. Dit is ook van toepassing op media op een optisch station of diskettestation waarvan u probeert op te starten. Andere mogelijke oorzaken zijn corrupte en verkeerd geconfigureerde bestanden, upgradeproblemen van de harde schijf en het besturingssysteem, corrupte sectoren van de harde schijf, een verouderd BIOS en beschadigde of losse IDE-kabels.

NTLDR-fouten

Er zijn een paar verschillende manieren waarop de fout zich kan voordoen, waarbij het eerste item hieronder de meest voorkomende is:

 • NTLDR ontbreekt
 • druk op een willekeurige toets om te herstarten
 • NTLDR ontbreekt
 • Druk op Ctrl Alt Del om opnieuw te starten
 • Opstarten: kon NTLDR niet vinden
 • Plaats een andere schijf a.u.b.

Het foutbericht verschijnt zeer kort nadat de computer voor het eerst is opgestart, onmiddellijk nadat de Power On Self Test (POST) is voltooid, wanneer Windows XP nog maar net is begonnen met laden. Dit probleem is van toepassing op het besturingssysteem Windows XP, inclusief Windows XP Professional en Windows XP Home Edition. Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista gebruiken BOOTMGR, niet NTLDR. Als u de foutmelding “NTLDR ontbreekt” krijgt in een van deze besturingssystemen, vooral in het begin van het installatieproces, probeer dan het schone installatieproces helemaal opnieuw te starten.

Hoe ‘NTLDR ontbreekt’-fouten te herstellen

 1. Start je computer opnieuw op. De fout kan een toevalstreffer zijn.

 2. Controleer uw diskettestations en optische stations (cd/dvd/bd) op media en koppel eventuele externe stations los. Vaak verschijnt de fout “NTLDR ontbreekt” als uw computer probeert op te starten vanaf een niet-opstartbare diskette, cd/dvd/bd, externe harde schijf of flashstation. Als u merkt dat dit de oorzaak van uw probleem is en het vaak voorkomt, kunt u overwegen de opstartvolgorde in het BIOS te wijzigen, zodat de harde schijf waarop Windows is geïnstalleerd als eerste wordt vermeld.

 3. Controleer de instellingen van de harde schijf en andere stations in het BIOS en zorg ervoor dat ze correct zijn. De BIOS-configuratie vertelt de computer hoe een schijf moet worden gebruikt, dus onjuiste instellingen kunnen problemen veroorzaken, waaronder deze fouten. Er is meestal een Auto instelling voor de configuraties van de harde schijf en optische schijf in het BIOS, wat meestal een veilige gok is als u niet zeker weet wat u moet doen.

 4. Herstel de NTLDR- en ntdetect.com-bestanden vanaf de Windows XP-cd. Het herstellen van deze twee belangrijke systeembestanden van de originele Windows XP-cd kan voldoende zijn.

 5. Repareer of vervang het bestand boot.ini. Dit voorkomt de NTLDR-fout als de oorzaak van het probleem een ​​boot.ini-bestand is dat niet correct is geconfigureerd voor uw Windows XP-installatie.

 6. Schrijf een nieuwe partitie-opstartsector naar de Windows XP-systeempartitie. Als de opstartsector van de partitie beschadigd is geraakt of niet goed is geconfigureerd, kunt u de foutmelding krijgen.

 7. Herstel het master-opstartrecord van Windows XP. NTLDR-foutberichten kunnen ook verschijnen als het hoofdopstartrecord beschadigd is.

 8. Sluit alle interne data- en stroomkabels opnieuw aan. De foutmeldingen kunnen worden veroorzaakt door losse of defecte IDE-kabels. Probeer de IDE-kabel te vervangen als u vermoedt dat deze defect is.

 9. Update het BIOS van je moederbord. Af en toe kan een verouderde BIOS-versie de fout veroorzaken.

 10. Voer een reparatie-installatie van Windows XP uit. Dit type installatie zou moeten vervang ontbrekende of corrupte bestanden. Ga door met het oplossen van problemen als dit het probleem niet oplost.

 11. Voer een schone installatie van Windows XP uit. Bij dit type installatie wordt Windows XP volledig van uw computer verwijderd en opnieuw vanaf nul geïnstalleerd. Hoewel dit vrijwel zeker alle NTLDR-fouten zal oplossen, is het een tijdrovend proces omdat er een back-up van al uw gegevens moet worden gemaakt en later moet worden hersteld. Als u geen toegang kunt krijgen tot uw bestanden om er een back-up van te maken, begrijp dan dat u ze allemaal zult verliezen als u doorgaat met een schone installatie van Windows XP.

 12. Vervang de harde schijf en voer vervolgens een nieuwe installatie van Windows XP uit. Als al het andere is mislukt, inclusief de schone installatie van de laatste stap, heb je waarschijnlijk te maken met een hardwareprobleem met je harde schijf.

Meer hulp nodig?

Als u dit probleem niet zelf wilt oplossen, raadpleegt u Hoe krijg ik mijn computer gerepareerd? voor een volledige lijst van uw ondersteuningsopties, plus hulp bij alles onderweg, zoals het berekenen van reparatiekosten, het verwijderen van uw bestanden, het kiezen van een reparatieservice en nog veel meer.