Skip to content

Hoe u de juiste flashdrive kiest

23 de juli de 2021
GettyImages 103919226 5910fa7f3df78c92835fd7a7

USB-flashstations (ook bekend als thumbdrives) zijn superhandig voor het maken van back-ups of het fysiek transporteren van bestanden, en voor vele andere toepassingen. Maar welke moet je kopen? Dat hangt ervan af waar je het voor nodig hebt. Hier bekijken we de verschillende beschikbare flashdrives en de factoren waarmee u rekening moet houden bij de aanschaf ervan.

Opslagcapaciteit

De capaciteit van USB-flashstations varieert van minder dan 1 GB tot meer dan 1 TB. Er is geen “juiste” maat voor een flashstation; de hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft, hangt af van hoeveel gegevens u wilt opslaan. Als u bijvoorbeeld slechts enkele Word- of Excel-bestanden van één computer wilt opslaan, heeft een flashdrive van 1 GB wellicht meer dan voldoende capaciteit. Als u echter van plan bent een back-up van al uw bestanden te maken, heeft u mogelijk enkele GB tot 500 GB of meer nodig. Als je alle afbeeldingen en video’s van je telefoon wilt opslaan, ga dan naar de instellingen van je telefoon en kijk hoeveel ruimte je mediabestanden innemen. Het kan variëren van 1 GB tot enkele tientallen GB. Wat het ook is, dat is de minimum hoeveelheid opslagruimte die u nodig heeft, aangezien u in de toekomst mogelijk meer bestanden toevoegt. U kunt dezelfde methode gebruiken voor andere soorten bestanden, zoals MP4’s. Denk eraan om te bedenken welke andere soorten bestanden u op dezelfde schijf wilt opslaan. De prijs van flashdrives is direct gerelateerd aan hun grootte; naarmate de maat groter wordt, neemt ook de prijs toe. Bekijk deze lijst met de beste USB-flashstations voor enkele snelle prijsvergelijkingen.

Overdrachtssnelheid

Een andere factor waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een flashstation, is de overdrachtssnelheid. Er zijn twee soorten USB-flashstations: USB 2.0, een oudere standaard, en USB 3.0, een nieuwere. De overdrachtssnelheid voor USB 2.0 is 480 Mbps en USB 3.0 is 4.800 Mbps of 4,5 Gbps. Dat betekent dat USB 3.0 ongeveer 10 keer sneller is dan USB 2.0. Over het algemeen wordt een bestand van 16 GB, net als een digitaal videoproject, in minder dan een minuut overgedragen via USB 3.0, maar het duurt bijna negen minuten om via USB 2.0 over te zetten. Het USB-type dat u kiest, hangt gedeeltelijk af van het apparaat waarvan u gegevens overzet en de poort die u gebruikt. U kunt controleren welke standaard de USB-poorten op uw computer ondersteunen in de instellingen voor apparaatbeheer.

 1. Typ “Apparaatbeheer” in de Windows-zoekbalk en selecteer het in de lijst met opties.

  U kunt naar Apparaatbeheer in Windows gaan via de zoekbalk

 2. Dubbelklik op Universal Serial Bus-controllers.

  Een schermafbeelding met het deelvenster Apparaatbeheer in Windows.

 3. Hier kunt u zien welke standaard de USB-poorten op uw computer ondersteunen.

  Een screenshot in Windows met een pc met ondersteuning voor USB 3.0.

Veiligheid

Illustratie computervirus

Met het gemak van USB-flashstations komen enkele veiligheidsrisico’s met zich mee:

 • Door hun kleine formaat kunnen ze verloren gaan of over het hoofd worden gezien.
 • Ze zijn fysiek moeilijk te volgen (sommige bedrijven verbieden het gebruik ervan om deze reden).
 • Ze kunnen malware van de ene computer naar de andere overbrengen.

Het kleine formaat van een USB-stick kan niet worden gewijzigd zonder de draagbaarheid op te geven, maar softwareversleuteling en hardwareversleuteling kunnen malwareoverdracht en ongeoorloofde toegang helpen voorkomen. Programma’s voor volledige schijfcodering bieden on-the-fly codering van verwisselbare media. Een ander type beveiliging is een ingebouwd toetsenbord waarop gebruikers een pincode moeten invoeren om de schijf te gebruiken. Deze extra mogelijkheden zijn misschien niet nodig als u slechts een paar niet-vertrouwelijke bestanden van de ene thuiscomputer naar de andere overzet. Maar als u bestanden tussen meerdere computers overdraagt ​​of belangrijke of bedrijfseigen gegevens archiveert, moet u het apparaat beschermen. Gegevensbeveiliging verhoogt de kosten van USB’s, maar bij het nemen van uw aankoopbeslissing moet u het vergelijken met wat de kosten zouden zijn (in tijd, geld en ergernis) als uw onbeschermde schijf in verkeerde handen zou vallen.