Skip to content

Hoe u uw bestanden kunt versleutelen en waarom u dat zou moeten doen

16 de maart de 2023
184293915 56a6a57b3df78cf7728f9203 5be5ba0546e0fb00514831d7

Wat te weten

  • Aanzetten Bitlocker (Windows) of FileVault (Mac) of download een encryptie-app om uw bestanden en privacy te beschermen.
  • Versleutel alles op uw computer met een gratis app zoals VeraCrypt of TrueCrypt. Ze hebben een wachtwoord nodig om op te starten.
  • Versleutel slechts enkele van uw bestanden met een app zoals AxCrypt of 7-Zip om een ​​bestand of archief te beveiligen met een wachtwoord.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw bestanden versleutelt en waarom u dat zou moeten doen. Het bevat informatie over de apps die bij uw computer worden geleverd, evenals gratis apps die uw hele schijf of alleen geselecteerde bestanden beschermen.

Waarom bestanden versleutelen

Wanneer bestanden worden versleuteld, worden ze zodanig gecodeerd dat ze onbruikbaar zijn, tenzij ze kunnen worden ontsleuteld, wat meestal alleen mogelijk is met specifieke software en kennis van het wachtwoord dat voor versleuteling wordt gebruikt.

Versleutel de hele harde schijf

Uw besturingssysteem versleutelt uw bestanden niet automatisch, tenzij u schijfversleutelingsopties zoals Bitlocker (Windows) of FileVault (Mac) hebt ingeschakeld. Versleuteling van bestandsopslag is meestal standaard uitgeschakeld. Er zijn tal van gratis programma’s voor schijfcodering die u nu kunt installeren om alles op uw computer te coderen: het hele besturingssysteem, al uw video’s, documenten, foto’s, enz. Ze werken door een gebruiker te dwingen het decoderingswachtwoord op te geven voordat de operatie begint. systeem laadt. Sommigen van hen, zoals VeraCrypt, isoleren een geheel andere versie van Windows binnen de versleutelde schijf. Met dit proces kunt u twee verschillende wachtwoorden invoeren wanneer uw computer opstart: het ene brengt u naar uw normale besturingssysteem en het andere brengt u naar een versie van het besturingssysteem die geen gevoelige informatie bevat. Deze functie biedt een veilige uitweg uit een situatie waarin iemand u dwingt het decoderingswachtwoord te onthullen. TrueCrypt is een geweldige optie voor individuele pc’s, maar als u een groot aantal computers beheert die volledige schijfversleuteling nodig hebben, raadpleegt u McAfee’s Complete Data Protection. McAfee biedt volledige schijfversleuteling voor pc en Mac die centraal kan worden beheerd door hun ePolicy Orchestrator (ePO)-platform. Andere schijfversleutelingsprogramma’s zijn handig voor het bouwen van een versleutelde bestandscontainer, die lijkt op een map of virtuele harde schijf die gevoelige bestanden opslaat. Het kan worden gedecodeerd om de bestanden te bekijken en gegevens toe te voegen of te verwijderen, en vervolgens net zo gemakkelijk worden gecodeerd om ze te beschermen. Dit type versleutelde schijf wordt opgeslagen op een harde schijf maar versleutelt niet de hele schijf.

Versleutel specifieke bestanden

Als u alleen bepaalde bestanden wilt versleutelen en niet de hele computer, kunt u dat ook doen. Veel freewareprogramma’s ondersteunen bestandsversleuteling, dus we noemen er maar een paar. Een heel populaire manier om afzonderlijke bestanden te versleutelen is met AxCrypt. Het verandert de bestandsextensie om het AXX-achtervoegsel te hebben en het bestand kan alleen worden geopend met AxCrypt als u het wachtwoord opgeeft dat is gebruikt om het te coderen. U kunt bestanden versleutelen op een Windows- of Mac-computer en ze zelfs bekijken op uw telefoon of tablet met de AxCrypt mobiele apps. 7-Zip is een andere applicatie voor het versleutelen van bestanden die meer dan één gebruik heeft. Het primaire doel is het extraheren van bestanden uit formaten zoals ZIP, 7Z, RAR, ISO, enz. Het kan echter ook nieuwe gecomprimeerde bestanden maken, en als je dat doet, heb je de mogelijkheid om de bestandsnamen te coderen en het hele archief te beschermen met een wachtwoord. Het zal de decoderingspogingen op forensisch niveau niet overleven, maar om bestanden uit de buurt van niet-technische azende ogen te houden, is het een goede oplossing.