Skip to content

Wat is een DIZ-bestand?

21 de april de 2023
diz files 586e58b63df78c17b6f52bde

Wat te weten

  • Een DIZ-bestand (Description In Zip) is een tekstbestand dat is opgeslagen in een ZIP-archief.
  • Gebruik een willekeurige teksteditor om het bestand te bekijken. Notepad++ is een voorbeeld.
  • Een teksteditor kan DIZ naar TXT converteren en een PDF-tool kan het opslaan in PDF.

In dit artikel wordt uitgelegd wat een DIZ-bestand is, inclusief hoe u er een opent of converteert naar een ander formaat.

Wat is een DIZ-bestand?

Een bestand met de DIZ-bestandsextensie is een Beschrijving In Zip bestand. Het zijn tekstbestanden gevonden in ZIP-bestanden die een beschrijving bevatten van de inhoud van het archief. De meesten worden gebeld FILE_ID.DIZ (voor bestandsidentificatie). DIZ-bestanden werden oorspronkelijk gebruikt met bulletin board-systemen om aan de websitebeheerders te beschrijven welke bestanden de gebruikers aan het uploaden waren. Dit proces zou automatisch plaatsvinden door webscripts de inhoud te laten extraheren, de bestanden te lezen en vervolgens het DIZ-bestand in het archief te importeren. Tegenwoordig worden DIZ-bestanden het vaakst gezien op websites voor het delen van bestanden die downloads hebben voor archieven vol gegevens. Het DIZ-bestand is echter met hetzelfde doel aanwezig: zodat de maker de gebruiker kan vertellen wat er in het ZIP-bestand staat dat ze zojuist hebben gedownload.

NFO-bestanden (informatiebestanden) dienen een soortgelijk doel, maar komen veel vaker voor. Mogelijk ziet u de twee formaten zelfs samen in hetzelfde archief. Volgens de FILE_ID.DIZ-specificatie zou het DIZ-bestand echter alleen basisinformatie moeten bevatten over de inhoud van het archief (slechts 10 regels en maximaal 45 tekens per regel), terwijl NFO-bestanden meer informatie kunnen bevatten.

Hoe een DIZ-bestand te openen

Omdat DIZ-bestanden alleen-tekstbestanden zijn, zal elke teksteditor, zoals Kladblok in Windows, ze met succes openen om te lezen. Om van DIZ naar PDF te converteren, kunt u een teksteditor gebruiken in combinatie met een PDF-printer. Aangezien het openen van het bestand het standaard niet in een teksteditor start, kunt u proberen het te openen en vervolgens Windows Kladblok te kiezen of, als u een andere teksteditor hebt geïnstalleerd, eerst dat programma openen en vervolgens het bijbehorende programma gebruiken. Open menu om naar het DIZ-bestand te bladeren. Als geen van de bovenstaande programma’s werkt, raden we aan NFOPad of Compact NFO Viewer te proberen, die beide ASCII-kunst ondersteunen, die sommige DIZ-bestanden kunnen bevatten. macOS-gebruikers kunnen DIZ-bestanden openen met TextEdit en TextWrangler. Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand dat u heeft probeert te openen, maar niet het bestand is dat u wilt, raadpleegt u Bestandsassociaties in Windows wijzigen voor een snelle instructie over het wijzigen van het programma dat DIZ-bestanden opent. .

Hoe een DIZ-bestand te converteren

Aangezien een DIZ-bestand slechts een op tekst gebaseerd bestand is, kunt u elke teksteditor gebruiken om het geopende DIZ-bestand op te slaan in een ander formaat zoals TXT, HTML, enz. U kunt niet gebruikelijk verander een bestandsextensie in een die uw computer herkent en verwacht dat het nieuw hernoemde bestand bruikbaar is. Een daadwerkelijke conversie van bestandsindelingen is vaak nodig. Aangezien een DIZ-bestand echter slechts een tekstbestand is, kunt u het hernoemen FILE_ID.DIZ naar FILE_ID.TXT, en het zou prima openen. DIZ-bestanden zijn slechts beschrijvende tekstbestanden, wat betekent dat ze dat kunnen alleen worden geconverteerd naar andere op tekst gebaseerde formaten. Dus ook al bevindt het DIZ-bestand zich in een ZIP-bestand, je kunt er geen converteren naar een ander archiefformaat zoals 7Z of RAR.

Kan het nog steeds niet openen?

Als uw bestand niet opent met de bovenstaande suggesties, is het mogelijk dat u niet echt te maken hebt met een bestand dat eindigt op die bestandsextensie. Dit kan gebeuren als u de bestandsextensie verkeerd hebt gelezen, wat heel gemakkelijk is. DZ lijkt bijvoorbeeld ontzettend veel op DIZ, ook al zou het voor iets heel anders kunnen worden gebruikt. Sommige DZ-bestanden worden gebruikt door de videogame Land van de Doden en hebben niets te maken met tekstbestanden. Enkele andere bestandsextensies die gemakkelijk hiermee te verwarren zijn, zijn DIF, DIC, DIB en DIR.