Skip to content

Hoe u uw gegevens op meerdere apparaten kunt synchroniseren

29 de juli de 2021
GettyImages 501911499 58f835925f9b581d59ce299c

Als je meer dan één apparaat gebruikt, heb je een soort synchronisatieoplossing of -strategie nodig om ervoor te zorgen dat je altijd de meest recente e-mail, documenten, adresboek, foto’s en bestanden hebt bijgewerkt, waar je ook bent. Hier leest u hoe u mappen op meerdere computers kunt synchroniseren met behulp van cloudopslag en Bluetooth.

Cloudgebaseerde opslag-apps

Met bestandssynchronisatie en webgebaseerde apps kun je op de ene computer aan een document werken en even later inloggen op een ander apparaat (laptop of smartphone bijvoorbeeld) en verder werken aan dat document waar je was gebleven. Web-apps zoals Dropbox, Apple iCloud en Google Drive synchroniseren mappen tussen uw apparaten terwijl kopieën van de gedeelde mappen online worden opgeslagen. Wijzigingen die op het ene apparaat in bestanden in die map zijn aangebracht, worden automatisch bijgewerkt op het andere. U kunt ook het delen van bestanden inschakelen, een mobiele telefoon gebruiken om toegang te krijgen tot bestanden en in sommige apps de bestanden op de website openen. Met webgebaseerde apps slaat u uw bestanden op een externe server (de cloud) op waar u ze later kunt ophalen. Het enige dat u nodig hebt, is een internetverbinding, of dit nu via uw internetprovider is of via het data-abonnement van uw telefoon. Een populaire webgebaseerde oplossing is de reeks apps van Google (Gmail, Documenten, Foto’s en andere). Gebruik de apps van Google op zichzelf of gebruik ze als onderdeel van Google Workspace, dat een diepere integratie biedt. Yahoo biedt een vergelijkbare groep apps. Microsoft Outlook geeft u online toegang tot uw agenda, e-mail, contacten en meer via cloudopslag.

Desktopsoftware voor bestandssynchronisatie

Als u het niet prettig vindt dat uw bestanden online worden opgeslagen, installeer dan software die bestanden lokaal of via een particulier netwerk synchroniseert. Shareware en freeware toepassingen voor het synchroniseren van bestanden omvatten GoodSync en SyncBack. Naast het bieden van robuuste opties voor bestandssynchronisatie (meerdere versies van vervangen bestanden bewaren, een schema instellen voor het synchroniseren, comprimeren of versleutelen van bestanden), laten deze programma’s u doorgaans toe om te synchroniseren met externe schijven, FTP-sites en servers.

Draagbare apparaten gebruiken om bestanden te synchroniseren

Een andere optie om uw nieuwste bestanden altijd bij u te hebben, is door een extern apparaat te gebruiken, zoals een draagbare harde schijf, een USB-flashstation of uw smartphone. U kunt met bestanden op het draagbare apparaat werken of het apparaat via Bluetooth of een USB-kabel op uw computer aansluiten om bestanden, e-mail, contacten en agenda-items te synchroniseren. Soms is het kopiëren van bestanden van en naar een externe schijf uw enige optie als u uw thuis- en kantoorcomputers wilt synchroniseren en de IT-afdeling van uw bedrijf de installatie van niet-goedgekeurde software niet toestaat. In dergelijke omstandigheden kunnen externe apparaten mogelijk niet worden aangesloten, dus neem contact op met het IT-team voor uw opties.

Synchroniseer e-mailaccounts met IMAP

Wat e-mail betreft, is het kiezen van het IMAP-protocol in uw e-mailconfiguratie (in bijvoorbeeld het desktopprogramma van Outlook) het gemakkelijkst voor toegang met meerdere computers. Het bewaart een kopie van alle e-mails op de server totdat u ze verwijdert, zodat u dezelfde e-mails vanaf verschillende apparaten kunt openen. Als u POP gebruikt, dat uw e-mails naar uw computer downloadt, hebben de meeste e-mailprogramma’s een instelling in de accountopties om een ​​kopie van berichten op de server te laten totdat u ze verwijdert. Op deze manier krijgt u dezelfde voordelen als IMAP.

Microsoft Outlook (PST)-bestanden overzetten

Als u een lokaal opgeslagen PST-bestand tussen twee of meer computers moet synchroniseren, heeft u een oplossing van derden nodig, zoals GoodSync. Als alternatief kunt u e-mails vanuit Outlook op het ene apparaat exporteren en op het andere importeren.