Skip to content

Hoe u uw radioprogramma kunt formatteren

2 de augustus de 2021
mixed race disc jockey talking into mic in studio 182939427 597f32b6054ad9001166325d

Wat te weten

  • Begin met de basis: bepaal een tijdslot, de lengte van de show en een inhoudsthema of -genre.
  • Het formaat voor een hypothetische show is als volgt: :00 OPEN — :10 Stop Instellen — :20 Stop Instellen — :30 DICHT.
  • Voor geavanceerde opmaak kunt u overwegen de inhoud te ordenen op tempo, muziektijdperk of productie-elementen.

Voor sommigen is de term formaat roept beelden op van programmadirecteuren of radioconsulenten die in steriele kantoren zitten en over de structuur van een typisch programmeeruurtje stromen. Het is niettemin erg belangrijk om te leren hoe je een radioprogramma of podcast met de juiste inhoud opmaakt.

Mensen houden van orde

Je kunt je eigen radioshow voorstellen als een wilde rit van buitensporige proporties. Bedenk echter dat mensen nog steeds wezens zijn die orde zoeken, zelfs in wanorde.

Stel het thema en de tijd in

Laten we zeggen dat je een streaming internetstation hebt gemaakt met Turkse volksmuziek en dat je vijf dagen per week een show zult hosten met de grootste namen in de Turkse volksmuziek. Je wilt op zijn minst dat je luisteraars het weten wanneer je show wordt uitgezonden. Als je besluit dat het ’s avonds om 22.00 uur zal zijn, heb je zojuist je station geformatteerd. Eigenlijk was de eerste beslissing over de Turkse volksmuziek (goed gedaan!) en de tweede beslissing was het plaatsen van je show om 22.00 uur. Nu weten luisteraars tenminste wanneer ze moeten afstemmen op je show.

Begin met een intro, eindig met een outro

Het is geen slecht idee om te beginnen met een soort open of intro dat verklaart wat mensen gaan horen en naar wie ze luisteren. Intro’s zijn ook een geweldige plek om programmasponsors te bedanken. Sluit de show ook af met een dichtbij of een outro. Voor luisteraars die halverwege afstemmen of gewoon het begin missen, laat de outro hen weten waar ze naar luisterden, naar wie en misschien hoe ze u of uw websiteadres kunnen e-mailen.

Inhoudskeuzes

Dit zijn basisformaten. Van daaruit vult u de boom met inhoudskeuzes:

  • Ga je pauzeren tijdens je show om een ​​opgenomen commercial van een sponsor of een commercial voor je eigen product of dienst te draaien?
  • Zo ja, hoeveel “stopsets” (reclameblokken) gaat u integreren en hoe lang zullen ze duren? Misschien heb je een podcast van 30 minuten en stop je twee keer voor een commerciële of openbare aankondiging: 10 minuten in je programma en dan 10 minuten later.

Door ongeveer te weten wanneer je deze pauzes zult doen, kun je elk segment van je show eromheen beter plannen. Het formaat van onze hypothetische show ziet er al als volgt uit:

:00 OPEN — :10 Stop Instellen — :20 Stop Instellen — :30 DICHT

Het opmaken van een talkshow is eenvoudig en de structuur helpt u het programma te versnellen. De logica van formatteren is ontstaan ​​in de radio, maar het is evengoed van toepassing op podcasting.

Meer geavanceerde opmaak

Wat als je hebt besloten om een ​​Oldies-show te doen met muziek uit de jaren 80? U hoeft niets te plannen maar misschien wil je een formaat instellen dat de muziek verspreidt op een manier die ofwel:

  1. Hiermee kunnen uw nummers door het decennium gelijkmatig per jaar rouleren; of
  2. Presenteert muziek op tempo en creëert “heuvels en dalen” zodat de luisteraar niet te veel langzame nummers achter elkaar hoort (of snelle, wat dat betreft).

En als je niet tussen de nummers door praat, voeg je dan productie-elementen toe die luisteraars vertellen naar welk station ze luisteren? Zo ja, waar plaats je ze zodat ze niet te veel interfereren met de muziek of te vaak herhalen, maar toch genoeg spelen om effectief te zijn?

Formatteren is nog steeds de sleutel

Dit alles is opmaak en hoe ziek je ook bent van commerciële radio, negeer het formatteren niet, simpelweg omdat het te veel is gebruikt. Het is handig om goed na te denken over je radioprogramma en constructieve beslissingen te nemen over hoe je het het beste kunt presenteren.

Een tijdperk van overgeformatteerde radio

Veel deskundigen betreuren dat de radio de afgelopen jaren te strak is gestructureerd. Het nieuwe JACK-formaat dat in het hele land wordt aangenomen, kan worden beschouwd als een reactie daarop. Het is een soort anti-formaat formaat – dat is tenminste een deel van wat programmeurs proberen over te brengen aan luisteraars. Zie het niet als oude radio; zie het als uw radio “in shuffle” zoals uw iPod. JACK-stations beweren de omvang van hun muziekbibliotheken te hebben vergroot en de gebruikelijke regels over welk nummer naast een ander nummer wordt afgespeeld, opzij te hebben geschoven, wanneer het op een typisch uur gebeurt en zelfs hoe vaak.

Het komt neer op

Zoals alles hebben formaten hun plaats en hoewel ze vaak belasterd worden, zijn ze niet inherent slecht. Formaten geven structuur en vormen de skeletbasis voor het geluid van een zender of zelfs een radioprogramma.