Skip to content

Hoe vaak moet u uw Windows-computer defragmenteren?

9 de juli de 2021
GettyImages 462957479 5b7dba5846e0fb0050caeacc

Wanneer u uw computer gebruikt, ziet u elk bestand als een enkele informatie-eenheid, maar zo behandelt uw computer het niet. Elk bestand is eigenlijk een amalgaam van segmenten die de computer op aanvraag samenstelt. Dit artikel heeft betrekking op Windows 10, Windows 8 en Windows 7. Naarmate u uw computer in de loop van de tijd gebruikt, kunnen bestandsdelen over uw harde schijf worden verspreid. Wanneer de verstrooiing te wijdverbreid wordt, duurt het veel langer voor uw computer om alle juiste bits te pakken om uw bestanden samen te stellen. Dit proces vertraagt ​​het reactievermogen van uw systeem. Dit kan leiden tot programmafouten. Een veelvoorkomende fout in Photoshop die kan worden verholpen door een eenvoudige defragmentatie is de fout “Scratch Disk Full”.

Het proces van het herstellen van de bestandssegmenten naar een meer gecentraliseerde staat wordt defragmentatie genoemd en het is iets dat u periodiek op uw computer kunt en moet uitvoeren. De vraag voor veel mensen is: “Hoe vaak?”

Defragmenteren ten minste eenmaal per maand

Het woord “defragmenteren” wordt vaak afgekort tot “defragmenteren”. Als je een normale gebruiker bent (wat inhoudt dat je je computer af en toe gebruikt voor surfen op het web, e-mail, games en dergelijke), zou één keer per maand defragmenteren prima moeten zijn. Als u een zware gebruiker bent, wat betekent dat u de pc acht uur per dag voor uw werk gebruikt, moet u dit vaker doen, ongeveer eens per twee weken. Als uw computer langzaam werkt, overweeg dan ook om te defragmenteren, aangezien de fragmentatie de oorzaak kan zijn van een langzamere werking. Als algemene regel geldt dat wanneer uw schijf voor meer dan 10% gefragmenteerd is, u deze moet defragmenteren. Merk op dat u in Windows 10, Windows 8 en Windows 7 defragmentatie zo vaak als nodig kunt plannen. U kunt in het defrag-desktopprogramma kijken hoe en wanneer het volgens de planning moet worden uitgevoerd en vervolgens dienovereenkomstig aanpassen.

Defragmentatie en SSD’s

Hoewel defragmenteren helpt om een ​​harde schijf in topconditie te houden, helpt het niet bij solid-state schijven (SSD’s). Het goede nieuws is dat als je Windows 10, Windows 8 of Windows 7 gebruikt, het besturingssysteem slim genoeg is om te identificeren wanneer je een SSD hebt, en het zal niet de traditionele defragmentatie uitvoeren. In plaats daarvan kan het iets genaamd “optimalisatie” uitvoeren om de prestaties van uw SSD te verbeteren.