Skip to content

Hoe verwijderde bestanden te herstellen

16 de juli de 2021
people throwing cd into garbage fanatic studio 56a6fa855f9b58b7d0e5d036

Het herstellen van verwijderde bestanden van uw harde schijf, mediakaart, flashstation, iPhone of een ander apparaat is mogelijk en is niet gek om te proberen. Niemand kan garanderen dat uw per ongeluk verwijderde bestand kan worden hersteld, maar de kans is groot dat dit wel het geval is, vooral als het niet te lang geleden is dat het is verwijderd. Hier is het ding: bestanden die worden verwijderd, zijn dat meestal niet: werkelijk verwijderd, maar zijn in plaats daarvan gewoon verborgen, wachtend om te worden overschreven door iets anders.

Twee voorlopige gedachten

Afgezien van de specifieke taken die hieronder worden beschreven, is het slimste dat u kunt doen, stoppen met het schrijven van gegevens naar de schijf met het verwijderde bestand. De enige manier waarop het bestand dat u wilt herstellen volledig verdwijnt, is als dezelfde fysieke ruimte die het op de schijf in beslag nam, wordt overschreven. Doe dus niets waardoor dit kan gebeuren. De meeste “zware schrijftaken” zijn dingen zoals het installeren van software, het downloaden of streamen van muziek of video’s, enz. Het doen van die dingen zal niet nodig overschrijf uw bestand, maar de kans wordt groter naarmate u ze vaker doet. Herstel vervolgens de verwijderde bestanden uit de Prullenbak. Je hebt waarschijnlijk al in de Prullenbak gekeken, maar zo niet, doe dat dan nu. Als je het geluk hebt het niet geleegd te hebben sinds je het bestand hebt verwijderd, kan het hier zijn en in perfecte staat. Bestanden die u verwijdert van mediakaarten, op USB gebaseerde schijven, externe harde schijven van welke aard dan ook en netwerkshares, worden bijna nooit opgeslagen in de Prullenbak. Hetzelfde geldt, uiteraard, voor zaken als je smartphone. Zeer grote bestanden van elke bron worden ook vaak direct verwijderd, waarbij de Prullenbak wordt overgeslagen.

Hoe verwijderde bestanden te herstellen

Volg de eenvoudige stappen hieronder om uw kansen op het herstellen van verwijderde bestanden van uw apparaat te maximaliseren:

 1. Download een gratis programma voor bestandsherstel en gebruik het om uw verwijderde bestanden te zoeken en te herstellen. Als de bestanden die u zoekt al uit de Prullenbak zijn geleegd, kan een hulpprogramma voor bestandsherstel helpen. Recuva is onze beste keuze in die lijst, maar als je het om de een of andere reden niet leuk vindt, of als je het probeert en het vindt het bestand dat je moet herstellen niet, werk dan de lijst af.

  Wij zeer raad aan om de “draagbare” versie van Recuva, of welk programma voor bestandsherstel je ook kiest, rechtstreeks naar een flashstation of een andere schijf te downloaden dan die met de ontbrekende bestanden erop.

 2. Pak de draagbare versie uit van het hulpprogramma voor bestandsherstel dat u hebt gekozen. Draagbare programma’s hebben meestal een ZIP-indeling die standaard door Windows wordt ondersteund. Als je het naar een flashstation hebt gedownload, is het geweldig om het daar op de flashdrive uit te pakken. Als je geen andere keuze had dan je harde schijf te gebruiken, pak hem dan daar uit. Als u uw harde schijf zou moeten gebruiken en kies een installeerbare versie van een hulpprogramma voor bestandsherstel, installeer het zoals aangegeven.

 3. Gebruik het hulpprogramma voor bestandsherstel om te zoeken naar bestanden die kunnen worden hersteld, een proces dat enkele seconden tot enkele minuten of langer kan duren, afhankelijk van hoe groot de schijf is. De exacte procedure verschilt van programma tot programma, maar dit houdt meestal in dat u de schijf kiest waarop u naar verwijderde bestanden wilt scannen en vervolgens op een Scannen knop.

 4. Nadat de scan is voltooid, zoekt u het bestand in de lijst met herstelbare bestanden, selecteert u het en kiest u vervolgens: Herstellen het. Nogmaals, de details over het herstellen van bestanden die u wilt herstellen, zijn specifiek voor de tool die u hebt gekozen om te gebruiken. Een programma voor gegevensherstel kan het verwijderen van iets dat ooit is verwijderd niet ongedaan maken en kan soms alleen worden hersteld een deel van een bestand. U kunt veel meer lezen over waarom dit is en wat u eraan kunt doen in onze Veelgestelde vragen over gegevensherstel.

 5. U zou nu toegang moeten hebben tot uw herstelbare bestanden.

Meer hulp bij het herstellen van verwijderde bestanden

 1. De Prullenbak zou de eerste plaats moeten zijn waar u zoekt om verwijderde bestanden te herstellen.

 2. Bestanden herstellen van apparaten zoals smartphones, muziekspelers, flashdrives en netwerkstations zijn mogelijk, maar kan soms wat extra stappen vergen. Zie de veelgestelde vragen, hierboven gelinkt, voor enkele handige tips.

 3. Je doet niet moet een softwareprogramma voor gegevensherstel zijn geïnstalleerd voordat je verwijdert het bestand om er een te gebruiken, wat geweldig nieuws is. Het helpt zeker om voorbereid te zijn.

 4. Een lege harde schijf of een niet-werkende computer vormt een extra probleem wanneer u een bestand moet herstellen. Hoewel dit in de meeste gevallen mogelijk is, moet u onze gids voor probleemoplossing volgen voor een computer die niet kan worden ingeschakeld.

 5. Weet je zeker dat het bestand daadwerkelijk is verwijderd? Het kan zijn verplaatst naar een andere map die u sindsdien bent vergeten, of misschien hebt u het gekopieerd naar een flashstation of ander apparaat dat niet langer op uw computer is aangesloten. Gebruik een tool voor het zoeken naar bestanden zoals Everything om door je hele computer naar het bestand te zoeken.