Skip to content

Home Theatre-ontvangers en de functie voor meerdere zones

3 de juli de 2021
multizoneconnectors 5c804fde46e0fb0001edc972

Een thuisbioscoopontvanger vervult verschillende belangrijke functies in een thuisentertainmentsysteem. Het wordt gebruikt als tuner voor AM/FM, satelliet of internetradio. Het werkt als een voorversterker om te bepalen welke audio-/videobron (AV) wordt geselecteerd, zoals een Blu-ray Disc-speler, dvd-speler, videorecorder, cd-speler of mediastreamer. Het functioneert ook als een meerkanaalsversterker die geluidssignalen en stroom naar de luidsprekers of subwoofers verwerkt en verzendt. Video van broncomponenten kan desgewenst ook via de ontvanger naar een tv worden geleid. Bovendien dienen veel thuisbioscoopontvangers als een multi-zone audiodistributiesysteem.

Wat is een multi-zone audio-ontvanger?

Multi-zone is een functie waarmee een thuisbioscoopontvanger een tweede, derde of vierde bronsignaal naar luidsprekers of afzonderlijke audiosystemen op verschillende locaties kan sturen. Dit is niet hetzelfde als het aansluiten van extra speakers en het plaatsen van die speakers in een andere ruimte, en het is ook niet hetzelfde als draadloze multiroom audio. Home cinema-ontvangers met meerdere zones kunnen dezelfde of een andere bron bedienen dan die waarnaar wordt geluisterd in de hoofdkamer, op een andere locatie.

U kunt bijvoorbeeld in de hoofdruimte een Blu-ray Disc of dvd-film met surround sound kijken, terwijl iemand anders tegelijkertijd in een andere ruimte naar een cd-speler kan luisteren. Zowel de Blu-ray- of dvd-speler als de cd-speler worden aangesloten op dezelfde thuisbioscoopontvanger, maar zijn afzonderlijk toegankelijk en te bedienen via extra ingebouwde of afstandsbedieningsopties op de ontvanger.

Hoe werkt multizone?

Multi-zone-mogelijkheid in thuisbioscoopontvangers wordt op drie manieren geïmplementeerd:

  • Op veel 7.1-kanaalsreceivers kunt u het toestel in de 5.1-kanaalsmodus voor de hoofdruimte gebruiken en de twee reservekanalen (normaal bestemd voor de surround-achterluidsprekers) gebruiken om luidsprekers in een tweede zone te laten werken. Sommige ontvangers kunnen ook een volledig 7.1-kanaals systeem in de hoofdruimte gebruiken, op voorwaarde dat u de tweede zone niet tegelijkertijd gebruikt.
  • Veel 7.1-kanaalsreceivers zijn geconfigureerd om een ​​volledige 7.1-kanaalsmodus voor de hoofdruimte mogelijk te maken, maar bieden een extra lijnuitgang voor de voorversterker. Deze uitgang levert een signaal aan een extra versterker in een andere kamer die een extra set luidsprekers van stroom voorziet. Het biedt dezelfde multi-zone mogelijkheid, maar vereist niet de volledige 7.1-kanaals ervaring in de hoofdruimte op te offeren om de voordelen te krijgen van het draaien van een systeem in een tweede zone.
  • Sommige hoogwaardige thuisbioscoopontvangers hebben de mogelijkheid om zowel een Zone 2, Zone 3 als een Zone 4 te gebruiken. Op deze ontvangers zijn voorversterkeruitgangen voorzien voor alle extra zones, waarvoor afzonderlijke versterkers en luidsprekers voor elke zone nodig zijn. Sommige ontvangers kunnen echter zowel Zone 2 als Zone 3 gebruiken met behulp van de ingebouwde versterkers van de ontvanger. In dit type opstelling kunt u de tweede zone bedienen met de interne versterkers van de receiver en een derde of vierde zone met een aparte versterker. Als je de ontvanger gebruikt om de tweede zone van stroom te voorzien, krijg je niet de volledige 7.1-kanaalscapaciteit van de ontvanger in de hoofdruimte. In plaats daarvan krijg je 5.1-kanaalsgebruik. In zeldzame gevallen kan een high-end ontvanger 9, 11 of 13 kanalen bieden om mee te werken voor zowel de hoofd- als andere zones. Dit vermindert het aantal externe versterkers dat u mogelijk nodig heeft voor andere zones.

Extra functies voor meerdere zones

Multizone-ontvangers kunnen interessante functies bevatten, zoals:

  • Analoge audio: Hoewel de receiver alle audio- en videofuncties in de hoofdruimte kan gebruiken, zijn analoge audio-only of analoge+internetradiofuncties mogelijk toegankelijk voor gebruik in meerdere zones.
  • Meerdere HDMI-uitgangen: Als videofuncties toegankelijk zijn voor gebruik in meerdere zones, kunnen deze functies beperkt zijn tot composiet videosignalen. Hoewel u mogelijk toegang hebt tot een volledige high-definition video- en surround sound-audiobron in de hoofdruimte, zijn mogelijk alleen componenten die op de receiver zijn aangesloten via analoge stereo- of analoge video-aansluitingen toegankelijk voor gebruik in een tweede of derde zone. In sommige geavanceerdere receivers kan echter een componentvideo- of HDMI-uitgang zijn voorzien voor gebruik in Zone 2. Als deze opties belangrijk voor u zijn, controleer deze dan voordat u koopt.
  • Zone-schakelfunctie: Er kunnen extra luidsprekeraansluitingen op de ontvanger zijn waarmee u een volledig 7.1-kanaal kunt aansluiten, evenals een tweede of derde zone die wordt gevoed door de interne versterker van de ontvanger. Als u in dit type opstelling echter naar de hoofdzone luistert met volledig 7.1-kanaals surroundgeluid, kunt u Zone 2 en Zone 3 niet tegelijkertijd gebruiken. Om toegang te krijgen tot Zone 2 of Zone 3, gebruikt u het bedieningsmenu van de receiver om over te schakelen van een 7.1-kanaals hoofdzone naar 5.1-kanalen. Met deze opstelling kunnen de extra twee kanalen ofwel Zone 2- of Zone 3-luidsprekers aansturen. Sommige thuisbioscoopontvangers voeren deze schakelfunctie automatisch uit wanneer de tweede zonefunctie is geactiveerd.

Gebruik twee zones in dezelfde kamer

Een andere interessante manier om de voor meerdere zones geschikte thuisbioscoopontvanger te gebruiken, is door de tweede zone-optie in dezelfde kamer te gebruiken als een 5.1/7.1-kanaalsopstelling. Met andere woorden, u kunt een speciale tweekanaals, regelbare luisteroptie hebben naast een speciale 5.1/7.1-luisteroptie in dezelfde kamer. Deze opstelling werkt op een thuisbioscoopontvanger met een 5.1- of 7.1-kanaalsconfiguratie met vijf of zeven luidsprekers en een subwoofer die je voornamelijk gebruikt voor thuisbioscoopluisteren. U zou dan een extra externe eindversterker hebben aangesloten op de Zone 2 voorversterkeruitgangen van de receiver, als de receiver deze optie biedt. De externe versterker zou verder worden aangesloten op een set linker- en rechtervoorluidsprekers die u specifiek gebruikt voor luisteren met alleen twee kanalen. Gebruik deze instellingsoptie als u een hoogwaardige tweekanaals stereo-eindversterker en luidsprekers wilt voor alleen audio luisteren, in plaats van de hoofdluidsprekers links en rechts voor te gebruiken als onderdeel van de 5.1/7.1-kanaals opstelling. Bij een thuisbioscoopontvanger die geschikt is voor meerdere zones, kunnen beide systemen echter worden bestuurd door de voorversterker van dezelfde ontvanger. U hoeft niet zowel de hoofd- als de tweede zone-functie tegelijkertijd te hebben. Je kunt je tweekanaalsbron (zoals een cd-speler of draaitafel) vergrendelen als je aangewezen bron voor Zone 2. Velen denken dat Zone 2 alleen in een andere kamer kan worden gebruikt, maar dat is niet het geval. Als u de tweede zone in uw hoofdruimte gebruikt, kunt u een onafhankelijk toegewezen (en regelbaar) tweekanaals audiosysteem in dezelfde ruimte hebben. Deze opstelling zorgt voor meer rommel in uw kamer, aangezien u twee fysieke sets linker- en rechtervoorluidsprekers zou hebben. Je zou ook niet beide systemen tegelijkertijd gebruiken, omdat de systemen bedoeld zijn om met verschillende bronnen te worden gebruikt.

Andere factoren waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van een thuisbioscoopontvanger in opstellingen met meerdere zones

Het concept van het aansluiten op en bedienen van al uw componenten met één home theater-ontvanger is een gemak. Als het echter gaat om mogelijkheden voor meerdere zones, zijn er nog andere factoren waarmee u rekening moet houden:

  • Tenzij de ontvanger wordt geleverd met een secundaire afstandsbediening voor gebruik in een tweede of derde zone, moet u naar de ontvanger in de hoofdkamer gaan om van bron te wisselen.
  • Zelfs als er een secundaire afstandsbediening wordt geleverd voor gebruik in de tweede of derde zone, moet u afstandsbedieningverlengers installeren in de kamers van de tweede of derde zone om de afstandsbediening in die kamers te gebruiken om de bron te bedienen waartoe u toegang wilt vanaf de hoofdontvanger.
  • Of u nu de thuisbioscoopontvanger gebruikt om de luidsprekers van de tweede of derde zone van stroom te voorzien of de voorversterkeruitgangen van de ontvanger gebruikt om een ​​extra versterker in de tweede of derde zone te voeden, u moet ofwel luidsprekerdraden of audio-/videokabels van de hoofdontvanger naar de tweede of derde zonelocaties.

De draadloze multi-room audio-optie

Een andere optie is draadloze multiroom audio. Dit type systeem maakt gebruik van een goed uitgeruste thuisbioscoopontvanger die draadloos audio kan verzenden van aangewezen bronnen naar compatibele draadloze luidsprekers die overal in huis zijn geplaatst. Dit soort systemen zijn gesloten, wat betekent dat alleen specifieke merken draadloze luidsprekers werken met specifieke thuisbioscoopontvangers en -bronnen van het merk. Sommige van deze systemen omvatten Sonos, Yamaha MusicCast, DTS Play-Fi, FireConnect (Onkyo) en HEOS (Denon/Marantz). Sommige thuisbioscoopontvangers hebben zowel multi-zone als draadloze multi-room audiofuncties.

Het komt neer op

Raadpleeg de gebruikershandleiding van die ontvanger voor volledige details over hoe een specifieke thuisbioscoop- of stereo-ontvanger zijn multizone-mogelijkheden implementeert. U kunt de meeste gebruikershandleidingen downloaden van de website van de fabrikant. Thuisbioscoop- of stereo-ontvangers die geschikt zijn voor meerdere zones, zijn bedoeld om te worden gebruikt wanneer u een tweede of derde locatie nodig hebt voor het luisteren naar muziek of het bekijken van video’s. Als u een bekabeld audio- of AV-systeem voor het hele huis wilt installeren met uw thuisbioscoopontvanger als bedieningspunt, raadpleeg dan een professionele installateur van een thuisbioscoop- of meerkamersysteem om uw behoeften te beoordelen en specifieke apparatuursuggesties te geven. Voor voorbeelden van thuisbioscoopontvangers die verschillende niveaus van multi-zonemogelijkheden bieden, bekijk onze lijsten met de beste middentonen en hoogwaardige thuisbioscoopontvangers.