Skip to content

Ik ben mijn Windows XP-wachtwoord vergeten! Kan ik er iets aan doen?

10 de augustus de 2021
GettyImages 112215349 59a04813aad52b0011fb820c

Het is de bedoeling dat we veilige, moeilijk te raden wachtwoorden maken, maar soms maken we ze zo ingewikkeld dat we ze zelf vergeten. Windows XP – hoewel het al lang verouderd is en niet langer wordt ondersteund – biedt verschillende procedures voor het herstellen van een geblokkeerd account.

Gebruik uw Windows XP-wachtwoordhersteldiskette

Ervan uitgaande dat u proactief was en in het verleden een Windows XP-wachtwoordhersteldiskette hebt gemaakt, gebruikt u deze op het XP-aanmeldingsscherm om uw wachtwoord te wijzigen. Uw wachtwoordhersteldiskette werkt nog steeds, zelfs als u uw Windows XP-wachtwoord hebt gewijzigd sinds het maken van de schijf.

Laat een andere gebruiker uw XP-wachtwoord voor u wijzigen

Scherm gebruikerswachtwoord wijzigen in Windows XP

Als er andere gebruikers zijn die een account op uw computer hebben, kan een van hen worden ingesteld met toegang op beheerdersniveau. Dit account kan uw Windows XP-wachtwoord voor u wijzigen. Het wijzigen van het wachtwoord van een andere gebruiker is eenvoudig via het Configuratiescherm. U kunt ook het menu Start openen, met de rechtermuisknop klikken Mijn computer, en ga naar Beheren > Lokale gebruikers en groepen > Gebruikers om het wachtwoord van een andere gebruiker opnieuw in te stellen.

Kunt u uw Windows XP-wachtwoord nog steeds niet vinden?

Hoofdinstallatiescherm van Windows XP

Als u uw wachtwoord nog steeds niet kunt vinden, moet u een schone installatie van Windows XP uitvoeren. Het is een drastische en destructieve stap, maar Windows XP neemt beveiliging serieus. Zorg ervoor dat u een back-up maakt van uw belangrijke bestanden voordat u de herinstallatie uitvoert. Een schone Windows-installatie wist alles op uw computer, inclusief al uw geïnstalleerde programma’s, foto’s en video’s die u hebt gedownload of gekopieerd naar uw computer, alles op uw bureaublad, enz.

Hoe u kunt voorkomen dat u uw Windows XP-wachtwoord opnieuw instelt

Illustratie van een persoon die een kluis opent

Als u uw wachtwoord al kwijt bent, heeft u duidelijk geen andere keuze dan een van de vele bovenstaande methoden te volgen om het terug te krijgen of om het hele besturingssysteem opnieuw in te stellen. Bescherm uzelf om dit hele herstelproces opnieuw te voorkomen. Om uw nieuwe Windows XP-wachtwoord te beschermen, hoe lang of vreemd het ook mag zijn, bewaar het in een wachtwoordbeheerder. Het gebruik van een van die programma’s is erg handig, omdat je je wachtwoord heel moeilijk te raden kunt maken, maar er toch toegang toe hebt als je het moet onthouden. Gebruik een wachtwoordbeheerder die mobiele toegang heeft, aangezien u deze natuurlijk nodig heeft voordat u zich aanmeldt bij Windows. Als u het beu bent om elke keer dat u inlogt uw Windows XP-wachtwoord in te voeren, verwijder dan uw gebruikerswachtwoord of stel automatisch inloggen in. Die methoden zijn om voor de hand liggende redenen zeker niet veilig, maar ze voorkomen dat je een wachtwoord hoeft in te voeren om in te loggen.