Skip to content

Intel’s vlaggenschip-laptopprocessors zetten een vechtretraite op tegen Apple’s M1

22 de juni de 2021
nuc9extremekit gaming hero gnmtl.jpg.rendition.intel .web .1920.1080 4a38e1e4015d448ab5f464b904072e6d

Belangrijkste leerpunten

  • Intel’s 11e generatie H-serie ondersteunt betere connectiviteit en meer opslag dan de concurrentie.
  • Laptops met Intel erin behouden een voorsprong in draadloos met Wi-Fi 6E-ondersteuning.
  • De M1 van Apple is efficiënter, maar de beste mobiele processors van Intel behouden een voorsprong in veel workloads.
Intel’s 11e-generatie H-Series mobiele processors claimen een prestatieverbetering van maximaal 19% ten opzichte van de vorige generatie, maar flexibiliteit, niet brute kracht, staat in de schijnwerpers. De H-serie is Intel’s vlaggenschip mobiele processorlijn. Maar het is duidelijk dat Intel, onder druk van AMD en Apple, er niet zeker van is dat u de H-serie zult kopen vanwege zijn prestaties. Het bedrijf heeft zijn toonhoogte verlegd om zich te concentreren op flexibiliteit, connectiviteit en ondersteuning voor de nieuwste wifi-standaarden. “Onze positionering ten opzichte van Apple’s M1 is erg gericht op wat het pc-ecosysteem biedt, wat de H-serie-systemen bieden, dat Apple MacBooks op basis van de M1 niet kunnen bieden, van het software-ecosysteem tot systeemkeuze, tot systeemdiversiteit,” Ryan Shrout, Intel’s chief performance strategist, zei tijdens een pers Q&A-sessie.

Een poort voor elke professional

Intel’s H-serie biedt tot 20 PCIe Gen 4-lanes, tot 44 totale PCIe-lanes en Thunderbolt 4. Dit is enigszins technisch, dus hier is het kort en eenvoudig: Intel 11e-generatie H-Series-laptops ondersteunen meer poorten en meer opslagruimte dan Apple- en AMD-systemen. Apple biedt slechts twee Thunderbolt-poorten op de MacBook Air en Pro met de nieuwe M1-chip. Door een extern beeldscherm aan te sluiten, wat veel professionals en gamers zullen doen, blijft er één Thunderbolt-poort over. De 11e generatie H-serie kan grote hoeveelheden beeldschermen aan (minstens vier), terwijl Apple’s M1-aangedreven Macs één extern beeldscherm ondersteunen.

Dell's XPS 17 is een van de 80 nieuwe laptops die zijn uitgerust met Intel 11e generatie H-serie.

Dell’s XPS 17 is een van de 80 nieuwe laptops die zijn uitgerust met Intel 11e generatie H-serie.

Het is heel moeilijk voor mij om een ​​professioneel apparaat te hebben met één open poort”, zei Patrick Moorhead, president en hoofdanalist bij Moor Insights & Strategy, tijdens een Zoom-interview. “Dat werkt niet voor mij, en het werkt niet voor andere professionals die er zijn.” Je kunt de Thunderbolt-poort van een M1 MacBook natuurlijk splitsen met een hub of dock, maar niet iedereen houdt van het dongle-leven.

Intel neemt het voortouw op Wi-Fi 6E

De nieuwe H-Series-lijn zal Intel Killer Wi-Fi- en Wi-Fi 6E-connectiviteit hebben. Hiermee wordt een nieuw 6GHz draadloos spectrum toegevoegd aan de 2,4GHz- en 5GHz-opties die u misschien al kent. Het heeft een waanzinnige theoretische maximale snelheid van 9,6 Gbps, bijna 10 keer sneller dan een bekabelde Gigabit Ethernet-verbinding. Real-world resultaten zullen meer alledaags zijn; weinig huishoudens hebben een internetverbinding met ook maar een fractie van deze snelheid. Toch zal een laptop met Wi-Fi 6E een boost bieden bij het verbinden met een compatibele router. “Hier is het kort en eenvoudig: Intel 11e generatie H-serie laptops ondersteunen meer poorten en meer opslag dan de concurrentie.” Ik merkte in mijn recensie van Acer’s Predator Triton 300 SE (die Intel’s oudere Killer Wi-Fi AX1650 had) op dat de wifi-prestaties van de laptop de beste waren die ik in 2021 heb getest. Ik zal de nieuwe Killer Wi-Fi moeten testen. Fi in Intel’s 11e generatie H-serie om er zeker van te zijn dat het aan deze standaard voldoet, maar ik ben optimistisch over zijn potentieel. AMD biedt Wi-Fi 6E-compatibiliteit via een module genaamd de AMD RZ608, maar deze is tot nu toe alleen te vinden in de Ayaneo, een door crowdfunding gefinancierde draagbare gaming-pc. Apple’s M1-aangedreven laptops ondersteunen geen Wi-Fi 6E. Intel zal waarschijnlijk tot de rest van 2021 een voorsprong behouden op het gebied van wifi-prestaties.

Hoe zit het met de prestaties? Het is ingewikkeld

De ongelooflijke efficiëntie van Apple’s M1-chip en de uitstekende multi-core prestaties van AMD’s Ryzen 5000 mobiele processors hebben Intel op de terugtocht. Zijn verdediging? Flexibiliteit. Intel heeft een lange lijst van prestatieverbeteringen in nichemarkten ontwikkeld. “We maken gebruik van alle technologieën die bestonden in [prior Intel processors]’, zei Schrout.

Iemand die aan het gamen is op een laptop met een H-Series Intel-chip.

“Sommige van de deep learning-boostmogelijkheden, de GPGPU-dingen. Dat alles wordt toegepast op workloads voor het maken van inhoud.” Dit omvat Intel’s Quick Sync-video-encoder en de gebundelde AI-co-processor, die Intel-hardware een schop in de broek geven als je software gebruikt die ze ondersteunt. Moorhead denkt dat Intel een tegenovergestelde kijk heeft op Intel’s kracht: rauwe grunt in een breed scala aan software. Apple’s M1 presteert het beste wanneer het zijn eigen encoderverbeteringen en AI-co-processor kan gebruiken. Als dat niet het geval is, komen Intel H-serie laptops voor, dankzij het hogere aantal cores en threads. “Wat veel mensen niet begrijpen, is dat een deel van de magie van Apple’s bekwaamheid in videotranscodering is dat het beperkt is tot bepaalde codecs en bepaalde resoluties”, zegt Moorhead. “Daarom gebruiken professionals de CPU om het zware werk te doen, om de hoogste kwaliteit te krijgen in het formaat dat ze willen, of hun klanten willen.” Dat kan veranderen als Apple de geruchten M1X- of M2-chip uitbrengt, die later dit jaar wordt verwacht met 12 tot 16 cores en een optionele discrete grafische oplossing. Tot die tijd zullen kopers die op zoek zijn naar mobiele connectiviteit en prestaties van het hoogste niveau waarschijnlijk bij Intel’s H-serie blijven.