Skip to content

Is het nuttig om meer dan één display te hebben?

31 de juli de 2021
NVIDIA 3D Surround Vision Using 3 LCDs 5804ec2d5f9b5805c2b6f033

De meeste laptops en desktopcomputers kunnen meer dan één beeldscherm gebruiken. Een desktopdisplay kan over meerdere externe monitoren worden verspreid of gespiegeld of gekloond worden om op een externe monitor te verschijnen. Met één of meerdere monitoren vergroot u uw werkruimte. Als je een kleine laptop hebt, levert een externe monitor een verbeterde beeldkwaliteit terwijl het uiterlijk van een desktopcomputer wordt gesimuleerd. Monitoren worden ook gebruikt in presentaties, waardoor een publiek een groter scherm kan zien dan het primaire scherm biedt. In deze gids bekijken we waarom het hebben van meer dan één monitor in uw voordeel kan zijn.

Hogere resolutie tegen lagere kosten

Een reden om meerdere monitoren te gebruiken is economisch. Hoewel beeldschermen met een hogere resolutie goedkoper zijn geworden, is het nog steeds een beetje duur om beeldschermen met een zeer hoge resolutie te krijgen. Veel 4K pc-schermen kosten bijvoorbeeld ongeveer $ 400 voor een resolutie van 3200 x 1800. Dat is vier keer de resolutie van een enkel scherm met een resolutie van 1600×900. Vroeger was het goedkoper om vier kleine schermen te kopen, elk met een resolutie van 1920×1080 (HD) en de schermen samen te voegen voor een beeld dat vergelijkbaar is met 4K. Omdat 4K/UHD-technologie betaalbaarder is geworden, is dat niet langer het geval.

Wat is er nodig om meerdere monitoren te gebruiken

Als u meerdere monitoren op een computer wilt gebruiken, hebt u een grafische kaart met meer dan één videoconnector nodig. Een typisch desktop-moederbord heeft twee of drie video-aansluitingen, terwijl een speciale grafische kaart er meer dan vier kan hebben. Sommige gespecialiseerde grafische kaarten hebben maximaal zes video-aansluitingen op een enkele kaart. Er zijn geen softwarevereisten om dit in te stellen, aangezien Windows, macOS en Linux deze grafische kaarten kunnen gebruiken. De beperking komt meestal neer op de hardware. Veel geïntegreerde grafische oplossingen zijn beperkt tot twee schermen. Veel van de speciale kaarten kunnen zonder veel problemen oplopen tot drie. Lees de documentatie bij de grafische kaart, aangezien deze mogelijk vereist dat de monitoren op specifieke video-aansluitingen werken, zoals DisplayPort, HDMI, Thunderbolt of DVI. Hierdoor moet u ook beschikken over displays met de benodigde connectoren.

Overspannen en klonen

Wanneer een tweede monitor op een computer is aangesloten, krijgt u doorgaans twee manieren te zien om het tweede scherm te configureren. De eerste methode heet spanning. Dit is waar het bureaublad van de computer op beide schermen wordt weergegeven. Als de muis van de rand van het scherm af beweegt, verschijnt hij op het andere scherm. Spanned monitoren worden meestal boven, onder of naast elkaar geplaatst. Spanning vergroot de algehele werkruimte, wat helpt bij het werken met bewerkingssoftware, games of applicaties waarvoor multitasking vereist is. Displays kunnen ook over meerdere displays worden verdeeld. Hier zijn enkele gevallen waarin spanning nuttig kan zijn:

  • Multitasking: Host vensters en toepassingen op afzonderlijke monitoren, zoals tekstverwerking op de ene en surfen op het web op de andere.
  • Bewerkingssoftware: houd een uitgezoomde voorbeeldafbeelding op het ene scherm terwijl u inzoomt en bewerkt op het tweede. Dit is vooral handig op machines die gericht zijn op het maken van inhoud, zoals de MacBook.
  • Gamen: vergroot de kijkruimte voor games of bewaar inventarissen en statusvensters op een speciale monitor.

Klonen betekent dat een tweede scherm wordt gebruikt om te dupliceren wat op het bronscherm wordt gezien. Het meest voorkomende gebruik van klonen is om presentaties te geven via toepassingen zoals PowerPoint. Het laat de presentator zich concentreren op het primaire scherm terwijl het publiek kijkt naar wat er gebeurt op het tweede, vermoedelijk grotere scherm. Klonen is ook handig wanneer een laptopscherm te klein is voor verschillende creatieve tools of gaming-rigs.

Nadelen van meerdere schermen

Hoewel de economische kosten van meerdere schermen een bonus zijn ten opzichte van een enkel groter scherm, zijn er nadelen aan het gebruik van meerdere monitoren. Bureauruimte is een punt van zorg, vooral bij grotere LCD-monitoren. Zo kunnen drie 24-inch schermen een heel bureau in beslag nemen, vergeleken met een enkel 30-inch LCD-scherm. Voor het betegelen van schermen zijn mogelijk speciale steunen nodig om de schermen goed op hun plaats te houden en niet te wiebelen of om te vallen. Dit vermindert de economische voordelen in vergelijking met het gebruik van een beeldscherm met een hogere resolutie. Omdat de twee schermen van elkaar worden gescheiden door de randen rond elk scherm, kunnen gebruikers worden afgeleid door de lege ruimte tussen de schermen. Dit kan programma’s die meerdere schermen beslaan een beetje onhandig maken. Kleinere randafmetingen bestrijden dit effect, maar er is nog steeds een opening in het gecombineerde beeld. Hierdoor hebben de meeste mensen een primair en secundair scherm. De primaire zit direct vooraan, met de secundaire links of rechts. Ten slotte gebruiken sommige toepassingen een secundair scherm niet goed. De meest voorkomende hiervan zijn oude dvd-toepassingen. Deze toepassingen hebben de neiging om de dvd-video in een overlay weer te geven. Deze overlay-functie werkt alleen op het primaire scherm. Als het dvd-venster naar de secundaire monitor wordt verplaatst, is het venster leeg. Er zijn een paar modellen die toepassingen met twee monitoren ondersteunen, maar de meeste bevinden zich in voertuigen. Dit is minder een probleem omdat het gebruik van dvd’s vervaagt ten gunste van streaming, maar veel pc-games draaien slechts op één scherm.

Moet u meerdere monitoren gebruiken?

U kunt een externe monitor waarderen als u veel multitasking doet waarbij vensters altijd zichtbaar moeten zijn of als u bewerkingen uitvoert met grafische, video- of muzieksoftware en een speciaal voorbeeldvenster nodig heeft. Gamers die een meer meeslepende omgeving willen, zullen hiervan profiteren. De extra beeldschermen hebben echter een aantal serieuze hardwarevereisten om een ​​vloeiend beeld te produceren bij hogere resoluties. De gemiddelde persoon kan het prima redden met een standaard 1080p-resolutiescherm. Er zijn ook betaalbare schermen met een hoge resolutie die het hebben van twee schermen minder zuinig maken.