Skip to content

Je PlayStation 4 heeft een vervaldatum

1 de juli de 2021
GettyImages 1217244091 f6f6ada527254aebb09b4d69b777da8f

Belangrijkste leerpunten

  • Fans hebben een vreemd probleem ontdekt dat uiteindelijk elke PS4 in de detailhandel zou kunnen “metselen”.
  • Het probleem heeft te maken met hoe de PS4 de trofeeën van spelers verifieert.
  • Sony zou dit in theorie kunnen oplossen met een firmware-update, maar gaat dat ook gebeuren?

Er is een eigenaardige ontwerpfout met de PlayStation 4 die er uiteindelijk voor kan zorgen dat elk apparaat op de markt helemaal niet meer in staat is om games te spelen. De PS4 heeft een batterij met laag vermogen op het moederbord die wordt gebruikt om de tijd bij te houden wanneer het apparaat is losgekoppeld. Als die batterij leeg raakt of wordt verwijderd, probeert de PS4 in plaats daarvan contact op te nemen met de Sony-servers om de interne klok te synchroniseren. Als het dat niet kan, speelt de PS4 niets af, zelfs geen fysieke media. Voor de gemiddelde consument in 2021 is dit niet veel meer dan een uniek geval van kopers oppassen. Als je een gebruikte PS4 oppakt en een “30391-6”-foutmelding geeft wanneer je games probeert te spelen, betekent dit dat de batterij leeg is. Op de lange termijn betekent dit probleem echter dat alle 115 miljoen PS4-consoles op de markt nutteloos kunnen worden. “Het nieuws over problemen die zich in de toekomst voordoen bij het spelen van geldige exemplaren van games op de PS4 is absoluut zorgwekkend”, zegt Jonas Rosland, uitvoerend directeur van de non-profitorganisatie Hit Save!, tegen Lifewire via Discord. “Maar dat zou erop neerkomen dat Sony geen oplossing biedt voor meer dan 100 miljoen verkochte PS4-consoles, waardoor hun fanbase achterblijft. We hopen oprecht dat dat niet zal gebeuren.”

(On)geschiedenis maken

Het probleem met de batterij van de PS4 werd eind maart ontdekt en getest door een team van voorstanders van mediabehoud die werken uit de Does It Play? Discord-server. Ze verwijzen naar het probleem als de “C-Bomb”, genoemd naar de CMOS-batterij (complementaire metaaloxide-halfgeleider) op het moederbord van de PS4. “Het probleem dat we ‘C-Bomb’ noemden, is niet nieuw”, zegt Crow, een pseudoniem archivaris en onderzoeker bij Does It Play?, aan Lifewire via Discord. “Het is al een tijdje bekend in de homebrew-scene. Toen we erover hoorden, erkenden we de schadelijke impact die het zou kunnen hebben op de toekomst van de games die we vandaag spelen.”

Sommigen houden een PlayStation-afstandsbediening vast terwijl ze een gaming-koptelefoon dragen.

Hetzelfde batterijprobleem is ook van toepassing op de PS3, maar is alleen van toepassing op digitale inhoud zoals gedownloade games. De huidige hypothese van Does It Play is dat beide systemen zo werken om te voorkomen dat gebruikers trofeeën ontgrendelen door de interne klok van een eenheid te manipuleren. Je kunt een slechte CMOS-batterij op een PS4 vervangen door een kant-en-klare CR2032, hetzelfde soort batterij dat wordt gebruikt voor horloges en sleutelhangers van auto’s. De vervanging vereist geen solderen, maar je zult je PS4 moeten demonteren, waardoor de garantie vervalt. (Dat brengt op zijn beurt een aantal van dezelfde problemen naar voren die de beweging “recht op reparatie” aandrijven.) Dit legt ook een hard plafond op de PlayStation 4 als softwareplatform. Wanneer en als Sony de volledige netwerkondersteuning voor de PS4 beëindigt, zou dit betekenen dat elke functionele PS4 die over is in de wereld slechts zo lang zou blijven functioneren als hun CMOS-batterijen. Daarna, als Speelt het? wijst erop dat die PS4’s zouden eindigen als ongeveer 285.000 ton e-waste, en de bibliotheek met bijna 3.200 videogames zou helemaal niet meer kunnen worden gespeeld op hun eigen hardware. De PS5 is achterwaarts compatibel met het grootste deel van de PS4-reeks, maar niet met alles, dus een handvol games kan permanent verloren gaan.

Wat gebeurt er nu

Sony zou dit in theorie kunnen oplossen met een nieuwe firmware-update voor de PlayStation 4 door trofeeën uit te schakelen op elke PS4 die een probleem heeft met de interne klok. Speelt het? heeft een formulierverzoek via Google Drive gepubliceerd dat geïnteresseerde gamers naar Sony kunnen sturen.

Dat wordt echter niet zo waarschijnlijk gezien, aangezien Sony de afgelopen jaren een desinteresse heeft getoond in monumentenzorg. Lifewire nam contact op met Sony voor commentaar op het probleem, maar kreeg geen antwoord. “Ik denk dat iedereen naar de erfenis van het PlayStation-merk kan kijken en het erover eens is dat PlayStation een aantal historisch belangrijke games en hardware bevat”, zei Crow. “We willen gewoon dat Sony ons helpt die erfenis te behouden. Het klinkt misschien oubollig, maar dit spul is belangrijk, en we willen dat Sony dat erkent en deze ene kleine bug oplost die het potentieel heeft om dat allemaal te vernietigen.” “We hebben de kans om te leren van de fouten die in het verleden zijn gemaakt als het gaat om het behoud van andere media”, vervolgde Crow. “De BBC heeft veel van het origineel opgenomen” Doctor who tapes, en die afleveringen worden nu voor altijd als verloren beschouwd. We kunnen voorkomen dat soortgelijke verliezen zich voordoen bij videogames, maar we willen dat Sony en alle hardwareleveranciers het belang van behoud erkennen.” In de tussentijd is het grootste voordeel voor de gamer ter plaatse om je PS4 vriendelijk te behandelen. Nee console duurt voor altijd, maar de PS4 is gebouwd om zichzelf te vernietigen.