Skip to content

Kan ik upgraden naar Windows 8?

18 de juli de 2021
windows 8 528467 1920 27741d8448a14e53b820474e38c042fd

Microsoft stopte op 9 januari 2018 met de reguliere ondersteuning van Windows 8 en 8.1 en stopt de uitgebreide ondersteuning op 10 januari 2023. Windows 10 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Dit artikel blijft beschikbaar voor archiefdoeleinden. Upgraden naar Windows 8 zou meestal een soepele overgang moeten zijn. Als u echter een oude computer heeft, gebruikt u de onderstaande informatie om te controleren of een upgrade naar Windows 8 praktisch is gezien uw hardwaresituatie.

Raadpleeg ons artikel over hoe u kunt upgraden naar Windows 10 als u dat liever doet. Aangezien Windows 8 al lang niet meer wordt gebruikt, kunt u beter upgraden naar Windows 10 dan naar welke versie van Windows 8 dan ook.

Minimale systeemvereisten voor Windows 8

Dit zijn de minimale systeemvereisten voor Windows 8 volgens Microsoft:

 • Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller
 • RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) of 2 GB (64-bit)
 • Ruimte op de harde schijf: 16 GB (32-bits) of 20 GB (64-bits)
 • Grafische kaart: Microsoft DirectX 9 grafisch apparaat met WDDM-stuurprogramma

Hieronder staan ​​enkele aanvullende vereisten die nodig zijn voor Windows 8 om bepaalde functies uit te voeren, zoals aanraking.

 • Een tablet of monitor die multitouch ondersteunt.
 • Windows Store-apps vereisen een schermresolutie van minimaal 1024×768 en om apps te snappen, hebt u een schermresolutie van 1366×768 nodig.
 • Sommige games/applicaties werken alleen op volle capaciteit als ze worden gebruikt met grafische kaarten met DirectX 10 of hoger.
 • Software voor het afspelen van dvd’s is niet standaard inbegrepen in Windows 8, dus u moet uw eigen programma downloaden vanuit de Windows Store of via de website van een leverancier.
 • Voor gebruikers van Windows 8.1 Pro vereist BitLocker To Go een USB-flashstation.
 • Er is een tv-tuner nodig om live tv op te nemen in Windows Media Player.

Als uw computer Windows 7 draait, zou Windows 8 net zo goed (zo niet beter) moeten werken op dezelfde hardware. Microsoft zorgt ervoor dat Windows 8 achterwaarts compatibel is met Windows 7. Wat betreft apparaat-en-app-compatibiliteit, zouden de meeste programma’s en apparaten die met Windows 7 werken, moeten werken met Windows 8 – het volledige Windows 8-besturingssysteem, niet Windows RT. Als er een bepaald programma is waarvan u afhankelijk bent en dat niet meteen na de upgrade werkt, probeer dan de probleemoplosser voor programmacompatibiliteit.

De specificaties van uw computer vinden Computer

Om de hardwarespecificaties voor uw computer te zien, kunt u ofwel een systeeminformatietool gebruiken die al die informatie voor u verzamelt (de meeste zijn gemakkelijk te gebruiken) of u kunt Windows zelf gebruiken. Ga als volgt te werk om de specificaties van uw systeem in Windows te vinden:

 1. Selecteer in de Charms-balk Zoeken.

 2. In de Zoeken vak enter systeem informatie en selecteer de vergrootglas of druk op Enter.

 3. Selecteer Systeemoverzicht in het linkerdeelvenster om uw hardwarespecificaties in het rechterdeelvenster te zien.