Skip to content

Koopgids voor pc-moederborden

19 de juni de 2021
motherboard form factors 56a1b4243df78cf7726d36da

Moederborden vormen de ruggengraat van alle personal computersystemen. De keuze van een moederbord bepaalt het type processor dat je kunt gebruiken, hoeveel geheugen het kan opslaan, welk type en snelheid geheugen het kan gebruiken, welke randapparatuur erop kan worden aangesloten en welke functies het kan ondersteunen. Daarom is het belangrijk om te weten waar u op moet letten bij het kiezen van het juiste moederbord voor uw behoeften.

Processor (CPU) ondersteuning

Een moederbord heeft meestal een specifiek type processorsocket. Deze socket bepaalt de fysieke verpakking van de AMD- of Intel-processor die erop kan worden geïnstalleerd. Ook bepaalt de chipset van het moederbord welk specifiek model processors met het moederbord kunnen worden gebruikt. Het is het beste om een ​​idee te krijgen van welke processor u van plan bent te gebruiken met uw desktopcomputer voordat u een moederbord kiest.

Moederbordgrootte of vormfactor Mother

Wilt u een desktop-toren boordevol functies samenstellen voor veel prestaties? Misschien wil je iets compacter? Moederborden zijn er in drie traditionele formaten: ATX, micro-ATX (mATX) en mini-ITX. Elk van deze wordt bepaald door de specifieke afmetingen van de planken. De fysieke grootte van het bord heeft ook gevolgen voor het aantal ingebouwde poorten en slots dat het kan ondersteunen. Een ATX-bord heeft bijvoorbeeld vaak ongeveer vijf PCI-Express- en PCI-slots in totaal. Een mATX-bord heeft over het algemeen maar drie slots. Het mini-ITX-bord is zo klein dat het meestal maar een enkele PCI-Express x16 grafische kaartsleuf heeft. Hetzelfde geldt voor de geheugenslots (vier voor ATX, twee of vier voor mATX, twee voor mini-ITX) en SATA-poorten (zes of meer voor ATX, vier tot zes voor mATX, twee tot vier voor mini-ITX).

Geheugen

De chipset speelt een directe rol bij het selecteren van welke processor bij welk moederbord moet worden gebruikt. De chipset bepaalt ook het type en de snelheid van het RAM-geheugen dat kan worden geïnstalleerd. De grootte van het moederbord en het aantal geheugenslots bepalen de totale hoeveelheid geheugen die kan worden geïnstalleerd. Overweeg hoeveel geheugen u nodig heeft en of u later meer geheugen wilt toevoegen.

Uitbreidingen Slots en connectoren

Het aantal en type uitbreidingsslots en connectoren is belangrijk voor wat er in de computer wordt geplaatst. Als je randapparatuur hebt die een specifiek type connector of slot nodig heeft (zoals USB 3.0, eSATA, Thunderbolt, HDMI of PCI-Express), koop dan een moederbord dat dat type verbinding ondersteunt. Het is mogelijk om een ​​uitbreidingskaart te krijgen om wat connectoren toe te voegen, maar deze presteren vaak beter als ze in de moederbord-chipset zijn geïntegreerd.

Kenmerken

Functies zijn extra’s die aan het moederbord zijn toegevoegd die niet nodig zijn voor de werking, maar wel handig zijn om te hebben. Deze functies kunnen on-board draadloos, audio of een RAID-controller zijn. Als het bord meer functies heeft dan je nodig hebt, is dat geen probleem, omdat veel ervan kunnen worden uitgeschakeld in het BIOS van het moederbord. Deze functies kunnen geld besparen doordat er geen extra uitbreidingskaarten nodig zijn.

overklokken

Als je van plan bent een processor te overklokken, zorg er dan voor dat het bord dit ondersteunt. Zo moet de chipset aanpassing van de CPU-multipliers en voltages kunnen ondersteunen, wat niet alle chipsets toestaan. Als u niet zeker weet welk moederbord u heeft, kunt u als volgt uw moederbordmodel achterhalen. Ook kunnen moederborden met verbeterd energiebeheer en solide capaciteiten een beter stabiliteitsniveau bieden. Ten slotte kan overklokken de componenten belasten, dus eventuele extra warmteafvoerende elementen kunnen ook nuttig zijn als u van plan bent om flink te overklokken.