Skip to content

M1 Mac SSD’s werken mogelijk overuren

20 de juni de 2021
photo 1484662020986 75935d2ebc66 3f288262362743ab8dcaa9f0bee14b09

Belangrijkste leerpunten

  • Een populaire schijfanalysetool laat zien dat M1-Macs in slechts enkele maanden een leven lang aan gegevens naar hun SSD schrijven.
  • SSD’s kunnen slechts een eindig aantal keren worden geschreven.
  • Het is mogelijk dat de Macs gewoon onjuiste gegevens rapporteren.

Apple’s M1 Macs kunnen hun interne SSD’s overbelasten. Ze wisselen zoveel gegevens uit dat schijven die zijn ontworpen om 10 jaar te werken, misschien maar een paar maanden meegaan. Er is iets vreemds aan de hand in de nieuwe Apple Silicon Macs, en het probleem kan zijn “bestanden verwisselen”. Ruilen vindt plaats wanneer een computer geen beschikbare RAM meer heeft, of als u denkt dat sommige gegevens die in het RAM worden bewaard, in orde zijn op de langzamere SSD totdat ze nodig zijn. Wat de oorzaak ook is, het besturingssysteem schrijft veel meer gegevens dan normaal. Maar moeten M1 Mac-bezitters zich zorgen maken? “Gebruik de computer gewoon zoals je verwacht de computer te gebruiken”, schrijft MacRumors-forumgebruiker deeddawg. “Evalueer de situatie wanneer u het einde van uw garantiedekking nadert, of dat nu een jaar of drie is.”

Hoe u uw SSD-gebruik kunt controleren

Voor een snelle blik op uw SSD-gebruik heeft u de Activity Monitor-app nodig, waar u kunt zien dat gegevens in realtime worden geschreven, evenals het totale aantal gelezen en geschreven bytes. Als je diepere statistieken over je schijfgebruik wilt, moet je Terminal openen, het op tekst gebaseerde venster in de Unix-onderbuik van de Mac. U moet ook iets installeren dat SMART Monitoring Tools heet, wat het gemakkelijkst kan worden gedaan door de pakketbeheerder Homebrew. Als u de juiste opdracht uitvoert, ziet u een uitvoer zoals deze:

Die uitlezing toont 150TB geschreven 432 gebruiksuren. Dat is 18 dagen, als de computer daadwerkelijk 24/7 aanstaat.

Moet u zich zorgen maken over overmatig SSD-gebruik?

Moet u zich hier zorgen over maken? Ja en nee. Ten eerste doet je M1 Mac dit misschien niet eens. En zelfs als dat zo is, is een moderne SSD uitgerust om behoorlijk wat gebruik te weerstaan. Ze hebben zelfs extra “verborgen” sectoren gereserveerd om pas in gebruik te worden genomen wanneer de in gebruik zijnde sectoren beginnen te verslijten. Maar als je Mac echt zijn eigen SSD verscheurt, verkort je de levensduur ervan. Elke geheugencel kan slechts een bepaald aantal keren worden geschreven. Hoe meer je schrijft, hoe sneller je die limiet bereikt, en sommige gebruikers melden dat hun gebruik al na een paar maanden 10% van hun limiet heeft bereikt.

wazige foto van een paar Samsung 970 EVO SSD's

Een andere mogelijkheid is dat de SMART-gegevenstools onjuiste gebruikscijfers rapporteren. Volgens Apple Insider is Apple op de hoogte van het probleem en weet het dat de SMART-gegevens niet kloppen. Dat wil zeggen, de SMART Monitoring Tools werken blijkbaar prima. Het zijn de Macs die onjuiste gegevens rapporteren.

Wat kunt u nu doen?

Als je je hier zorgen over maakt of gewoon nieuwsgierig bent, moet je de SMART-tools installeren en een kijkje nemen, en dan wachten. Als dit slechts een rapportagefout is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als het een echt probleem is en de SSD’s van de Mac worden echt wild, dan is het een garantieprobleem en moet je het tegen het einde van je garantieperiode opnieuw controleren. Raak in ieder geval niet in paniek. Hoe dit ook afloopt, je zou gedekt moeten zijn.