Skip to content

‘Mass Effect Legendary Edition’ doet me denken aan waarom ik verliefd werd op RPG’s

13 de juni de 2021
ss 8994024759b1e6afb09a99381637c8b6fb4e4075.1920x1080 b0d6a20b8ea84fdf826cb985a36466a7

Belangrijkste leerpunten

  • Legendarische Mass Effect-editie brengt alle geweldige delen van de originele trilogie samen in één pakket met een frisse verflaag en enkele andere veranderingen.
  • De legendarische editie maakt het voor nieuwe en oude fans gemakkelijker dan ooit om erin te springen en het epische sci-fi-verhaal van BioWare van begin tot eind te beleven.
  • BioWare heeft de Massa-effect trilogie zonder de fundamentele essentie te veranderen van wat de originelen zo geweldig maakte.

Legendarische Mass Effect-editie is een welkome vernieuwing van een briljante sci-fi-serie die het belang van spelersagentschap in videogames heeft helpen definiëren.

aardbeving, ondergang, Plicht. Dit zijn allemaal games die een blijvende impact hadden op hoe videogames binnen hun genres evolueerden. Voor fans van role playing games (RPG’s), de vroege actie-RPG’s van BioWare, zoals, Massa-effect, liet zien welke impact spelers op een game kunnen hebben wanneer ze daadwerkelijk de controle krijgen om zinvolle beslissingen in het verhaal te nemen.

Legendarische Mass Effect-editie vat perfect de kern van de originele titels, zonder ooit te ver buiten de kaders te treden of iets te proberen te verbeteren aan de originele ervaring – wat zowel goed als slecht is.

Een legende eren

Het origineel Massa-effect trilogie is een juweeltje en iets dat fans van rollenspellen niet mogen missen. Hoewel de games nog steeds beschikbaar zijn als op zichzelf staande titels, is het vooral handig om ze allemaal in één pakket te bundelen, omdat het BioWare in staat heeft gesteld een paar dingen te moderniseren, terwijl het ook gemakkelijker wordt voor nieuwe en oude fans om erin te springen en te verdwalen in de epische reis van commandant Shepard. Het is geen perfecte remaster en er zijn delen die de leeftijd van de game laten zien, maar BioWare heeft veel tijd en moeite gestoken in het vastleggen van de kleine details in de legendarische editie. Als de oudste game – en de ruigste mechanisch in de oorspronkelijke release – de eerste Massa-effect heeft veel liefde gekregen.

Veel ervan zijn kleine veranderingen, zoals het kunnen overslaan van liftgesprekken en aankondigingen in plaatsen zoals de Citadel, maar er zijn ook enkele grote toevoegingen. De gevechten zijn meer gestroomlijnd zoals de sequels, en de klassebeperkingen die wapens onbruikbaar maakten door bepaalde klassen zijn verwijderd. BioWare heeft ook de besturing van de Mako bijgewerkt, een van de grootste frustraties die veel mensen hadden met het originele spel. BioWare heeft ook alle DLC van de games toegevoegd, waardoor dit de meest complete verzameling is van Massa-effect inhoud ooit uitgebracht.

Blijvende indrukken

Weinig games hebben zo’n impact gehad op mijn algehele smaak in games als de eerste Massa-effect. Oorspronkelijk uitgebracht in 2007, introduceerde de game voor velen een geheel nieuw universum van mogelijkheden. Ik speelde het pas ergens in 2011, toen een vriend me een exemplaar cadeau deed om uit te proberen. Toen ik het eenmaal probeerde, was ik echter verslaafd. Het was een van de eerste games die nonplayer-personages (NPC’s) het gevoel gaven dat ze echte mensen waren door hen herkenbare persoonlijkheden, trauma’s en andere definieerbare eigenschappen te geven. Elk van de personages voelde anders, alsof ze een diep verhaal hadden om te verkennen en in te graven. Omdat de schrijvers zo goed werk hadden geleverd om gesprekken zinvol te laten lijken, merkte ik dat ik vaak tot diep in de nacht uren doorbracht met het verkennen van planeten en gewoon praatte met de bemanningsleden die ik onderweg oppikte.

garrus vakarian in Mass Effect

Toen ik dit weekend de legendarische editie binnenstapte, kon ik niet anders dan hetzelfde gevoel van ontzag en verwondering voelen over het kunnen verkennen en deel uitmaken van zo’n enorm universum. Het feit dat de beslissingen die ik neem daadwerkelijk van invloed kunnen zijn op het verhaal van de game, zelfs in de tweede en derde game, is nog steeds moeilijk te begrijpen. Zoveel games hebben sequels, maar weinigen slagen erin om beslissingen van spelers een blijvend effect te laten hebben op de algehele verhaallijn van de hele serie. “De originele Mass Effect-trilogie is een juweeltje en iets dat fans van rollenspellen niet mogen missen.”

Legendarische Mass Effect-editie is niet perfect. Stijve animaties van personages kunnen de leeftijd van de trilogie laten zien, en ondanks de gemoderniseerde graphics, is het niet bestand tegen sommige van de visuele weergaven die we in de nieuwste releases zien. Maar het echte vlees van het spel ligt in de kronkelige verhalen die de schrijvers hebben geweven, en dat is iets dat BioWare nog steeds perfect vastlegt in deze remaster. Ik ben blij dat ik er weer in kan springen en een game kan meemaken die mijn jonge volwassen jaren heeft helpen definiëren met een nieuwe verflaag, maar ik ben nog enthousiaster dat nieuwe fans het verhaal van Commander Shepard van begin tot eind kunnen zien.