Skip to content

Netwerkbestandsdeling in Microsoft Windows

4 de augustus de 2021
GettyImages 154746217 5806b2ff5f9b5805c288644f

Elke belangrijke versie van het Windows-besturingssysteem die sinds 2006 is uitgebracht, bevat een aantal verschillende en verbeterde functies voor het delen van bestanden tussen computers via een netwerk. Hoewel de nieuwere functies krachtig zijn, kunnen ze niet altijd worden gebruikt bij het delen met apparaten met oudere versies van Windows (of niet-Windows-apparaten). De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

Deel bestanden in de cloud met OneDrive

De Microsoft OneDrive-service biedt Windows-computers persoonlijke cloudopslag van waaruit bestanden met anderen kunnen worden gedeeld. Windows-ondersteuning voor OneDrive varieert afhankelijk van de versie van Windows:

  • Windows 10 en Windows 8.1: OneDrive-ondersteuning is rechtstreeks in het besturingssysteem geïntegreerd.
  • Windows Vista, Windows 7 en Windows 8: ondersteunt OneDrive via een geïnstalleerde clienttoepassing.
  • Windows XP en ouder: niet ondersteund.

OneDrive vereist het registreren van een account bij Microsoft voor bestandsopslag. Een gratis account biedt een beperkte hoeveelheid opslagruimte, maar de opslaglimiet kan tegen een terugkerende vergoeding worden verhoogd.

Een thuisnetwerk instellen om te delen met HomeGroup

HomeGroup, voor het eerst geïntroduceerd in Windows 7, maakt het voor een lokale groep computers met Windows 7 of nieuwer mogelijk om met elkaar te associëren om te delen. Elk lokaal netwerk kan worden opgezet met één thuisgroep waaraan computers kunnen deelnemen door de naam en het wachtwoord van de groep te kennen. Gebruikers bepalen welke bestanden en mappen ze willen delen met de thuisgroep, en ze kunnen ook lokale printers delen. Microsoft raadt aan om HomeGroup te gebruiken voor delen op thuisnetwerken, tenzij op sommige thuis-pc’s Windows XP of Windows Vista wordt uitgevoerd. HomeGroup is verwijderd uit Windows 10 (versie 1803).

Windows openbare mappen delen gebruiken

Public is voor het eerst geïntroduceerd in Windows Vista en is een besturingssysteemmap die speciaal is geconfigureerd voor het delen van bestanden. Gebruikers kunnen bestanden en mappen naar deze locatie kopiëren en deze op hun beurt delen met andere Windows-computers (Vista of nieuwer) op het lokale netwerk. Gebruikers kunnen ook anderen toestaan ​​deze bestanden bij te werken of nieuwe op dezelfde locatie te plaatsen. Het delen van openbare mappen kan worden in- of uitgeschakeld vanaf de pagina Geavanceerde instellingen voor delen van Windows (ga naar Controlepaneel > Netwerkcentrum > Geavanceerde instellingen voor delen).

Begrijp Windows-machtigingen voor het delen van bestanden

Windows 7 en nieuwere Windows-computers bieden twee basismachtigingsniveaus voor het delen van bestanden:

  • Lezen: Ontvangers kunnen het bestand openen en de inhoud ervan bekijken, maar kunnen het bestand niet wijzigen zonder een aparte kopie te maken.
  • Lezen schrijven: Ontvangers kunnen de inhoud van het bestand bekijken en wijzigen en het bestand op de huidige locatie opslaan (overschrijven).

Windows 7 en nieuwer hebben de mogelijkheid om het delen te beperken tot specifieke mensen – ofwel een specifieke lijst met mensen (netwerkaccountnamen) of een Windows HomeGroup – of tot iedereen op het lokale netwerk.

Toegangsmenu-item verwijderen in Windows

Op alle versies van Windows, Geavanceerde beveiliging er zijn ook opties, configureerbaar onder het menu Delen van de bestands- of mapeigenschappen. Geavanceerde beveiliging ondersteunt drie typen machtigingen:

  • Lezen: Ontvangers kunnen het bestand openen en de inhoud ervan bekijken, maar kunnen het bestand niet wijzigen zonder een aparte kopie te maken.
  • Verandering: Ontvangers kunnen de inhoud van het bestand bekijken en wijzigen en het bestand op de huidige locatie opslaan (overschrijven).
  • Volledige controle: Hiermee kunt u een extra niveau van geavanceerde machtigingen instellen voor systemen met het NT-bestandssysteem (NTFS), dat meestal wordt gebruikt op oudere bedrijfsnetwerken.

Volledige controle over toegang tot een bepaalde map in Windows

Mechanica van Windows-bestandsdeling

Met uitzondering van openbare mappen waarbij een bestand naar een nieuwe locatie moet worden verplaatst of gekopieerd, houdt het delen van bestanden in Windows in dat er specifieke actie wordt ondernomen in de context van het gegeven bestand of de opgegeven map. Klik in Windows 10 bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op een bestand of map in Verkenner om een Toegang geven tot keuze. Het delen van bestanden kan mislukken als gevolg van problemen met machtigingen, netwerkstoringen en andere technische problemen. Gebruik de wizards voor probleemoplossing in het Configuratiescherm (onder Netwerkcentrum) om problemen met netwerkverbindingen, gedeelde mappen of de Thuisgroep te diagnosticeren.

Oplossingen voor delen buiten Windows en derden

Naast de deelfaciliteiten die in Microsoft Windows zijn ingebouwd, ondersteunen sommige softwaresystemen van derden, zoals Dropbox, ook het delen van bestanden tussen Windows-computers en andere niet-Windows-apparaten op het netwerk. Raadpleeg de documentatie voor deze pakketten van derden voor meer informatie.

Hoe Windows Bestandsdeling uit te schakelen

Gebruikers kunnen het delen van bestanden en printers op een computer uitschakelen vanaf de pagina Geavanceerde instellingen voor delen van Windows. Als de computer eerder lid was van een thuisgroep, verlaat u die groep via het Configuratiescherm. Alle bestanden in de openbare map moeten ook worden verwijderd om die vorm van delen te voorkomen. Verwijder ten slotte alle software voor het delen van derden die op het apparaat aanwezig kan zijn.