Skip to content

Oortelefoons versus oordopjes

14 de juli de 2021
Earphones vs Earbuds f341ad339122405c96d839b6b0da30f3

Hoewel bedrijven de definities graag uitbreiden om aan hun marketingbehoeften te voldoen, komt het verschil tussen oortelefoons en oordopjes in wezen neer op één ding: oortelefoons (ook wel in-ear-koptelefoons of in-ears genoemd) worden in de gehoorgang gestoken en oordopjes rusten buiten de gehoorgang. We hebben een vergelijkingsgids samengesteld om u te helpen beslissen welk type hoofdtelefoon het beste bij u past.

oordopjes

 • Makkelijker schoon te maken.
 • Ondermaatse geluidsprestaties.
 • Minder veilige pasvorm.

Oortelefoons

 • Superieure geluidskwaliteit.
 • Nauwsluitende pasvorm.
 • Minder duurzaam.

Oordopjes hebben meestal geen kussens, maar sommige wel. In plaats van in de gehoorgang te zitten, zijn oordopjes bedoeld om op hun plaats te worden gehouden door de concha-rand in het midden van uw buitenoor. Deze zijn vaak one-size-fits-all, die misschien niet comfortabel is om te dragen. Afhankelijk van de vorm van uw oorruggen, passen oordopjes mogelijk niet goed en vallen ze vaak uit. Deze tekortkoming is vervelend, zeker als je oordopjes draagt ​​voor sporten en sporten. Sommige hebben vleugels of lussen om onder de ribbels van het oor te stoppen om ze op hun plaats te houden. Oortelefoons, of in-ear hoofdtelefoons, hebben vaak verschillende maten en soorten oorkussens om de meest comfortabele pasvorm mogelijk te maken. Voorbeelden van kussens zijn traagschuim, rubber en siliconen. Sommige zijn gevormd om in de oorschelp te vergrendelen en hebben een uitsteeksel dat zich verder in de gehoorgang uitstrekt. U kunt ook hoogwaardige oortelefoons krijgen die op maat zijn gemaakt voor uw oor met een oorstukje dat is gedaan door een audioloog.

Voor- en nadelen van oordopjes

Voordelen:

 • Over het algemeen minder duur.
 • Annuleer ruis niet volledig.

nadelen

 • Zwakker volume en bas.
 • Meer kans om uit te vallen tijdens het sporten.

Oordopjes laten omgevingsgeluid door, zodat je kunt horen wat er om je heen gebeurt. Op die manier voel je je niet afgesloten van je omgeving, wat een kleine mate van veiligheid biedt voor buitenactiviteiten zoals hardlopen of wandelen terwijl je oordopjes draagt. Het goede nieuws is dat oordopjes vaak goedkoper zijn dan oordopjes en in-ear koptelefoons. Als je iets voor de sportschool wilt waarvan je het niet erg vindt om te bonzen, of als je het zoveelste paar voor je tiener nodig hebt, zijn oordopjes je vrienden.

Voor- en nadelen van oortelefoons

Voordelen:

 • Sterker volume en basis.
 • Ruisonderdrukkende opties.
 • Verschillende kussenmaten.

nadelen

 • High-end koptelefoons zijn duur.
 • Minder comfortabel.

Net als bij oordopjes, kan het zijn dat oortelefoons uitvallen als de pasvorm niet goed genoeg is, en oortelefoons kunnen niet comfortabel zijn als de pasvorm te strak is. Het soort dat is ontworpen om in uw schelp te worden vergrendeld, is misschien veiliger, maar u kunt ook wat comfort inruilen. De draden kunnen recht naar beneden lopen, omhoog en over het oor gaan, of draaien voor beide configuraties. Ondanks het kleine formaat kunnen oortelefoons in het extreem hoge prijs- en prestatiespectrum terechtkomen. Veel modellen hebben ook ruisonderdrukkende functies.

Draadloze oordopjes en oortelefoons

Draadloze versies van oordopjes en in-ear hoofdtelefoons, evenals slimme oordopjes, hebben vaak een groter oorstuk voor het Bluetooth-mechanisme en de bedieningselementen voor de hoofdtelefoon. Sommige modellen worden geleverd met een dikker achter-de-nek koord. Deze functies voegen extra volume en gewicht toe, en de hoofdtelefoon heeft batterijen die je na een paar uur gebruik moet opladen. Nadat Apple de audio-aansluiting had geëlimineerd met de release van de iPhone 7, zijn er veel ontwerpen op de markt gekomen voor draadloze oordopjes en oortelefoons. Apple heeft AirPods uitgebracht, die lichtgewicht zijn en een lange batterijduur hebben. Samsung stapte in het spel met Galaxy Buds, gevolgd door Amazon, dat de Echo Buds introduceerde. Die laatste werkt met Alexa, de virtuele assistent van Amazon.

Eindoordeel

Oortelefoons en oordopjes zijn niet gelijk gemaakt, dus experimenteer met verschillende typen voordat u een van beide opties uitsluit. Als geluidskwaliteit uw topprioriteit is, wilt u investeren in een aantal stevige oortelefoons. Het maakt niet uit of u een koptelefoon, oortelefoon of oordopjes kiest, deze moeten regelmatig worden schoongemaakt om de ophoping van olie, oorsmeer en vuil te verwijderen dat zich kan ophopen. Regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van uw luisterapparatuur en vermindert de kans op irritatie.