Skip to content

Opties voor verlengde cameragarantie: moet u er een kopen?

3 de augustus de 2021
Extended warranties for Cameras 583a12345f9b58d5b18c348d

Je hebt uren besteed aan het bestuderen van je digitale camera-aankoop, winkelen in verschillende winkels, een schijnbaar eindeloos aantal modellen vergelijken en luisteren naar geestdodende verkooppraatjes na verkoop. Zelfs nadat je een model hebt geselecteerd, heb je nog een verkooppraatje voordat je creditcard door de machine gaat, wat betekent dat je de uitgebreide garantie-opties van je camera moet begrijpen. Moet je een verlengde garantie voor je camera kopen? Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, en persoonlijke voorkeur zal een grote rol spelen bij het bepalen wat je uiteindelijk doet. Dus om u te helpen beslissen of u een verlengde garantie voor uw camera moet kopen, leest u de onderstaande tips en adviezen verder.

Wat is een verlengde garantie?

Een uitgebreide garantie voegt extra tijd, meestal een paar jaar, toe aan de dekking van uw digitale camera. De meeste uitgebreide garanties bieden meestal ook een uitgebreidere dekking dan de standaard fabrieksgarantie. Sommige soorten verlengde garanties kunnen bijvoorbeeld reparaties aan een gevallen camera dekken, terwijl een standaard fabrieksgarantie dat vrijwel zeker niet zal doen. Als je meer informatie nodig hebt over de verschillende soorten garanties die beschikbaar zijn, bekijk dan het gelinkte artikel. Verlengde garanties zijn niet beperkt tot camera’s, aangezien u ze voor bijna elk hightech artikel kunt kopen, dus u kent ze waarschijnlijk wel. Dat maakt de keuze voor je nieuwe digitale camera er echter niet makkelijker op. De beslissing of u een verlengde garantie moet kopen, is een moeilijke. Het loont de moeite om je huiswerk van tevoren te hebben gedaan, in plaats van een snelle beslissing te nemen terwijl je je creditcard vasthoudt en voor de camera betaalt.

De motivatie

Houd hier altijd rekening mee wanneer u besluit of u een verlengde garantie voor uw camera moet kopen: winkels maken veel winst op verlengde garanties. De winkels adverteren niet het exacte bedrag van de winst die ze maken op verlengde garanties, ook wel servicecontracten genoemd. Ons gezond verstand vertelt ons echter dat als de winkels geen winst zouden maken op de garanties, ze deze niet zouden aanbieden. Dat betekent niet dat je er geen moet kopen, maar je moet onthouden dat de winkels niet alleen de verlengde garanties aanbieden uit een gevoel van vriendelijkheid.

De belangrijkste componenten

Denk niet dat je alles weet over alle verlengde garanties, omdat je een uitgebreide garantie op een iPod in een winkel hebt bestudeerd. Verschillende winkels bieden verschillende soorten verlengde garanties en de garanties verschillen afhankelijk van het type product. De beste soort verlengde garanties dekken alle reparatiekosten of vervangingskosten voor uw camera volledig, ongeacht de oorzaak van het probleem. Sommige verlengde garanties dekken bijvoorbeeld uw digitale camera niet als u deze laat vallen; anderen zullen. Omdat een digitale camera zijn beeldgegevens op een geheugenkaart opslaat, kunt u uw foto’s vrijwel zeker herstellen, zelfs als de camera kapot gaat. Bij een laptop daarentegen is het niet eenvoudig om je gegevens terug te halen als de laptop kapot gaat. Als u zich gewoon zorgen maakt over het ophalen van uw gegevens, heeft een verlengde garantie misschien minder zin bij een digitale camera dan bij een laptop.

Fabrieksgarantie

Zorg ervoor dat de verlengde garantie problemen dekt die verder gaan dan de standaardgarantie van de fabrikant. Het zal je verbazen hoe vaak mensen gratis een verlengde garantie kopen die precies overeenkomt met wat de fabrikant al belooft. Zorg ervoor dat u de kleine lettertjes van elk contract leest voor een verlengde garantie, en zorg ervoor dat u het weet precies wat het wel en niet dekt. Vertrouw niet op de verkoper om de functies en regels van de verlengde garantie uit te leggen in vergelijking met de fabrieksgarantie. Soms kan het een hele klus zijn om een ​​fabrikant ervan te overtuigen zijn garantie na te komen. Mogelijk moet u de camera op uw kosten naar de fabrikant sturen en vervolgens afwachten of het bedrijf de reparatiekosten dekt. De fabrieksgarantie dekt meestal ook alleen defecten, in plaats van een cameraprobleem dat u heeft veroorzaakt. Met veel verlengde garanties breng je de camera gewoon naar de winkel waar je hem hebt gekocht. De winkel regelt vervolgens alle reparaties of verstuurt deze voor u naar een andere reparatielocatie. Dergelijke reparaties kunnen echter lang duren, en het kan soms lastig zijn om een ​​winkel te dwingen een verlengde garantie na te komen, vooral als u het niet eens bent met de winkel over wat voor soort artikelen de verlengde garantie dekt.

De wiskunde

In wezen is de verlengde garantie een verzekeringspolis. Als je het als een verzekering beschouwt, helpt het om een ​​berekening te maken van de garantiekosten en de waarde van de camera. Als de verlengde garantie $ 100 kost voor een camera van $ 250, is dat 40% van de kosten van de camera, wat misschien wat hoog is voor een camera van $ 250. Als de verlengde garantie echter $ 175 kost op een camera van $ 900, is dat ongeveer 20% van de kosten van de camera, wat veel redelijker lijkt. Het helpt ook om na te denken over de kosten van de verlengde garantie gedurende de tijd dat deze van kracht zal zijn. Als u bijvoorbeeld $ 200 uitgeeft voor een verlengde garantie van twee jaar, kost dit $ 100 per jaar, wat enorm verschilt van het uitgeven van $ 240 voor een verlengde garantie van vier jaar tegen $ 60 per jaar. Stel uzelf de vraag: zou u er beter aan doen om de $ 200 voor de verlengde garantie te nemen en opzij te zetten, zodat u over een paar jaar een nieuwe camera kunt kopen? Een nieuwe camera geeft u het voordeel van nieuwe functies en technologieën. Als uw oude camera moet worden vervangen onder een verlengde garantie, profiteert u niet van nieuwe functies.

Maak een beslissing

U hoeft niet uitgebreid op internet te zoeken om duizenden verhalen over verlengde garanties te vinden. De meesten van ons kennen waarschijnlijk wel iemand die baat heeft gehad bij een verlengde garantie. Dus moet je een verlengde garantie kopen als je een camera koopt? Helaas is dit een van die gevallen waarin één antwoord niet in alle situaties past. Sommige mensen zullen meteen “nee” zeggen. Sommigen zullen elke keer “ja” zeggen. Je zou waarschijnlijk in de categorie “misschien” moeten vallen. Denk goed na over het probleem voordat u bij de kassa aankomt, leer alle regels met betrekking tot deze specifieke verlengde garantie en ga na of het wiskundig gezien logisch is. Welke beslissing u ook neemt, het is dan in ieder geval een weloverwogen beslissing. Als het erom gaat te beslissen of u een verlengde garantie aanschaft, geeft die kennis u een groot voordeel.