Skip to content

Problemen met cameralens oplossen

14 de juli de 2021
close up of camera lens 548569043 586fc07d3df78c17b6d34728

Omdat digitale camera’s intuïtieve menustructuren en grote LCD-schermen bieden, leveren ze informatieve foutmeldingen. Helaas zijn de meeste van die foutmeldingen zo duidelijk als door een zoeker kijken wanneer je bent vergeten de lensdop te verwijderen. Deze tips kunnen u helpen om te gaan met foutmeldingen over cameralenzen en om problemen met cameralenzen op te lossen.

Veelvoorkomende foutmeldingen

  • Een F– foutmelding, waarbij de F wordt gevolgd door twee letters, is meestal een lensgerelateerde foutmelding. Wanneer u deze foutmelding ziet, controleert u of de lens goed op de DSLR-camerabehuizing is bevestigd. Het is mogelijk dat de lens en camera niet kunnen communiceren. Bovendien kan deze foutmelding te maken hebben met een diafragma-instelling waarbij de camera onder de huidige lichtomstandigheden niet de gewenste foto kan maken. Gebruik in dit geval een grotere diafragma-instelling. De F–foutmelding wordt meestal alleen gevonden bij Nikon-camera’s.
  • Een E– foutmelding, waarbij de E gevolgd door twee cijfers, betrekking heeft op een vastzittende lensbehuizing. Probeer enkele van de onderstaande tips te gebruiken om de lensbehuizing vrijer te laten bewegen. De E18-foutmelding wordt meestal alleen gevonden bij Canon-camera’s.
  • EEN lensfout, herstart camera foutmelding die bij het opstarten verschijnt, kan duiden op een defecte batterij of een firmwareprobleem.
  • De meeste camera’s geven u een lage batterij bericht ruim voordat de batterij te zwak is om de lensbehuizing te verplaatsen, maar in zeldzame gevallen kan een batterij die bijna leeg is, problemen hebben om de lens te bewegen. Probeer een A/V-kabel in de camera te steken voordat u op de aan/uit-knop drukt. Dit proces zorgt ervoor dat het LCD-scherm wordt uitgeschakeld wanneer het begint, waardoor de lensbehuizing extra kracht krijgt.

Tips voor het omgaan met lensproblemen

Veel lensfouten komen voort uit een gevallen camera. Als de camera op de verlengde lensbehuizing terechtkomt, kan deze de behuizing blokkeren. Een ander lensprobleem doet zich voor als u per ongeluk op de aan/uit-knop drukt terwijl de camera in een zak zit of vastzit in een cameratas waar de lens niet volledig kan worden uitgeschoven. Probeer de vastgelopen lens voorzichtig te helpen bewegen door lichte druk uit te oefenen, aan de lensbehuizing te trekken of erop te duwen. Als de lens vastzit en je de camera niet hebt laten vallen, bezoek dan de website van de fabrikant. Zoek de Support-link en zoek naar uw cameramodel. De website van de fabrikant biedt mogelijk een lijst met oplossingen voor de specifieke lensfoutmeldingen die u ervaart. Terwijl u de website van de fabrikant bezoekt, controleert u op updates voor de software of firmware voor uw specifieke cameramodel. Een wijziging in de firmware zou het probleem kunnen verhelpen. Verwijder de batterij en geheugenkaart gedurende minimaal 15 minuten. Bij sommige camera’s reset deze actie de camera en kan de lensfoutmelding worden gewist, zolang er niet fysiek iets kapot is op de camera. Controleer de gebruikershandleiding van uw camera om te zien of deze een handmatige resetprocedure biedt, die mogelijk beter werkt dan het verwijderen van de batterij. Een handmatige reset kan de lensfoutmelding wissen, zodat de lens weer naar behoren werkt. Een andere truc om een ​​lensfoutmelding te wissen, is door op de aan/uit-knop te drukken terwijl u op de ontspanknop drukt. Dit is een long shot, maar het werkt af en toe. Als je onlangs foto’s hebt gemaakt bij slecht weer, zoals opwaaiend zand of natte omstandigheden, gebruik dan een borstel, een microvezeldoek of ingeblikte lucht rond de lensbehuizing om vuil te verwijderen dat de behuizing zou kunnen blokkeren, waardoor deze niet kan bewegen. Door uw DSLR schoon te houden, verlengt u de levensduur.

Krijg een professionele mening

Als u het probleem met de lensfout niet kunt oplossen, heeft uw camera mogelijk professionele reparatie nodig. Als het een relatief nieuwe camera is en je een verlengde garantie hebt gekocht, kan deze mogelijk gratis worden gerepareerd. Als je alleen de fabrieksgarantie hebt, is het de moeite waard om contact op te nemen met de fabrikant om te zien of andere fotografen een soortgelijk probleem hebben met dat specifieke cameramodel.