Skip to content

Problemen met geheugenkaartlezers oplossen

14 de juli de 2021
sdcardreader d5833de1f58d46fb9093b7d0f4f777eb

Het draagbare karakter van SD-kaartlezers en hun generieke vormfactor betekent dat ze vaak falen, maar de meeste fouten kunnen relatief eenvoudig worden verholpen.

Computer kan externe kaartlezer niet vinden of herkennen

Controleer eerst of de geheugenkaartlezer compatibel is met uw computersysteem. Oudere lezers werken bijvoorbeeld mogelijk niet met nieuwere besturingssystemen. Ten tweede, controleer of de USB-kabel die u gebruikt voor de verbinding niet kapot is. Probeer vervolgens een ander USB-aansluitslot op de pc, aangezien de lezer mogelijk niet genoeg stroom krijgt van het verbindingsslot dat u oorspronkelijk hebt gebruikt. Mogelijk moet u ook de nieuwste software en stuurprogramma’s downloaden van de website van de fabrikant van de geheugenkaartlezer.

Reader herkent SDHC-kaarten niet

Sommige oudere geheugenkaartlezers herkennen het SDHC-geheugenkaartformaat niet, waardoor SD-geheugenkaarten 4 GB of meer aan gegevens kunnen opslaan. Geheugenkaartlezers die SD-kaarten van 2 GB of minder kunnen lezen, maar die geen kaarten van 4 GB of meer kunnen lezen, zijn waarschijnlijk niet SDHC-compatibel. Sommige geheugenkaartlezers kunnen het SDHC-formaat herkennen met een firmware-upgrade; anders moet u een nieuwe lezer aanschaffen.

De externe geheugenkaartlezer lijkt gegevens niet zo snel te verplaatsen

Het is mogelijk dat u een lezer heeft die is ontworpen voor gebruik met USB 2.0 of USB 3.0 die is aangesloten op een USB 1.1-slot. USB 1.1-slots zijn achterwaarts compatibel met USB 2.0- en USB 3.0-apparaten, maar ze kunnen de gegevens niet zo snel lezen als een USB 2.0- of USB 3.0-slot. USB 1.1-slots kunnen ook niet worden geüpgraded met firmware, dus u zult een USB 2.0- of USB 3.0-slot moeten vinden om hogere gegevensoverdrachtsnelheden te bereiken.

Mijn geheugenkaart past niet in de lezer

Controleer nogmaals of de sleuf die u gebruikt overeenkomt met uw geheugenkaart. Plaats de geheugenkaart correct; bij de meeste lezers moet het label naar boven wijzen wanneer u de kaart plaatst. Kaarten moeten precies in de lezer passen. Sommige lezers accepteren converters op schaal, bijvoorbeeld een micro-SD naar een standaard SD-formaat, maar de compatibiliteit met deze conversiekaarten varieert.

Mijn geheugenkaart lijkt niet te werken nadat ik hem in de Reader heb gebruikt

Verwijder vuil op de metalen connectoren van de geheugenkaart die de prestaties van de kaart kunnen beïnvloeden. Controleer ook of de connectoren niet bekrast of beschadigd zijn. Als je de geheugenkaartlezer hebt losgekoppeld terwijl de geheugenkaart werd gelezen, waardoor de stroom naar de kaart uitvalt, is het mogelijk dat het bestandssysteem van de kaart is beschadigd. Los het probleem op door de kaart te formatteren, waardoor alle gegevens op de kaart worden gewist.

Geen stroom naar de geheugenkaartlezer

Als u een externe geheugenkaartlezer gebruikt met uw computer, heeft deze stroom nodig via de USB-aansluiting. Het is mogelijk dat sommige USB-poorten op uw computer niet genoeg stroom voeren om de geheugenkaartlezer van stroom te voorzien, waardoor de lezer niet werkt. Probeer een andere USB-poort op de computer om er een te vinden die het juiste stroomniveau kan leveren.

Controleer de bekabeling

Een andere mogelijke reden waarom uw geheugenkaartlezer defect kan raken, is dat de USB-kabel die u gebruikt om de lezer op de computer aan te sluiten, interne schade kan hebben, waardoor deze niet meer kan werken. Probeer de kabel te vervangen door een andere eenheid om te zien of de oude kabel het probleem met de geheugenkaartlezer veroorzaakt.