Skip to content

Problemen met Olympus spiegelloze camera’s oplossen

12 de juli de 2021
Olympus PEN 56a0e1e43df78cafdaa603e4 59f8c4d9685fbe0011e29b3b

Olympus digitale spiegelloze camera’s met verwisselbare lenzen (ILC), zoals de Olympus PEN-modellen, zijn als DSLR-camera’s, waarbij de lenzen uit de camerabehuizingen kunnen worden verwisseld. Spiegelloze ILC’s hebben echter geen spiegel om de scèneweergave om te leiden naar een optische zoeker. Deze camera’s zijn volledig digitaal en hebben een digitale zoeker. Als u een probleem ondervindt met uw Olympus digitale spiegelloze camera, ziet u mogelijk een foutmelding. Hoewel het frustrerend is om er een te zien, geeft de foutmelding een aanwijzing voor het probleem, zodat u het probleem kunt oplossen. We hebben hieronder enkele veelvoorkomende problemen en oplossingen.

Oorzaken van problemen met spiegelloze camera’s van Olympus

Er zijn verschillende redenen waarom u een foutmelding op uw Olympus spiegelloze digitale camera kunt zien. De lens is mogelijk niet goed bevestigd, de camera is mogelijk oververhit of uw onderwerp is bijvoorbeeld overbelicht.

Enkele veelvoorkomende problemen met spiegelloze camera’s van Olympus oplossen

Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten die u kunt tegenkomen tijdens het gebruik van uw Olympus-camera, samen met enkele mogelijke oplossingen.

  1. Controleer de status van een lens. Deze foutmelding treedt meestal op wanneer de lens niet goed is bevestigd. Verwijder de lens en bevestig deze opnieuw. Zorg ervoor dat u de camera uitschakelt voordat u de lens weer bevestigt, zodat de camera de foutmelding kan wissen. Als de lens goed is aangesloten, zorg er dan voor dat de metalen aansluitingen op de lens vrij zijn van vuil en deeltjes, zodat de lens een schone verbinding kan maken met de metalen aansluitingen van de camera.

  2. Afbeelding kan niet worden bewerkt. U kunt deze foutmelding tegenkomen wanneer u de bewerkingsfuncties in de camera gebruikt op een Olympus PEN-camera en werkt met een foto die is opgeslagen op een geheugenkaart die met een andere camera is gemaakt. De Olympus PEN-camera bewerkt meestal alleen zijn foto’s. Gebruik in plaats daarvan een softwarepakket voor beeldbewerking nadat u de foto naar uw computer hebt gedownload.

  3. Interne cameratemperatuur is te hoog. Wanneer deze foutmelding optreedt, is de interne temperatuur van de camera buiten de veilige limieten, meestal vanwege continu-opnamen of video-opnamen. Schakel de camera uit en wacht enkele minuten totdat deze is afgekoeld. Soms wordt deze foutmelding weergegeven als C/F met het symbool voor graden.

  4. Lens is vergrendeld. Deze foutmelding verschijnt wanneer de lens is ingetrokken maar moet worden uitgeschoven. Sommige Olympus PEN-zoomlenzen hebben een vergrendelingsschakelaar waarmee de lens op zijn plaats kan blijven als hij niet in gebruik is. Draai de zoomring handmatig tegen de klok in om de lens uit te schuiven.

  5. Beeldfout. Deze foutmelding komt soms voor als de geheugenkaart vol is. Als dit gebeurt, maak dan wat ruimte op de kaart vrij. Anders kan de camera de geselecteerde foto niet lezen of weergeven. Download het bestand naar uw computer om te zien of het daar zichtbaar is. Zo niet, dan is het fotobestand waarschijnlijk beschadigd.

  6. Het getal van de lange sluitertijd knippert. Als de sluitertijdinstelling op het LCD-scherm knippert en is ingesteld op een lange sluitertijd, zoals 1/60e van een seconde of minder, is het onderwerp onderbelicht. Gebruik een flitser of fotografeer met een kleinere diafragma-instelling.

  7. Het getal van de snelle sluitertijd knippert. Wanneer de camera is ingesteld op een korte sluitertijd, zoals 1/250ste van een seconde of sneller, en de instelling van de sluitertijd knippert, is het onderwerp overbelicht. Verlaag de ISO-gevoeligheid of verhoog de diafragma-instelling.

  8. De lage diafragma-instelling knippert. Als het diafragmagetal knippert wanneer het is ingesteld op een laag getal, zoals F2.8, is het onderwerp te donker. Gebruik de flitser of verhoog de ISO-gevoeligheid.

  9. De instelling voor groot diafragma knippert. Als het diafragmagetal knippert wanneer het is ingesteld op een hoog getal, zoals F22, is het onderwerp overbelicht. Gebruik een kortere sluitertijd of verlaag de ISO-gevoeligheid.