Skip to content

Problemen oplossen met geïnstalleerde lettertypen die niet werken

23 de juni de 2021
GettyImages 697539279 5a594bfb47c26600377ef648

Wat te weten

  • Eenvoudigste oplossing: download en installeer de juiste versie van het bestand en zorg ervoor dat het lettertype compatibel is met uw besturingssysteem.
  • Zoek de lettertypebestanden op uw systeem en verwijder eventuele duplicaten.
  • Als dat niet werkt, gebruik dan het lettertype in een andere app om te zien of het lettertype wel werkt.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u dit kunt oplossen wanneer een geïnstalleerd lettertype niet werkt in Microsoft Word en andere programma’s.

Problemen met lettertype-installaties oplossen

Wanneer u een nieuw lettertype aan uw computer toevoegt, volgt u de stappen om het lettertype te downloaden, het lettertypearchief uit te vouwen en te installeren. Wanneer een toepassing, zoals een tekstverwerker zoals Microsoft Word, het lettertype niet herkent, kan deze defect zijn. Sommige lettertypeproblemen kunnen worden opgelost door het lettertype te verwijderen en opnieuw te installeren. Als het lettertype nog steeds niet goed wordt weergegeven, volgt u deze tips voor het oplossen van problemen.

  1. Een nieuwe download ophalen. Wanneer lettertypen van internet worden gedownload, kunnen de bestanden beschadigd raken. Download het bestand opnieuw en installeer het opnieuw. Download het lettertype indien mogelijk van een andere bron.

  2. Installeer de juiste versie. Kies het lettertypepakket dat overeenkomt met het besturingssysteem dat u gebruikt. Er is in de meeste gevallen een verschil tussen Mac- en Windows-lettertypen, behalve OpenType-lettertypen.

  3. Download alle lettertypebestanden. PostScript Type 1-lettertypen hebben twee bestanden. Download beide lettertypebestanden voordat u de lettertypen installeert.

  4. Zorg ervoor dat de app het lettertype kan gebruiken. Niet alle programma’s kunnen TrueType-, OpenType- en PostScript Type 1-lettertypen gebruiken, vooral oudere of op DOS gebaseerde programma’s. Sommige programma’s gebruiken eigen lettertype-indelingen. Controleer de softwaredocumentatie om er zeker van te zijn dat deze het type lettertype ondersteunt dat u probeert te gebruiken.

  5. Gebruik het lettertype in een andere app. Als het lettertype afkomstig is van een gerenommeerde commerciële bron zoals Adobe, Bitstream of Monotype, is het lettertype zelden het probleem. Sommige freeware- en shareware-lettertypen zijn echter van mindere kwaliteit en kunnen bij sommige software problemen opleveren. Probeer ze in een ander programma. Als het lettertype u nog steeds problemen geeft, moet u dat lettertype mogelijk verlaten.

  6. Zoek naar dubbele lettertypen. Sommige lettertypeproblemen doen zich voor wanneer dubbele lettertypen op een computer worden geïnstalleerd. Zoek de lettertypebestanden op uw systeem en verwijder eventuele duplicaten.

Wat is een OpenType-lettertype?

OpenType is de opvolger van TrueType, ontwikkeld door Adobe en Microsoft. Het bevat zowel PostScript- als TrueType-contouren en kan zonder conversie worden gebruikt op Mac- en Windows-besturingssystemen. OpenType kan meer lettertypefuncties en talen voor een lettertype bevatten. PostScript Type 1 is een door Adobe ontwikkelde lettertypestandaard die door elk computersysteem kan worden gebruikt. TrueType is een lettertype dat in de jaren tachtig door Apple en Microsoft is ontwikkeld en dat meer controle biedt over hoe lettertypen worden weergegeven. Het werd een tijdlang het meest gebruikte formaat voor lettertypen.