Skip to content

Problemen oplossen met zand in een cameralens

1 de augustus de 2021
pexels photo 736414 5aa5ffdbae9ab8003746c72e

Het is van cruciaal belang om uw camera te beschermen tegen de elementen, met name zand, wanneer u foto’s maakt op het strand. Kleine zandkorrels kunnen krassen op de lens veroorzaken, de behuizing binnendringen, de interne elektronica verpesten en knoppen en wijzerplaten verstoppen. Hier zijn een paar tips en trucs voor het reinigen van zand van een camera.

Gebruik een zachte borstel

Een kleine, zachte borstel is het beste hulpmiddel om zand van je cameralens te verwijderen. Houd de camera zo dat de lens naar de grond wijst. Borstel de lens vanuit het midden naar de randen. Borstel vervolgens zachtjes in een cirkelvormige beweging langs de randen van de lens om eventuele zanddeeltjes los te maken. Het gebruik van een zachte poetsbeweging is de sleutel om krassen op de lens te voorkomen.

De digitale cameralens thuis schoonmaken

Gebruik een zachte borstel om de lens van de digitale camera schoon te maken en losse deeltjes te verwijderen.
Een kleine, zachte borstel werkt ook goed om zanddeeltjes uit de naden van de camerabody, rond knoppen en rond het LCD-scherm te verwijderen.

Andere opties

Als je geen borstel bij de hand hebt, werkt een microvezeldoek ook goed. Een derde optie is zachtjes blazen op de plekken waar je het zand ziet. Gebruik geen ingeblikte lucht om zand weg te blazen van enig onderdeel van uw camera. De kracht is te sterk en kan de zanddeeltjes in de camerabody blazen als de afdichtingen niet zo strak zijn als ze zouden moeten zijn. De ingeblikte lucht kan ook de deeltjes over de lens blazen en deze krassen.

De beste aanpak: preventie

Als je dit leest, is het waarschijnlijk te laat om te voorkomen dat er zand in je camera komt, maar deze strategieën kunnen helpen, zodat je het probleem nooit meer krijgt.

Breng een tas mee

Als je naar het strand gaat, neem dan altijd een cameratas of rugzak mee, zodat je je camera maximaal kunt beschermen tot je hem gaat gebruiken. Overweeg om te investeren in een waterdichte tas, die de camera beschermt tegen opspattend water en onbedoelde spatten. Haal de camera alleen uit de tas als je een foto gaat maken.

Plastic is je vriend

Gebruik in plaats van een waterdichte tas een plastic tas die kan worden afgesloten, zoals een Ziploc, om je camera in op te bergen. Door de tas af te sluiten wanneer u de camera niet gebruikt, kunt u uw apparatuur aanzienlijk beschermen tegen zowel zand als vocht. Sterker nog: plaats de plastic zak in een cameratas voor dubbele bescherming.

Zak met ritssluiting

Een plastic tas heeft zoveel toepassingen als je op reis bent: je kunt hem gebruiken om je reisset in op te bergen, of om natte of vuile spullen mee te nemen totdat je ze kunt wassen. Laat ze niet van je lijst!.

Dergelijke fysieke beschermingsmiddelen zijn nog belangrijker voor oude of goedkoop gemaakte camera’s met body-naden en knopafdichtingen die niet zo strak zijn als ze zouden moeten zijn.

Houd vloeistof weg

Bewaar andere vloeistoffen, zoals zonnebrandcrème, waterflessen, schoonmaakmiddelen, niet in dezelfde tas als de camera. Als u alles in één zak moet vervoeren, sluit dan elk item in zijn eigen plastic zak.

Gebruik een statief

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat er geen zand op of in uw camera terechtkomt, is door tijdens uw strandfotografiesessie een statief te gebruiken. Zorg ervoor dat het statief goed uitgebalanceerd is, zodat je camera niet in het zand valt.

DSLR-video kun je het beste met een statief maken.

DSLR-video kun je het beste met een statief maken.

Als je op zoek bent naar nieuwe apparatuur, overweeg dan een waterdichte camera voor opnamen op het strand of op stoffige, vuile locaties. Over het algemeen zullen dezelfde functies die de camera beschermen tegen water ook het binnendringen van zand voorkomen.