Skip to content

‘Returnal’ is een verbluffende showcase van de bekwaamheid van de PlayStation 5

7 de juli de 2021
Returnal 2 ab1aec13e38b49779b1fc992c9c3143a

Belangrijkste leerpunten

  • Terugkeer is de nieuwste game van Housemarque, de studio achter populaire PlayStation-inzendingen Super Stardust HD, dode natie, en Resogun.
  • Het combineert organisch een sijpelende sfeer met boeiende verhalen en verslavende gevechten.
  • De verbluffende presentatie en torenhoge productiewaarden zullen je naar binnen trekken, maar bangeriken kunnen worden afgeschrikt door de steile moeilijkheidsgraad.

Exclusief voor PlayStation 5 Terugkeer is een visuele knaller met nog wat glans en productiewaarde, maar het is ook een meedogenloos uitdagende inzending die minder ervaren gamers zou kunnen vervreemden. Het nieuwste van Housemarque, de Finse studio die voorheen vol blaren zat met arcade-achtige shooters dode natie en ResogunTerugkeer combineert lonende gevechten, boeiende verhalen en angstaanjagende omgevingen om een ​​van de beste exclusieve games van de PS5 te leveren sinds de console afgelopen herfst werd gelanceerd. Maar hoewel het er op het eerste gezicht misschien uitziet als een regelrechte sci-fi-shooter, is het eigenlijk een ‘rogue-achtig’, een steeds populairder wordend genre dat spelers het grootste deel van hun voortgang bij de dood ontneemt. De formule moedigt je aan om bij elke playthrough beter te worden en meer kennis op te doen. Het is een potentieel lonende lus die een verlangen aanwakkert om er weer in te duiken na het sterven, terwijl het ook langzame, gestage vooruitgang boekt in de richting van de verhalende conclusie van het spel. Terugkeer vertegenwoordigt het genre op zijn best, maar het zal waarschijnlijk niet degenen die eerder zijn steile uitdaging en repetitieve karakter hebben afgezworen, niet overtuigen.

Een presentatie die het waard is om voor te vechten

Het eerste dat opvalt in Terugkeer is geen vurige aanval van een vijand met tentakels, maar zijn adembenemende presentatie. Als Selene, een astronaut die haar schip op een mysterieuze planeet heeft laten crashen, word je meteen getrakteerd op enkele van de meest meeslepende beelden en geluiden die ooit een consolegame hebben geprezen. De wereld, die bol staat van een angstaanjagende sfeer, maar toch eindeloos aanlokkelijk is, is een absolute traktatie om te verkennen. Elk van de zes gevarieerde biomen zit boordevol details, zit boordevol geheimen en is gevuld met fantasierijke slechteriken die gewoon smeken om het zakelijke einde van je arsenaal te halen. “Terugkeer is een visuele knaller met glans en productiewaarde om te sparen. ” Het doet ook geen pijn dat de DualSense-controller van de PS5 meer dan zijn gewicht draagt, waardoor de onderdompeling in een wereld die uit de geest van Ridley Scott zou kunnen zijn voortgekomen, wordt versneld. Van lichte regenval de gamepad communiceert een scala aan bevredigende, tactiele sensaties tegen grondbeukende aanvallen. Meer dan alleen door je in Selene’s laarzen te plaatsen via slimme trillingen, helpt de technologie ook in gevechten. Een heel specifiek gerommel in je handpalmen voelen wanneer een wapen krachtig is alternatieve vuurmodus is opgeladen, is een functie die ik nu in al mijn shooters wil.

Maar zelfs zonder deze welkome feedback, zou het uitroeien van kwaadaardige buitenaardse wezens een knaller zijn in Terugkeer. Dankzij de supersnelle bedieningselementen is schieten, ontwijken en van dichtbij toeslaan een bloedstollende, lachwekkende aangelegenheid. Gooi een verscheidenheid aan inventieve wapens en een even diverse line-up van lelijke aliens om ze op los te laten, en de bliksemsnelle gevechten van de game worden alleen geëvenaard door de gepolijste presentatie.

Bereid je voor om te falen … veel…

De kwaliteit van het vuurgevecht is ook een zegen, omdat je veel tijd achter Selene’s hightech hardware zult doorbrengen. TerugkeerDe strikte rogue-achtige neigingen zorgen ervoor dat je veel zult vechten – en sterven -. Elke dood brengt je terug naar het beginpunt van het spel, zelfs als je meerdere uren hebt besteed aan het proberen vooruit te komen.

Terugkerend personage Selene ontdekt een nieuw gebied en een nieuw standbeeld

Maar hoewel je ongetwijfeld de frustratie zult voelen wanneer een lange run zonder pardon eindigt, Terugkeer past de straffende formule enigszins aan, waardoor het draaglijker wordt voor degenen die de cyclus niet waarderen. Om te beginnen wordt enige vooruitgang behouden in de vorm van ontgrendelde wapenupgrades en traversal gear. Als je bijvoorbeeld de grappling-gadget hebt gekocht, hoef je er niet meer op te jagen. En hoewel niveaus en vijanden hetzelfde blijven, worden hun locaties bij elke run willekeurig gekozen. Nog indrukwekkender, Terugkeer doet fantastisch werk door zijn verhaal organisch te weven in de malafide sjabloon. Selene beleeft deze vreemde, Groundhog Day-achtige lus in hetzelfde tempo als de speler, dus in plaats van als een willekeurige gameplay-monteur te komen, voelt de herhaling als een mysterieus deel van de reis. “De wereld barst van de angstaanjagende sfeer, maar is eindeloos aanlokkelijk om te verkennen.”

Terugkeer gebruikt dit concept vooral goed door middel van griezelige audiologs die Selene op haar vroegere zelf vindt, evenals verontrustende, afspeelbare flashback-/nachtmerriesequenties. In feite is de horror/sci-fi-verhaalvertelling van de game een hoogtepunt dat vergelijkbaar is met de presentatie en gameplay.

Terugkeer is niet alleen een van de beste redenen om een ​​PS5 te bezitten, maar ook een fijn afgestemde inzending die het niche-genre meer mainstream aantrekkingskracht zou kunnen doen krijgen. Dat gezegd hebbende, moeten nieuwkomers in de inherent uitdagende formule weten dat de moeilijkheid ervan net zo beangstigend kan zijn als een hongerige xenomorf.