Skip to content

SD/SDHC Camcorder-geheugenkaarten

31 de juli de 2021
sd card resized 56a0e0eb3df78cafdaa5f3af

Een van de snelst groeiende gebieden van de camcordermarkt zijn modellen die verwijderbare flashgeheugenkaarten gebruiken om videobeelden op te slaan. Hoewel camera’s al lang sleuven voor flashgeheugenkaarten hebben voor het opslaan van foto’s, zijn ze pas onlangs begonnen met het gebruik van flashgeheugenkaarten om tape, dvd en harde schijven te vervangen als het belangrijkste opslagmedium in een camcorder.

SD/SDHC-kaarten

Elke camcorderfabrikant gebruikt Secure Digital (SD) en zijn naaste neef Secure Digital High Capacity (SDHC) voor hun op flashgeheugenkaarten gebaseerde camcorders. Sommige fabrikanten van flashgeheugenkaarten, zoals Sandisk, zijn begonnen met het op de markt brengen van bepaalde SD- en SDHC-kaarten als ‘videokaarten’. Alleen omdat het zichzelf een videokaart noemt, wil nog niet zeggen dat het de juiste is voor je camcorder. Er zijn belangrijke verschillen waar u rekening mee moet houden.

SD/SDHC-kaartcapaciteiten

SD-kaarten zijn alleen beschikbaar tot een capaciteit van 2 GB, terwijl SDHC-kaarten beschikbaar zijn in een capaciteit van 4 GB, 8 GB, 16 GB en 32 GB. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer video de kaart kan opslaan. Als u een camcorder met standaarddefinitie aanschaft, kunt u wegkomen door een SD-kaart aan te schaffen. Als u een high-definition camcorder overweegt die flash-geheugenkaarten gebruikt, moet u een SDHC-kaart aanschaffen.

Compatibiliteit

Hoewel er een paar verborgen uitzonderingen kunnen zijn, accepteert de overgrote meerderheid van de camcorders op de markt zowel SD- als SDHC-geheugenkaarten. Als uw camcorder zegt dat hij compatibel is met SDHC-kaarten, kan hij ook SD-kaarten accepteren. Als het echter alleen SD-kaarten accepteert, kan het geen SDHC-kaarten accepteren. Zelfs als uw camcorder SDHC-kaarten accepteert, ondersteunt deze mogelijk niet alle kaarten. Goedkopere camcorders ondersteunen mogelijk geen SDHC-kaarten met een hogere capaciteit (16 GB, 32 GB). U zult in de kleine lettertjes moeten graven om er zeker van te zijn dat kaarten met een hogere capaciteit worden ondersteund.

Snelheid

Een cruciaal element dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het evalueren van SD/SDHC-kaarten voor gebruik in een camcorder, is snelheid. In feite is de snelheid van een geheugenkaart van cruciaal belang, vooral bij het filmen met een high-definition camcorder. Om te begrijpen waarom het nuttig is om deze gids voor het begrijpen van de bitsnelheden van camcorders te lezen voor een korte achtergrondinformatie over hoe digitale camcorders videogegevens vastleggen en opslaan. Om een ​​lang verhaal kort te maken, langzamere SD/SDHC-kaarten kunnen overweldigd worden door de hoeveelheid gegevens die ze door een digitale camcorder worden toegevoerd. Gebruik een langzamere kaart en deze neemt mogelijk zelfs helemaal niet op.

Welke snelheid heb je nodig?

Om u te helpen de juiste snelheid te vinden, zijn SD/SDHC-kaarten onderverdeeld in vier klassen: Klasse 2, Klasse 4, Klasse 6 en Klasse 10. Klasse 2-kaarten bieden een minimale aanhoudende gegevenssnelheid van 2 megabyte per seconde (MBps), Klasse 4 van 4MBps en Klasse 6 van 6MBps en Klasse 10 van 10MBps. Afhankelijk van welke fabrikant de kaart verkoopt, wordt de snelheidsklasse ofwel prominent weergegeven of begraven in de specificaties. Zoek het in ieder geval op. Voor standard-definition camcorders is een SD/SDHC-kaart met een snelheid van klasse 2 alles wat u nodig heeft. Het is snel genoeg om de hoogste kwaliteit Standard Definition-video te verwerken die u kunt opnemen. Voor high-definition camcorders bent u het veiligst met een Class 6-kaart. Hoewel je misschien in de verleiding komt om voor een Class 10-kaart te springen, betaal je voor prestaties die je niet nodig hebt.

SDXC-kaarten

SDHC-kaarten zullen nog een tijdje op de markt zijn, maar er is al een opvolger gearriveerd. De SDXC-kaart ziet eruit als een gemiddelde SD/SDHC-kaart, maar zal uiteindelijk bogen op capaciteiten tot 2TB en datasnelheden tot 300MBps. Het zal natuurlijk jaren duren om die prestatiespecificaties te halen, maar het is leuk om je voor te stellen welk type camcorder zo’n krachtige kaart nodig heeft.