Skip to content

Smartphone-opslag begrijpen

26 de juli de 2021
GettyImages 466494648 589428283df78caebc581e92

Bij het kiezen van een nieuwe telefoon is de hoeveelheid interne opslagruimte vaak een van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de beslissing om de ene telefoon boven de andere te kopen. Maar hoeveel van de beloofde 16, 32 of 64 GB daadwerkelijk beschikbaar is om te gebruiken, varieert sterk tussen apparaten.

Er was veel verhitte discussie over de 16 GB-versie van de Galaxy S4 toen werd ontdekt dat maar liefst 8 GB van dat cijfer al was opgebruikt door het besturingssysteem en andere vooraf geïnstalleerde applicaties (ook wel Bloatware genoemd). verkocht als een 8GB-apparaat? Of is het eerlijk voor fabrikanten om aan te nemen dat gebruikers denken dat 16 GB de hoeveelheid betekent voordat er systeemsoftware wordt geïnstalleerd?

Intern versus extern geheugen

Bij het overwegen van de geheugenspecificaties van een telefoon, is het belangrijk om het verschil tussen intern en extern (of uitbreidbaar) geheugen te begrijpen. Intern geheugen is de door de fabrikant geïnstalleerde opslagruimte, meestal 16, 32 of 64 GB, waar het besturingssysteem, vooraf geïnstalleerde apps en andere systeemsoftware zijn geïnstalleerd. De totale hoeveelheid interne opslag kan niet door de gebruiker worden verhoogd of verlaagd, dus als uw telefoon slechts 16 GB interne opslag heeft en geen uitbreidingsslot, is dit alle opslagruimte die u ooit zult hebben. En onthoud, een deel hiervan zal al worden opgebruikt door de systeemsoftware. Extern of uitbreidbaar geheugen verwijst naar een verwijderbare microSD-kaart of iets dergelijks. Veel apparaten met een MicroSD-kaartsleuf worden verkocht met een reeds geplaatste kaart. Maar niet alle telefoons hebben deze extra opslagruimte en niet alle telefoons hebben zelfs de mogelijkheid om extern geheugen toe te voegen. De iPhone heeft gebruikers bijvoorbeeld nooit de mogelijkheid gegeven om meer opslagruimte toe te voegen door een SD-kaart te gebruiken, noch LG Nexus-apparaten. Als opslag, voor muziek, afbeeldingen of andere door de gebruiker toegevoegde bestanden, belangrijk voor je is, zou de mogelijkheid om redelijk goedkoop nog een 32GB of zelfs 64GB kaart toe te voegen een belangrijke overweging moeten zijn.

Cloud opslag

Om het probleem van verminderde interne opslagruimte op te lossen, worden verschillende high-end smartphones verkocht met gratis cloudopslagaccounts. Dit kan 10, 20 of zelfs 50 GB zijn. Hoewel dit een leuke extra is, moet u er rekening mee houden dat niet alle gegevens en bestanden kunnen worden opgeslagen in cloudopslag (bijvoorbeeld apps). Je hebt ook geen toegang tot bestanden die zijn opgeslagen in de cloud als je geen wifi- of mobiele dataverbinding hebt.

Controleren voordat u koopt

Als u uw nieuwe mobiel online koopt, is het meestal moeilijker om te controleren hoeveel interne opslagruimte daadwerkelijk beschikbaar is voor gebruik dan wanneer u iets in een winkel koopt. Speciale winkels voor mobiele telefoons moeten een voorbeeldhandset beschikbaar hebben, en het duurt enkele seconden om naar het instellingenmenu te gaan en naar het gedeelte Opslag te kijken. Als u online koopt en geen details over bruikbare opslagruimte ziet in de specificaties, aarzel dan niet om contact op te nemen met de winkelier en vraag ernaar. Gerenommeerde verkopers zouden geen probleem moeten hebben om u deze details te vertellen.

Interne opslag wissen

Er zijn een aantal mogelijke manieren om wat extra ruimte te creëren in je interne opslag, afhankelijk van de telefoon die je hebt.

  • Bloatware uitschakelen. Niet alle smartphones laten je dit doen, maar als je een Android-telefoon hebt met versie 4.2 of hoger, is het proces vrij eenvoudig. Hoewel het uitschakelen van een vooraf geïnstalleerde app van 100 MB niet een overeenkomstige hoeveelheid geheugen vrijmaakt, zou het zeker wat extra ruimte moeten creëren.
  • Maak een back-up en wis uw foto’s. Dit is een goede gewoonte om aan de slag te gaan, zelfs als opslagruimte op uw telefoon geen probleem is. Gebruik de synchronisatiesoftware die relevant is voor uw handset om regelmatig een back-up van uw foto’s op uw computer te maken. Je kunt die foto’s dan naar een SD-kaart verplaatsen of ze van je telefoon (of in ieder geval enkele) verwijderen om wat ruimte vrij te maken.
  • Gebruik een schonere app. Apps zoals Cleanmaster zijn een gemakkelijke manier om onnodige of ongewenste bestanden van je telefoon te wissen, vaak met een druk op de knop. Nogmaals, deze maatregel zal geen enorme hoeveelheden ruimte vrijmaken, maar het kan een verschil maken.
  • Sommige apps verwijderen. Controleer uw lijst met apps en verwijder de apps die u niet meer gebruikt. Dit doe je eenvoudig via het instellingenmenu van alle soorten smartphones, of door gebruik te maken van een app als Cleanmaster.