Skip to content

Soorten soldeer

3 de juli de 2021
182768150 56a1add75f9b58b7d0c1a2cc

Verschillende soorten soldeer zijn geschikt voor verschillende temperaturen en toepassingen. Het juiste soldeer zorgt voor een elektrische verbinding die de levensduur van het circuit meegaat en storingspunten vermijdt. De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op verschillende soorten soldeer. Controleer de soldeerverpakking om er zeker van te zijn dat deze veilig is voor gebruik met elektronica.

Soorten soldeer

Soldeer is verkrijgbaar in verschillende diameters, waarbij 0,02-inch, 0,04-inch en 0,063-inch de meest voorkomende zijn. Soldeersels met een grotere diameter zijn ideaal voor grote klussen zoals het vertinnen van meeraderige draden. Deze zijn minder handig voor fijn werk zoals opbouwmontage. Solderen voor elektronica vallen over het algemeen in een van de drie categorieën:

  • Loodlegering soldeer
  • Loodvrij soldeer
  • Zilverlegering soldeer

Loodlegering soldeer

Loodlegeringssoldeersels zijn gemaakt van een legering van tin en lood, soms met andere metalen. De combinatie van de metalen resulteert in een legering met een lage smelttemperatuur. Loodlegeringssoldeer wordt vaak aangeduid door de legeringsverhouding, zoals 60/40 of 63/37, waarbij het eerste getal het tin per gewicht is en het tweede getal de hoeveelheid lood per gewicht. Beide gewone legeringen zijn geschikt voor gewone elektronica, maar 63/37 is een eutectische legering, wat betekent dat het een scherpe overgang heeft tussen vloeibare en vaste toestand als de temperatuur verandert. Deze eigenschap helpt bij het verminderen van koude soldeerverbindingen, die optreden wanneer een onderdeel beweegt terwijl het soldeer afkoelt. Was uw handen grondig na het hanteren van loodsoldeer. Het residu kan schadelijk zijn bij inslikken, vooral voor kinderen.

Loodvrije soldeermiddelen

Loodlegeringen waren decennialang de standaard voor soldeer dat in de elektronica werd gebruikt. Fabrikanten stappen af ​​van soldeer op basis van lood vanwege de gezondheidsrisico’s die aan lood zijn verbonden. Een van de meest populaire loodvrije legeringen is een 96,5/3/0,5 legering met 96,5% tin, 3% zilver en 0,5% koper.

Loodvrije legeringen zijn doorgaans duurder dan soldeer van loodlegeringen. Loodvrije legeringen smelten ook bij een hogere temperatuur, waardoor dit type legering langer nodig heeft om aan te brengen. Niettemin zijn loodvrije legeringen veiliger en milieuvriendelijker.

Solderen van zilverlegering

Zilverlegeringssoldeer kan loodvrij zijn of gecombineerd met lood. Zilver werd oorspronkelijk toegevoegd aan soldeer van een loodlegering om een ​​effect te voorkomen dat bekend staat als zilvermigratie. Bij typisch soldeer van een loodlegering loogt het zilver in een verzilvering uit in het soldeer, waardoor de verbindingen broos worden en vatbaar zijn voor breuk. Loodlegeringssoldeer met zilver, zoals 62/36/2-soldeer met 2% zilver, 62% tin en 36% lood, is duur en de voordelen zijn niet altijd de extra kosten waard.

Vormen van soldeer

Soldeer wordt meestal geleverd in draadspoelen, maar er zijn ook andere vormen van soldeer, waaronder:

  • Soldeerpellets
  • Soldeer ringen
  • Soldeer bollen
  • Soldeerstaven
  • Soldeerstaven
  • Soldeer strips

U kunt ook sluitringen vinden die gecodeerd zijn in soldeer voor geautomatiseerd solderen. Sommige loodvrije legeringen zijn alleen verkrijgbaar als soldeerpasta. Vermijd het mengen van loodlegeringen en loodvrij soldeer. Gebruik aparte strijkijzers voor elk type soldeer.

Hoe het juiste soldeer te selecteren?

Houd bij het kiezen van soldeer rekening met de kosten, het materiaal dat wordt gesoldeerd, het gebruik van vloeimiddel, de grootte van de onderdelen die worden gesoldeerd en de mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Zoek soldeer met een of meer hars (flux) kernen die door het midden van de soldeerdraad lopen. Deze ingebedde soldeerflux helpt het soldeer te vloeien en te hechten aan de onderdelen die worden gesoldeerd. Dit type soldeer is echter niet ideaal voor alle klussen. Zo mogen zuurvloeisoldeersels, die vaak worden gebruikt in sanitair, nooit op elektronica worden gebruikt.