Skip to content

Tips voor het maken van geweldige flitsfoto’s met een digitale camera

27 de juli de 2021
GettyImages 87448392 56cad6de5f9b5879cc519907

Een veelvoorkomend probleem van fotografen die digitale compactcamera’s of pop-upflitsers op DSLR’s gebruiken, is het gebrek aan controle over de ingebouwde flitser. De flits kan vaak verblindend en te sterk zijn, wat leidt tot uitvergrote beelden. Als u een DSLR gebruikt, kan het probleem eenvoudig worden verholpen door te investeren in een op de camera gemonteerd flitsaccessoire, dat in verschillende richtingen kan worden gestuiterd. Als je die luxe niet hebt, volgen hier enkele tips om je te helpen bij problemen met de flitser van de camera.

Wijzig uw instellingen

De eenvoudigste manier om de output van uw flitser te verminderen, is door uw diafragma, sluitertijd of (als laatste redmiddel) uw ISO te wijzigen. Een hogere ISO, een langere sluitertijd en een groter diafragma zorgen ervoor dat er meer licht in de cameralens valt en dat er minder flits nodig is. De flitser van de camera past zich automatisch aan en werpt minder licht uit, waardoor een gelijkmatiger belicht beeld ontstaat. Een andere optie is om de instellingen voor flitsbelichting handmatig te wijzigen. De meeste DSLR-camera’s hebben deze mogelijkheid. U kunt de flitsoutput met een stop of zo verminderen en de camera de juiste sluitertijd en diafragma-aanpassingen laten maken.

Ga weg

Hoe dichter u bij uw onderwerp bent wanneer u een flitser gebruikt, hoe groter de kans dat u last krijgt van een uitbarsting van de flitser. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen, is door een stap terug te doen en in te zoomen op uw onderwerp. Probeer echter niet te ver in te zoomen, anders kunt u last krijgen van cameratrilling, wat een veelvoorkomend probleem is in situaties met weinig licht. Bovendien, als u te ver naar achteren beweegt, is uw flitser mogelijk niet krachtig genoeg om het onderwerp licht te geven. U zult bij het gebruik van deze techniek een beetje moeten experimenteren om de beste afstand voor uw flitser te vinden.

Licht toevoegen

Het uitvallen van de flitser komt vaak voor bij scènes met weinig licht, omdat de flitser het gebrek aan natuurlijk licht overcompenseert. Indien mogelijk (en je wordt niet uit een zaal gegooid!), probeer dan meer lichten aan te doen om de behoefte aan flitsen te verminderen. Of, als er omgevingslicht door de ramen valt, plaats je onderwerpen in de buurt van deze lichtbron.

Verspreid de flits

Op de camera gemonteerde flitsers worden geleverd met diffusers die zijn ontworpen om het licht van een flits te verzachten. Als je geen diffuser hebt, kun je er eenvoudig zelf een maken door een klein stukje ondoorzichtig materiaal over je flitser te plakken met plakband. Wit vloeipapier is ideaal.

Profiteer van de nachtmodus

Nachtmodus kan in bepaalde situaties handig zijn. Dit is ingebouwd in bijna elke camera die tegenwoordig op de markt is en het verandert de flitser in een flits met langzame synchronisatie. Je foto’s zijn misschien wat zacht omdat de sluitertijd langzamer is, maar de flitser gaat nog steeds af. Dit zou genoeg moeten zijn om onderwerpen te bevriezen, maar met minder licht gif!