Skip to content

Top 5 Windows-edities

7 de juli de 2021
windows10s 5b5ffa5546e0fb002cdb0a3b 2451d08800124e44a8cd9347ea7a3433

Windows is meer dan 30 jaar oud, dus het is een goed moment om terug te blikken op de vijf belangrijkste Windows-releases aller tijden. Merk op dat dit geen lijst is met de beste Windows-releases, maar eerder de belangrijkste. Het is een lange, vreemde reis geweest, Microsoft.

Windows XP

De kans is groot dat je ooit op een Windows XP-computer hebt gewerkt en daarom op deze lijst staat. XP was populair en had een lange levensduur. Windows XP, uitgebracht in 2001, heeft nog steeds een groter wereldwijd marktaandeel dan Windows 8 of Windows Vista. Het domineerde jarenlang de markt en die lange levensduur zegt hoe goed XP was.

XP was een snel succes, ondanks een vroege struikelblok. Pas in Service Pack 2 was Windows Firewall, de primaire beveiligingstool, standaard ingeschakeld. Deze vertraging droeg gedeeltelijk bij aan de reputatie van Microsoft voor het bouwen van onveilige producten. Ondanks zijn gebreken had XP veel voordelen, wat verantwoordelijk was voor zijn opmerkelijke populariteit.

Windows 95

Windows 95, uitgebracht in augustus 1995, was het moment waarop het publiek Windows begon te omarmen. Microsoft lanceerde een gigantische public relations-blitz voor Windows 95, met de nadruk op de introductie van de Start-knop en onthulde deze op de melodie van de Rolling Stones “Start Me Up”. Misschien in een onheilspellend teken van wat komen gaat, leed Microsoft-medeoprichter Bill Gates tijdens een Windows 95-demo een Blue Screen of Death.

Windows 95

Windows 95 was een van de eerdere grafische gebruikersinterfaces van Microsoft, die bovenop DOS was gelaagd. Deze aanpak maakte Windows veel toegankelijker voor de gemiddelde gebruiker en hielp de dominantie van Windows op de markt te lanceren.

Windows 7

Windows 7 had veel meer fans dan eerdere Windows-versies, en veel gebruikers denken dat dit het beste besturingssysteem van Microsoft ooit is. Het is het snelst verkopende besturingssysteem van Microsoft tot nu toe – binnen een jaar of zo haalde het XP in als het meest populaire besturingssysteem. Tot begin 2018, toen Windows 10 het eindelijk overtrof, onderscheidde Windows 7 zich als het populairste besturingssysteem ter wereld. Dat is maar goed ook, want Windows 7 was aanzienlijk veiliger en gebruiksvriendelijker dan elk Microsoft-besturingssysteem dat eraan voorafging.

Windows 7

Uitgebracht in oktober 2009 heeft Windows 7 hd een compleet andere look en feel dan andere Windows-versies. Het had ook uitstekende netwerkfuncties, ingebouwde touchscreen-functionaliteit, betere back-up- en hersteltools en snellere opstart- en afsluittijden. Kortom, Microsoft heeft het goed gedaan met Windows 7.

Windows 10

Windows 10, dat in juli 2015 werd uitgebracht, is snel en stabiel. Het bevat een robuuste antivirus en indrukwekkende interne zoekmogelijkheden, en je hoeft de onpopulaire Metro-interface niet meer te gebruiken. Het is niet de Windows van je vader, maar er is niets mis met Windows 10. Het bestaat gewoon in een enigszins post-pc-wereld.

Het Windows 10-bureaublad

Met Windows 10 behield Microsoft enkele van de aanraakfuncties die het in Windows 8 introduceerde en combineerde ze met het Start-menu en bureaublad. Het besturingssysteem is veiliger dan zijn voorgangers en introduceert een nieuwe browser – Microsoft Edge – en de Cortana-assistent. Windows 10 werkt ook op Windows-telefoons en -tablets.

Windows 8

Afhankelijk van wie je het vraagt, was Windows 8 van 2012 of een geweldige of een onhandige poging om een ​​mobiele interface op een desktop-besturingssysteem te enten. Windows 8 was echter stabiel en snel. Fans van Windows 8 waren dol op de live-tegels en eenvoudige gebaren. De introductie van de mogelijkheid om zo ongeveer alles op het startscherm vast te pinnen was immens populair, en de Taakmanager werd bijgewerkt en voegde meer functionaliteit toe in een aantrekkelijke ruimte.

Windows 8-bureaublad

Al de anderen

Vraagt ​​u zich af waar Windows Vista en Windows Me in deze lijst vallen? Weg, weg naar beneden. Andere versies die deze belangrijkste lijst niet hebben gehaald, zijn Windows 1.0, Windows 2, Windows 3.0, Windows RT, Windows 8.1, Windows 2000 en Windows NT. Elk besturingssysteem had destijds echter zijn doel en had veel volgers. Die volgers zouden ongetwijfeld een sterk argument kunnen aanvoeren dat hun favoriete Windows-versie een van de belangrijkste besturingssystemen aller tijden is.