Skip to content

‘Uitvoeren als’ gebruiken in Windows

1 de juli de 2021
200421277 001 56a6a56c5f9b58b7d0e42188 9e9ed8693b4c42a2a08408cfd2c213ce

Een programma uitvoeren als beheerder is een veelvoorkomende taak in Windows. U moet beheerdersrechten hebben wanneer u programma’s installeert, bepaalde bestanden bewerkt, enz. U kunt dit eenvoudig doen met de functie “uitvoeren als”. Een taak uitvoeren als beheerder is duidelijk alleen nuttig als u nog geen beheerder bent. Als u bent aangemeld bij Windows als een gewone, standaardgebruiker, kunt u ervoor kiezen om iets te openen als een andere gebruiker die wel beheerdersrechten heeft, zodat u niet hoeft uit te loggen en vervolgens weer in te loggen als beheerder om alleen uit te voeren een of twee taken.

‘Uitvoeren als’ gebruiken in Windows 10, 8 of 7

De optie “uitvoeren als” in Windows werkt niet in elke versie van Windows op exact dezelfde manier. Nieuwere Windows-versies – Windows 10, Windows 8 en Windows 7 – vereisen andere stappen dan eerdere versies. Als u Windows 10, 8 of 7 gebruikt, volgt u deze stappen:

 1. Houd de ingedrukt Verschuiving toets en klik vervolgens met de rechtermuisknop op het bestand.

 2. Kiezen Uitvoeren als andere gebruiker vanuit het contextmenu.

 3. Voer de in Gebruikersnaam en Wachtwoord voor de gebruiker wiens inloggegevens moeten worden gebruikt om het programma uit te voeren. Als de gebruiker zich op een domein bevindt, is de juiste syntaxis om eerst het domein en vervolgens de gebruikersnaam te typen, zoals dit: Domein gebruikersnaam.

‘Uitvoeren als’ gebruiken in Windows Vista

Windows Vista is een beetje anders dan de andere versies van Windows. U moet ofwel het programma gebruiken dat in de onderstaande tip wordt genoemd of enkele instellingen in de Groepsbeleid-editor bewerken om programma’s als een andere gebruiker te openen.

 1. Zoeken naar gpedit.msc in het menu Start en open vervolgens gpedit (Editor voor lokaal groepsbeleid) wanneer u deze in de lijst ziet.

 2. Navigeren naar Lokaal computerbeleid > Windows-instellingen > Beveiligingsinstellingen > Lokaal beleid > Beveiligingsopties.

 3. Dubbelklik Gebruikersaccountbeheer: gedrag van de machtigingsprompt voor beheerders in de goedkeuringsmodus van de beheerder.

 4. Wijzig de vervolgkeuzelijst in zijn Vragen om referenties.

 5. Klik OK om dat venster op te slaan en te verlaten. U kunt ook het venster Editor voor lokaal groepsbeleid sluiten.

Wanneer u nu dubbelklikt op een uitvoerbaar bestand, wordt u gevraagd een gebruikersaccount uit de lijst te kiezen om het bestand als de andere gebruiker te openen.

Voor Windows XP-gebruikers

Windows XP-gebruikers hoeven alleen maar met de rechtermuisknop op het bestand te klikken om de optie “uitvoeren als” te zien.

 1. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Rennen als… uit de menukaart.

 2. Kies het keuzerondje naast De volgende gebruiker.

 3. Typ de gebruiker met wie u het bestand wilt openen of kies het in het vervolgkeuzemenu.

 4. Voer het wachtwoord van de gebruiker in de Wachtwoord: veld.

 5. druk op OK om het bestand te openen.

Om de optie “uitvoeren als” in elke versie van Windows te gebruiken zonder de rechtsklikoptie te gebruiken, downloadt u het ShellRunas-programma van Microsoft. Sleep uitvoerbare bestanden rechtstreeks naar de ShellRunas programmabestand. Wanneer u dit doet, wordt u onmiddellijk gevraagd om alternatieve referenties op te geven. U kunt ook “uitvoeren als” gebruiken vanaf de opdrachtregel via de opdrachtprompt. Dit is hoe de opdracht moet worden ingesteld, waarbij u alleen de vetgedrukte tekst hoeft te wijzigen: runas /user:username “pathtofile”

U voert deze opdracht bijvoorbeeld uit om een ​​gedownload bestand uit te voeren (PAssist_Std.exe) als een andere gebruiker (jfisher): runas /user:jfisher “C:UsersJonDownloadsPAssist_Std.exe”

U wordt daar in het opdrachtpromptvenster om het wachtwoord van de gebruiker gevraagd en vervolgens wordt het programma normaal geopend, maar met de inloggegevens van die gebruiker. U hoeft niets te doen om dit soort toegang “uit te schakelen”. Alleen het programma dat u uitvoert met “uitvoeren als” wordt uitgevoerd met het account dat u kiest. Zodra het programma is afgesloten, wordt de gebruikersspecifieke toegang beëindigd.

Waarom zou je dit doen?

Beveiligingsbeheerders en -experts prediken vaak dat gebruikers het gebruikersaccount met de minste rechten moeten gebruiken, zonder hun productiviteit nadelig te beïnvloeden, voor dagelijkse taken en activiteiten. Almachtige accounts, zoals het beheerdersaccount in Microsoft Windows, moeten alleen worden gereserveerd voor wanneer ze nodig zijn. Een deel van de reden is dat u niet per ongeluk bestanden of systeemconfiguraties opent of wijzigt waar u niet mee te maken zou moeten hebben. De andere is dat virussen, Trojaanse paarden en andere malware vaak worden uitgevoerd met behulp van de toegangsrechten en privileges van het account dat wordt gebruikt. Als u bent aangemeld als beheerder, kan een virus- of andere malware-infectie vrijwel alles met superniveaurechten op de computer uitvoeren. Als u zich aanmeldt als een normale gebruiker met meer beperkingen, kunt u uw systeem beveiligen en beschermen. Het kan echter frustrerend zijn om als beheerder uit te loggen en weer in te loggen om een ​​programma te installeren of een systeemconfiguratie te wijzigen, en vervolgens weer uit te loggen en weer in te loggen als een gewone gebruiker. Gelukkig bevat Microsoft de “uitvoeren als”-functie waarmee u programma’s kunt uitvoeren met een andere gebruikersnaam en wachtwoord dan degene die worden gebruikt door de momenteel ingelogde gebruiker.