Skip to content

Voordat u een subwoofer koopt: welke factoren zijn belangrijk?

25 de juni de 2021
polk hts subwoofers aa 5aec8ada6bf06900375dc9a6

Subwoofers zijn een speciaal type luidspreker die de laagste hoorbare frequenties kan weergeven. De ideale subwoofer voor uw systeem hangt af van de kenmerken van de kamer en uw voorkeuren. Hier leest u hoe u een subwoofer kiest die het beste bij uw surround sound-opstelling past.

Zijn subwoofers het waard?

Subwoofers zijn cruciaal voor de thuisbioscoopervaring. Als je naar een bioscoop gaat, voel je het geluid om je heen komen. Subwoofers zijn verantwoordelijk voor de diepe bas die je doet schudden en je recht in je buik raakt. Om deze ervaring thuis te krijgen, gebruikt u een thuisbioscoopontvanger met uitgangen die worden aangeduid als Sub Out, Sub Pre-Out of LFE (laagfrequente effecten). De beste subwoofers voor thuis kosten honderden dollars. U kunt echter goedkope subwoofers vinden voor minder dan $ 100. Als je een grote thuisbioscoop hebt, heb je misschien een high-end systeem nodig. Kies voor kleine kamers een subwoofer met eigen voeding waarvoor geen aparte versterker nodig is.

Neem indien mogelijk een cd met veel basinformatie mee naar de winkelier. Test vervolgens hoe de bas klinkt door verschillende subwoofers voordat je er een aanschaft.

Actieve subwoofers

Het meest voorkomende type subwoofer is self-powered, wat betekent dat hij een ingebouwde versterker heeft. Actieve subwoofers bieden meestal volume (gain) en andere bedieningselementen die afzonderlijk van de thuisbioscoopontvanger kunnen worden aangepast. Een actieve subwoofer heeft een aansluiting op de Sub-uitgang van een ontvanger nodig (u hebt geen extra versterker nodig tussen de subwoofer en de ontvanger). Deze verbindingsconfiguratie neemt de audiobelasting weg van de versterker/ontvanger en stelt de versterker/ontvanger in staat de middentonen en tweeters van stroom te voorzien.

Passieve subwoofers

Een externe versterker voedt een passieve subwoofer op dezelfde manier als andere luidsprekers in uw systeem. De beste oplossing voor het gebruik van een passieve subwoofer in een thuisbioscoopopstelling is het plaatsen van een externe subwooferversterker tussen de passieve subwoofer en de subwoofer-voorversterkeruitgangen van de thuisbioscoopontvanger. Deze opstelling bevrijdt de ontvanger van het leveren van het benodigde versterkervermogen voor de subwoofer. Laagfrequente basuitvoer heeft meer vermogen nodig om laagfrequente geluiden te reproduceren. Stel dat u een passieve subwoofer aansluit op de luidsprekeraansluitingen van de receiver in plaats van een aparte versterker tussen de sub en receiver te plaatsen. In dat geval moet de receiver voldoende vermogen leveren om baseffecten in de subwoofer te behouden zonder de versterker leeg te pompen. De hoeveelheid vermogen hangt af van de eisen van de passieve subwoofer, de grootte van de kamer en hoeveel bas je wenst.

Front-Firing en Down-Firing subwoofers

Front-firing (of side-firing) subwoofers zijn zo ontworpen dat het geluid vanaf de zijkant of voorkant van de subwooferbehuizing uitstraalt. Bij naar beneden gerichte subwoofers straalt het geluid naar beneden, naar de vloer. Beide typen leveren vergelijkbare resultaten op. Omdat de diepe basfrequenties die door subwoofers worden gereproduceerd, niet-directioneel zijn, is het voor onze oren moeilijk om de richting te bepalen waar het geluid vandaan komt. Desalniettemin worden front-firing subwoofers meestal voor in de kamer geplaatst. Down-firing subwoofers leveren de beste resultaten wanneer ze in een hoek of zijwand worden geplaatst. Als u een naar beneden gerichte subwoofer hanteert, prik dan niet door de blootgestelde driver wanneer u deze oppakt of neerzet.

Poorten en passieve radiatoren

Sommige subwooferbehuizingen hebben een extra poort die meer lucht naar buiten duwt, waardoor de basrespons efficiënter wordt verhoogd dan in gesloten behuizingen. Andere behuizingen gebruiken naast de luidspreker een passieve radiator in plaats van een poort om de efficiëntie en nauwkeurigheid te vergroten. Een passieve radiator kan een luidspreker zijn waarvan de spreekspoel is verwijderd of een plat diafragma. In plaats van rechtstreeks te trillen van het elektrisch verzonden audiosignaal, reageert een passieve radiator op de lucht die door de actieve subwoofer-driver wordt geduwd. Omdat de passieve straler de actie van de actieve driver aanvult, verhoogt hij de laagfrequente respons van de subwoofer.

Subwoofer-crossovers

De crossover is een elektronisch circuit dat alle frequenties onder een bepaald decibelpunt naar de subwoofer leidt. Alle frequenties boven dat punt worden naar de hoofd-, midden- en surroundluidsprekers geleid. Een goede subwoofer heeft doorgaans een crossover-frequentie van ongeveer 100 Hz.

Subwooferplaatsing

Aangezien de lage frequenties die door een subwoofer worden gereproduceerd, niet-directioneel zijn, kunt u deze overal in de kamer plaatsen waar deze het beste klinkt. De optimale plaatsing hangt af van de grootte van de kamer, het type vloer, de inrichting en de wandconstructie. Meestal is de beste plaatsing voor een subwoofer voor in de kamer, links of rechts van de hoofdluidsprekers of in een hoek voor in de kamer. Veel home theater receivers hebben twee subwoofer uitgangen, waardoor het mogelijk is om twee of meer subwoofers aan te sluiten.

Bedraad of draadloos?

Een groeiend aantal actieve subwoofers biedt draadloze connectiviteit. Door de draadloze mogelijkheid is er geen lange verbindingskabel tussen de subwoofer en de ontvanger nodig. Een draadloze subwoofer wordt meestal geleverd met een zenderkit die kan worden aangesloten op de subwooferuitgangen van elke thuisbioscoopontvanger. De zender die op de thuisbioscoopontvanger is aangesloten, zendt laagfrequente audiosignalen naar de draadloze subwoofer. Op zijn beurt stelt de draadloze ontvanger die in de subwoofer is ingebouwd, de ingebouwde versterker in staat om de luidsprekerdriver van stroom te voorzien, waardoor het benodigde laagfrequente geluid wordt geproduceerd.