Skip to content

Waar u op moet letten voordat u een nieuwe printer koopt

23 de juli de 2021
GettyImages 1088144728 9ec9c54021864978b2be42b00f531177

Met zoveel beschikbare afdrukopties voor thuis en op kantoor, kan het een uitdaging zijn om de juiste te kiezen voor uw behoeften. Moet u een all-in-one (AIO) aanschaffen of is een printer met één functie voldoende? Kan een inkjetprinter uw printbelasting aan of heeft u een laserprinter nodig? Of u nu op zoek bent naar een basismodel om af en toe een huiswerk-essay of online ontvangstbewijs af te handelen, een thuiskantoor of een hele reeks printers voor uw bedrijf, hier zijn de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden voordat u een printer koopt. Dit artikel kijkt naar algemene afdrukcategorieën om u te helpen uw zoekopdracht te verfijnen. Bekijk onze uitgebreide informatie over het kopen van printers wanneer u klaar bent om specifieker te worden in uw printerzoekopdracht.

Thuis versus kantoor versus thuisprofessional

Uw eerste taak is het beoordelen van het type werklast waarvoor een printer nodig is. Sommige printers kunnen duizenden of zelfs tienduizenden pagina’s in een maand afdrukken. Deze printers in kantoorstijl werken goed voor kleine bedrijven en wereldwijd georiënteerde kantoren. Als u een thuiswerkende professional of student bent, heeft u wellicht een printer nodig die een lichte werklast aankan, zoals maandelijkse onkostendeclaraties, scripties en andere eenvoudige documenten. Ben je van plan om spaarzaam met een printer om te gaan, zoek dan een printer met een kleine laadbak die zo compact mogelijk kan worden opgeborgen om ruimte te maken voor andere apparaten en meubels. Printerprijzen kunnen enorm variëren. Nadat u een printer hebt gevonden die u bevalt, controleert u vergelijkbare modellen van andere fabrikanten om te zien of er een groot kostenverschil is.

Inkjet versus laser

Over het algemeen zijn er twee hoofdcategorieën printers: inkjet en laser.

Inkjetprinters

Inkjetprinters gebruiken cartridges met zwarte of cyaan, magenta en gele inkt om documenten en foto’s af te drukken. U zult waarschijnlijk een inkjetprinter in uw huis of slaapzaal gebruiken, omdat deze printers betaalbaar en eenvoudig in te stellen zijn. Inkjetprinters drukken foto’s van hoge kwaliteit af met inkt op pigmentbasis en drukken hogere kleurconcentraties af dan andere printertypes.

In een inkjetprinter

Laserprinters

Laserprinters gebruiken tonercartridges en een ingewikkelde drumopstelling die de toner met papier versmelt om documenten te produceren. Tonercartridges verwerken grotere werkbelastingen dan inktcartridges en zijn beter geschikt voor kantooromgevingen.

tonercartridges voor laserprinters

Inkjet- en laserprinterkosten

Houd bij de keuze tussen inkjet- en laserprinters rekening met de afdrukkosten. Laserprinters zijn duur, net als tonercartridges. De toner kan echter tot een jaar meegaan, afhankelijk van de werkbelasting. Inkjetprinters zijn goedkoper, net als inktcartridges. Het nadeel is dat de cartridges een kleine hoeveelheid inkt bevatten en een paar maanden meegaan bij lichte belasting. Inktcartridges zijn gevoelig voor verstopping als ze niet vaak worden gebruikt. Opgedroogde inkt kan stollen op de printkoppen, wat kan leiden tot foutmeldingen, frustratie en vlekkerige documenten of foto’s.

Document versus foto afdrukken

Zowel inkjet- als laserprinters printen documenten en foto’s van hoge kwaliteit. Als je verbluffende, levensechte foto’s en kunst wilt maken, koop dan een speciale fotoprinter. Fotoprinters gebruiken speciale inkten en hoogglanzend fotopapier om afdrukken van fotolabkwaliteit te maken. Sommige maken verbinding met uw sociale media-accounts, zoals Facebook en Instagram, om openhartige foto’s af te drukken. Inkjet- en laserprinters zijn het meest geschikt voor het afdrukken van documenten. Vooral inkjetprinters gebruiken veel inkt bij het maken van een document. Als je een foto afdrukt met een inkjetprinter, loop je door de lange droogtijden het risico op vlekken en uitlopen van de inkt. Laserprintertoner krijgt niet dezelfde hoeveelheid rijke kleurverzadiging. Hoewel het mogelijk is om in kleurentoner af te drukken, zijn laserprinters beter geschikt voor taken zoals het afdrukken van visuele hulpmiddelen voor vergaderingen. Het type papier dat u gebruikt voor inkjetafdrukken is ook van invloed op inktvlekken en uitlopen.

Alles-in-één versus enkele functie

All-in-one printers, ook wel multifunctionele printers (MFP’s) genoemd, printen, kopiëren, scannen en faxen. Deze printers zijn ideaal voor kleine bedrijven, thuiswerkende professionals, studenten en grotere kantoren. Overweeg een MFP als u met meerdere documenttypen en projecten werkt en een manier nodig hebt om snel rapporten en afbeeldingen te maken en te verzenden. Deze printers zijn ook geweldig voor kunstenaars die werken met traditionele media en digitale kunstprogramma’s. Schets en teken bijvoorbeeld op papier en scan de afbeelding vervolgens in uw favoriete programma om lijntekeningen en kleuren te maken. Single-function printers doen maar één ding, printen. Modellen met één functie zijn ideaal als u schoolgaande kinderen heeft die essays of andere opdrachten moeten schrijven en afdrukken. Deze printers zijn ook perfect als u af en toe documenten afdrukt, zoals online winkelbonnen en bevestigingsmails voor persoonlijke records. Modellen met één functie hebben doorgaans een kleinere capaciteit van de laadlade, afdrukmogelijkheden voor kleinere volumes en een aantrekkelijke prijs wanneer u met een beperkt budget moet afdrukken.

Single-function printer met een kleine vormfactor

Mobiele printers

Overweeg of u onderweg moet afdrukken. Mobiele printers zijn lichtgewicht en compact. Sommige hebben ingebouwde batterijen om onderweg af te drukken. De meeste modellen passen in een rugzak of laptoptas voor op reis. Mobiele printers kunnen ook verbinding maken met mobiele apparaten en laptops via Wi-Fi of Bluetooth om af te drukken met of zonder internetverbinding. Dit is geweldig voor professionele aannemers die naar plaatsen reizen die geen betrouwbare netwerkverbinding hebben. Mobiele printers zijn ook een goede keuze voor forensenstudenten. Deze printers kunnen essays of andere opdrachten afdrukken wanneer studenten geen toegang hebben tot (of tijd hebben om naar de computerlokalen op de campus te rennen). Met een compacte, mobiele printer print je last-minute papieren in je auto en ben je klaar voor de les.