Skip to content

Waarom Bethesda’s Xbox-exclusiviteit een goede zaak is

6 de juli de 2021
sean do EHLd2utEf68 unsplash 0706afe2039945ceb8645a4d96092657

Belangrijkste leerpunten

  • Bethesda is officieel toegetreden tot de Xbox-familie.
  • Toekomstige Bethesda-games kunnen exclusief zijn voor pc en Xbox.
  • Hoewel teleurstellend voor PlayStation-fans, zou dit een uitstekende zet kunnen zijn voor Xbox- en pc-spelers.

Nu Bethesda Softworks officieel is aangesloten bij Microsoft, hebben pc- en Xbox-fans een mooie toekomst om naar uit te kijken, zeggen experts. Toen het nieuws over de toetreding van Bethesda tot de Xbox-familie enkele maanden geleden bekend werd, maakten velen zich zorgen over wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst van Bethesda’s games op niet-Xbox-platforms. Nu de deal officieel rond is, hebben we eindelijk antwoord gekregen. In de toekomst zouden sommige Bethesda-titels alleen beschikbaar kunnen zijn op Xbox en pc, wat betekent dat PlayStation-fans iets kunnen missen. “De Bethesda-deal is een enorme stap voor Microsoft en Xbox”, vertelde Josh Chambers, een redacteur bij HowtoGame, via e-mail aan Lifewire. “Het draagt ​​niet alleen bij aan de uitgebreide lijst van uitgevers die ze de afgelopen tijd hebben verworven, het tilt Xbox Game Pass ook naar een heel nieuw niveau.”

De catalogus uitbouwen

Ondanks de opwinding rond beide nieuwe consoles van Microsoft, hebben velen het gevoel dat de Xbox Series X en Xbox Series S niet genoeg reden bieden om ze te kopen. “Al dat gepraat over Game Pass en waarde, en de enige Game Pass-game met lanceringsdatum voor Xbox Series X en S is Gears Tactics… wat betekent dat elke andere game (inclusief Tactics) gewoon de huidige generatie of 360 of Xbox is. Dat is slecht waarde en het ontbreken van een reden om te kopen…” een gebruiker schreef op Twitter.

Hoewel velen het erover eens waren dat de volgende generatie Xbox-consoles geen nieuwe games had, zou de recente overname van Bethesda door Xbox in dat opzicht een sprong voorwaarts kunnen zijn, vooral omdat Microsoft zijn maandelijkse abonnementsservice Game Pass blijft pushen. “Met de toevoeging van de creatieve teams van Bethesda moeten gamers weten dat Xbox-consoles, pc en Game Pass de beste plek zullen zijn om nieuwe Bethesda-games te ervaren”, schreef Phil Spencer, hoofd van Xbox in een blogpost, “waaronder enkele nieuwe titels in de toekomst die exclusief zullen zijn voor Xbox- en pc-spelers.” Het laatste deel van deze verklaring brengt veel hoop op tafel voor Xbox- en pc-spelers. Terwijl meer recente releases zoals Fallout 76 misschien teleurstellend was, hebben Bethesda en haar moederbedrijf, ZeniMax Media, veel liefde gekregen van gamers dankzij de releases van titels als The Elder Scrolls V: Skyrim. Het vooruitzicht om die toekomstige titels exclusief te spelen, kan huidige en nieuwe fans van de Xbox ertoe aanzetten om de Series X of Series S op te halen.

Een goed moment om een ​​Xbox-fan te zijn

Sinds de lancering van Game Pass en sinds de lancering van Xbox Play Anywhere, heeft de Xbox-console geen echte “console-verkopers” of exclusieve titels gehad. Nu Bethesda overweegt om exclusieve titels op de console en pc uit te brengen, kunnen we eindelijk iets zien waardoor de Series X echt aanvoelt als een next-gen console. Het is belangrijk op te merken dat niet elke Bethesda-game exclusief zal zijn, althans nog niet.

“Er zijn contractuele verplichtingen die we zullen nakomen zoals we altijd doen in elk van deze gevallen”, legde Spencer uit in een rondetafelgesprek dat op 11 maart in première ging. “We hebben games die op andere platforms bestaan, en we gaan om die games te ondersteunen op de platforms waarop ze zich bevinden. Er zijn community’s van spelers – we houden van die community’s – en we zullen erin blijven investeren.” “Maar als je een Xbox-klant bent, wil ik dat je weet dat dit gaat over het leveren van geweldige exclusieve games voor jou die worden geleverd op platforms waar Game Pass bestaat. Dat is ons doel. Daarom doen we dit.” In een tijd waarin Xbox veel kritiek heeft gekregen vanwege het gebrek aan exclusieve games, is het logisch om de toekomst van Bethesda’s hittitels op de pc en Xbox te plaatsen. Er is ook altijd de mogelijkheid dat we Bethesda-games zien debuteren als getimede exclusives op Xbox en vervolgens maanden of zelfs jaren later op PlayStation verschijnen. “Hoewel het een beetje stil is geweest over toekomstige exclusieve Xbox-games van Bethesda,” vertelde Chambers ons, “verwacht ik dat we ofwel een getimede exclusiviteit zullen zien van de volgende aflevering van de Elder Scrolls-franchise en mogelijk volledige exclusiviteit van Starfield, de nieuwe IP van Todd Howard.”