Skip to content

Waarom de iPad mogelijk nooit macOS uitvoert

17 de juni de 2021
photo 1615515056946 73c10be5fb3f c454f8153ee84a5a8af4cf792ad31d2a

Belangrijkste leerpunten

  • De Mac vereist de uiterste nauwkeurigheid van een muisaanwijzer.
  • De M1 voedt nu desktop-, laptop- en tabletcomputers.
  • iOS 15 zou de iPad dichter bij de Mac kunnen brengen.

Nu de iPad dezelfde M1-chip gebruikt als de Mac, wordt het dan niet tijd dat Apple macOS op zijn tabletcomputer zet? Misschien, maar we kunnen eindigen met het slechtste van twee werelden. Beide computerplatforms van Apple – iOS en macOS – draaien nu op dezelfde Apple Silicon-chips. M1 Macs kunnen iPhone- en iPad-apps uitvoeren, naast Mac-apps, dus zou het omgekeerde ook niet waar moeten zijn? In theorie zou je macOS op de nieuwe M1 iPads moeten kunnen installeren en opstarten als een Mac-tablet. Maar in werkelijkheid zou het een vreselijke ervaring zijn. “De [Mac] UI is niet legacy-gebouwd voor touchscreens”, technologiejournalist Andrea Nepori vertelde Lifewire via Twitter. “Je kunt eenvoudig een goed ontworpen aanwijsinteractie toevoegen aan een gebruikersinterface met aanraakscherm, maar het tegenovergestelde is een ramp, zoals veel hybride Windows-apparaten laten zien.”

Vinger versus muis

Apple ontwierp de Mac rond de muis. Dat was de gimmick toen de eerste Mac in 1984 werd gelanceerd, en de muisaanwijzer staat nog steeds centraal in hoe het vandaag de dag werkt. De iPad is echter ontworpen voor aanraking. Vorig jaar heeft Apple ondersteuning voor muis en trackpad aan de iPad toegevoegd en verkoopt zelfs een trackpad/toetsenbordaccessoire dat van de tablet een capabele laptop maakt. Zou het niet hetzelfde kunnen, maar dan in de andere richting? “Je kunt eenvoudig een goed ontworpen aanwijsinteractie toevoegen aan een gebruikersinterface met aanraakscherm, maar het tegenovergestelde is een ramp.” Een muisaanwijzer is veel nauwkeuriger dan de top van een vinger, dus het is gemakkelijk om de iPad met een muis te gebruiken. Zelfs voordat Apple de juiste ondersteuning voor het trackpad aan iPadOS toevoegde, was er een halfbakken toegankelijkheidsinstelling waarmee je een muis kon aansluiten om hem in wezen als vervanging van een vinger te gebruiken. Maar het toevoegen van aanraakondersteuning aan de Mac is een heel ander probleem. Alleen navigeren door een menu zou super frustrerend zijn. De menu-items staan ​​te dicht bij elkaar. En hoe zit het met het sluiten of minimaliseren van een venster met behulp van die kleine “verkeerslicht”-knoppen ter grootte van een muis? “Het zou niet werken met aanraking”, iOS-ontwikkelaar en grafisch ontwerper Graham Bower vertelde Lifewire via Twitter. “De klikgebieden zijn te klein om tikgebieden te zijn.”

Als je meer overtuigingskracht nodig hebt, probeer dan iets als Edovia’s Screens-app, waarmee je je Mac vanaf een iPad kunt bedienen. De iPad-app geeft het bureaublad van je Mac weer en je kunt ermee communiceren via aanraking. De ervaring is verschrikkelijk (hoewel de Screens-app fantastisch is en goed werkt als je een muis en toetsenbord op de iPad aansluit). Zelfs Sidecar – Apple’s eigen methode om Mac-apps op een iPad-scherm uit te voeren – laat je alleen een Apple Pencil gebruiken. Het potlood heeft een nauwkeurige aanwijzer, vergelijkbaar met een muis, maar zelfs dan is het een slechte ervaring.

gebruikersinterface

De grootte van de aanraakdoelen is niet het enige argument tegen macOS op iPad. Een muisaanwijzer kan één ding dat een vinger niet kan: hij kan zweven. Als u met de muis over een link gaat, ziet u een voorbeeld van de URL van die link, enzovoort. Mouseover-accommodaties op de Mac zijn legio en essentieel voor de werking ervan. Maar op de iPad is het voor het scherm onmogelijk om te weten waar je vinger is totdat je hem aanraakt. Ook onmogelijk zijn Mac-nietjes zoals de rechtermuisknop, de shift-klik, ⌘-Click (voor het openen van tabbladen op de achtergrond, enz.) En meer. Deze vereisen allemaal een muis of trackpad en een toetsenbord.

persoon die in het donker zit met MacBook, iPad en desktopcomputer

Er is een eenvoudige manier om dit te omzeilen: Apple kan ervoor zorgen dat macOS op iPad een toetsenbord en muis nodig heeft om te werken. Maar dat zorgt voor andere problemen. Als u bijvoorbeeld een Mac-app start zonder een toetsenbord en muis, wat gebeurt er dan? Weigert het om te starten? Lanceert het, maar zit je daar niets te doen? iPhone-apps die op de Mac draaien, voelen niet geweldig aan, maar ze zijn in ieder geval bruikbaar. “Apple zou dit niet doen tenzij ze macOS voor aanraking hadden herwerkt”, zegt Bower. “En ik zie ze geen aanraakversie van macOS doen, want daar is iPadOS voor. Zelfs als ze een aanraakversie van macOS zouden maken, zou software van derden dit niet ondersteunen.” Apple heeft de M1-chip in twee MacBooks, een Mac mini, een iMac en nu de iPad gestopt. Het verhaal lijkt te zijn dat de chip over de hele lijn hetzelfde is, en je kiest de grootte, vorm en nu het besturingssysteem dat je nodig hebt om het werk te doen.

iOS 15 kan niet snel genoeg komen

Als mensen zeggen dat ze Mac-apps op een iPad willen gebruiken, wat bedoelen ze dan precies? Willen ze dat de iPad opstart alsof het een Mac is? Of willen ze gewoon de gemakken van de Mac? Op de Worldwide Developer Conference in juni geeft Apple meestal details over de volgende versie van iOS. Dit jaar zou iOS 15 een aantal radicale veranderingen kunnen ondergaan, met als doel de iPad meer op de Mac te laten lijken, en minder op de iPhone. En zolang het niets afdoet aan de uitstekende tablet-computerervaring van de iPad, is dit zeer welkom. Op dit moment hebben we geen idee wat deze veranderingen zouden kunnen zijn. Maar aangezien de huidige iPadOS niet veel slechter kan worden wat betreft het organiseren van bestanden en het tegelijkertijd gebruiken van meer dan één app, kan het alleen maar beter worden.