Skip to content

Waarom Google zijn eigen telefoonprocessors maakt

26 de juni de 2021
GettyImages 1147623839 30e8ee58283e43729a6e3dc022b9c815

Belangrijkste leerpunten

  • Google werkt naar verluidt aan een aangepaste chipset voor toekomstige Made-by-Google-telefoons.
  • Een door Google gemaakte processor kan leiden tot betere apparaatprestaties en beveiliging voor gebruikers.
  • Experts zeggen dat Google nog een lange weg te gaan heeft voordat het het succes van Apple kan weerstaan ​​met aangepaste chips.

Meldingen dat Google aan zijn eigen chipset werkt, vergelijkbaar met Apple’s Bionic-chips, duiken weer op, en experts zeggen dat ze verrast zijn dat dit niet eerder is gebeurd. Een nieuw rapport van 9to5Google zegt dat de aankomende telefoons van Google een nieuwe GS101 “Whitechapel” -chip zullen gebruiken, gemaakt door Google. Dit is een stap vergelijkbaar met wat Apple al doet, zijn eigen aangepaste chipsets maken, in plaats van te vertrouwen op die van derden zoals Qualcomm. “Met hun eigen chip heeft Google meer controle over hun eigen apparaten, terwijl ze apparaten veel langer met de chip kunnen updaten dan ze nu kunnen”, vertelde Heinrich Long, een privacy-expert bij Restore Privacy, aan Lifewire in een e-mail. “We weten allemaal hoe lang iPhones nieuwe updates krijgen, en het hebben van een gepersonaliseerde chip is de belangrijkste factor daarachter.”

Waarom nu?

Met de nieuwste processors van Qualcomm die uitstekende resultaten bieden en al verschijnen in nieuwere telefoons zoals de Xiaomi Mi 11 Ultra, lijkt het misschien dwaas voor Google om het risico te nemen een telefoon met zijn eigen chipset uit te brengen. Maar experts zeggen dat de verandering al lang in de maak is. “Het verbaast me oprecht dat het zo lang heeft geduurd voordat Google hun eigen chipset in hun vlaggenschip Pixel-telefoons heeft geproduceerd en geïntroduceerd, vooral omdat ze al hun eigen Titan-M-beveiligingschip hadden gemaakt”, zegt Eric Florence, een cyberbeveiligingsanalist bij SecurityTech. Lifewire in een e-mail. “Ik geloof dat het succes van de verkoop van de Pixel-telefoons Google ertoe aanzet om nu in zijn eigen technologie te investeren in plaats van deze uit te besteden.”

Hoewel geen enkele Pixel de verkoop van andere reguliere telefoons zoals de iPhone of de Samsung Galaxy-lijn heeft bereikt, had de Pixel zijn beste jaar tot nu toe in 2019. Hoewel de verkoopcijfers in 2020 lang niet zo indrukwekkend waren, is er een hernieuwde focus op het verbeteren van Pixel-telefoons. zou Google in een goede positie kunnen brengen om die cijfers te verhogen tot pre-pandemische niveaus. Het inbrengen van een eigen verwerkingskern kan een geweldige manier zijn om de telefoons meer op te laten vallen. Het succes van Apple’s A-serie en M1-chips heeft aangetoond dat gebruikers meer dan bereid zijn te betalen voor op maat gemaakte chipsets van hoge kwaliteit, en Google zou ook kunnen proberen de hype rond die apparaten voort te bouwen. Aangezien digitale privacy ook een groot probleem is, zou de verhuizing een poging kunnen zijn om betere beveiliging te bieden aan gebruikers die in de toekomst nieuwere Pixels oppikken.

Opkomen voor de concurrentie

Er is ook gemeld dat de nieuwe GS101-chips zullen worden ontwikkeld met Samsung-halfgeleiders die vergelijkbaar zijn met Samsung Exynos, dat momenteel een van de toonaangevende mobiele processors is die beschikbaar is. Als het waar is, zouden de prestaties van de door Google gemaakte chips vergelijkbaar kunnen zijn met die van de Exynos-processors, waardoor de eerste release zou kunnen opvallen tegen gevestigde concurrenten zoals Qualcomm. Dit is niet de eerste keer dat Google met op maat gemaakte chips werkt, zoals Florence al zei. In 2018 heeft het bedrijf details vrijgegeven van zijn Titan-M-beveiligingschip, die werd gelanceerd in de Pixel 3. De Titan-M is ontworpen om betere beveiliging te bieden en zou Google een goed startpunt kunnen geven bij het maken van een aangepaste processor.

Maar ondanks de belofte van een door Google gemaakte processor, zegt Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, dat Google’s eerste release met zijn eigen op maat gemaakte chips waarschijnlijk niet de sterkste concurrent in de ring zal zijn. “Bedrijven als Apple hebben hun chips gedurende vele jaren kunnen verfijnen, met openbare tests als een soort vuurproef”, zei hij. “Google kan interne en zelfs bètatests uitvoeren en heeft nog steeds niet een tiende van de gegevens die Apple tijdens het proces heeft verzameld. Het is ook zeer waarschijnlijk dat hun ontwerp en implementatie niet zo efficiënt zullen zijn als die van de derde partij chips die ze eerder gebruikten.” Freiberger zegt ook dat Google waarschijnlijk nog steeds de 5G-modems van externe bedrijven zal gebruiken. Hij merkt echter op dat hij het bedrijf zou kunnen zien uitbreiden om meer controle te krijgen over de componenten die in toekomstige apparaten worden gebruikt, inclusief de productie van zijn eigen 5G-technologie.