Skip to content

Waarom hebben Apple-apparaten al deze rare opladers?

1 de juli de 2021
ScreenShot2021 02 12at1.56.30PM 6c34a3dd26b74c2bb50f5aa6e14397c7

Belangrijkste leerpunten

  • De nieuwe USB-C-dongle van Satechi laadt de Apple Watch en AirPods op.
  • Eén kleine puck bevat twee soorten ‘draadloos’ opladen.
  • De opladersituatie van Apple is een totale puinhoop.

Satechi’s nieuwste widget is een kleine vierkante puck die een Apple Watch of je AirPods oplaadt. Het is of het beste of het domste accessoire ooit. Als ontwerp is de Satechi USB-C Watch AirPods-oplader van $ 50 slim en compact. Je kunt hem aansluiten op een iPad Pro of MacBook en je AirPods of Watch opladen, afhankelijk van de manier waarop je hem omdraait. In feite is er niet veel te zeggen tegen de kleine oplader. Het is perfect voor zowel reizen als desktopgebruik. Het probleem komt met het feit dat je zelfs zoiets nodig hebt. Dus wat is er aan de hand met de opladers van Apple? Waarom zijn er ten minste vier verschillende draadloze oplaadmethoden, plus een aantal bedrade oplossingen? Laten we eens kijken naar deze puinhoop, en kijken of we een uitweg uit dit alles kunnen zien.

Oplaadnormen

Er is nu een standaard om gadgets op te laden. Moderne telefoons, camera’s, laptops, luidsprekers, enzovoort, worden allemaal geleverd met USB-C-aansluitingen, waardoor het gemakkelijk is om ze allemaal op te laden met dezelfde kabel en AC-adapter. Dankzij het USB-C-protocol kunnen deze gadgets zelfs aangeven hoeveel sap ze nodig hebben, dus dezelfde oplader is net zo veilig te gebruiken voor een paar AirPods als voor een MacBook Pro.

iPhone-bliksemkabel in doos

Hetzelfde geldt voor “draadloos” opladen. De Qi-standaard werkt met elk apparaat dat kan worden opgeladen met magnetische inductie. Dezelfde oplaadpuck kan Android-telefoons, iPhones en hoofdtelefoons van stroom voorzien. En toch, naarmate deze normen op grotere schaal worden toegepast, blijft Apple nieuwe manieren toevoegen om zijn apparaten op te laden. Erger nog, het levert geen oplader meer bij zijn iPhones. Dit zou eigenlijk geweldig moeten zijn, aangezien het verwijderen van opladers aanzienlijke milieuvoordelen heeft, maar Apple verkoopt ook een verwarrende reeks dure opladers, die deze voordelen tenietdoen.

Apple’s oplaadschaamte

In een ideale wereld zou je al je apparaten kunnen opladen met een USB-C-kabel en power brick. Het is een verdienste dat Apple nu iPhones en andere niet-USB-C-apparaten levert met Lightning-naar-USB-C-kabels, zodat je je USB-C-stenen kunt gebruiken. MacBooks zijn ook all-in voor opladen via USB-C. Maar dan wordt het absurd. Hier is een lijst met Apple-opladers/kabels die totaal niet-standaard zijn. Of deels niet standaard. Of gewoon een beetje raar.

MagSafe voor iPhone

De iPhone 12 gebruikt een kleine inductieve puck die aan de achterkant van de iPhone plakt en deze oplaadt. Het werkt als een standaard Qi-oplader, alleen is het geen Qi-oplader. Als je de zaken echter goed op een rij zet, kan gebruik het om andere apparaten op te laden, zoals de AirPods Pro.

MagSafe voor MacBook

Er gaan geruchten over een nieuwe MagSafe-oplader voor de aankomende MacBook Pro 2021. We hebben geen idee hoe het eruit zal zien, of hoe het zal werken. Het zou hetzelfde kunnen zijn als de iPhone-puck; het zou vergelijkbaar kunnen zijn met de oude MacSafe MacBook-oplader die Apple heeft gedumpt voor USB-C. Of het kan iets nieuws zijn, zoals de slimme connector van de iPad. Hoe dan ook, het zal vrijwel zeker samengaan met opladen via USB-C op hetzelfde apparaat, wat handig, maar vreemd is.

iPad slimme connector

De iPad Pro en iPad Air hebben een kleine connector met drie contacten om het apparaat op te laden en gegevens door te geven. Het wordt uitsluitend gebruikt om externe toetsenborden aan te sluiten, maar kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. En er is ook niet slechts één versie. Oudere iPad Pro-modellen gebruikten een kleinere set contacten, op een ander deel van de iPad-hoes.

Apple Watch-oplader

De enige manier om de Apple Watch op te laden, is door een magnetische puck te gebruiken die aan de achterkant blijft plakken. Het is een geweldige methode, maar het is nog een andere oplader die je bij je moet dragen.

Speciale vermelding: Lightning-accessoires

Lightning begon als een welkome vervanging voor de oude 30-pins Dock Connector die debuteerde met de iPod. Tegenwoordig wordt het gebruikt om de iPhone, het Magic Keyboard en Magic Trackpad op te laden en te synchroniseren, en om AirPods en sommige iPads op te laden.

Bij de lancering was de Lightning-connector superieur aan de dan geldende micro-USB, omdat hij minder wiebelig was en op beide manieren kon worden aangesloten. Nu is Lightning echt een legacy-connector, met weinig of geen voordelen ten opzichte van USB-C. Apple houdt het misschien in de buurt totdat de iPhone all-in gaat op inductief opladen en de huidige Magic-toetsenborden en trackpads zijn vervangen.

Beter worden

Hopelijk wordt veel hiervan vervangen door iets zinnigs als USB-C, maar gezien de staat van dienst van Apple, wie weet? Dan zijn er weer tekenen van verandering. Het is bijna ongehoord voor Apple om zijn ontwerpbeslissingen terug te draaien, en toch zijn we hier met de waarschijnlijke terugkeer van MagSafe naar de MacBook, nadat Apple het in 2016 begon uit te faseren, en de mogelijke terugkeer van de SD-kaartlezer. Misschien luistert Apple naar wat zijn klanten willen, en over een paar jaar worden we wakker en voelt dit allemaal als een boze droom.