Skip to content

Waarom het de moeite waard kan zijn om je iPhone te jailbreaken

9 de juli de 2021
GettyImages 1025259640 0b3abe615e454e07892ca37c526ad4ca

Belangrijkste leerpunten

  • Jailbreaken van iPhones is lang niet zo populair als het ooit was, en is zelfs nog moeilijker geworden op de nieuwste Bionic-chips van Apple.
  • Door je iPhone te jailbreaken, kun je extra aanpassingen maken, zoals vooraf gemaakte thema’s, maar het stelt je ook bloot aan andere risico’s.
  • Jailbreaking kan je iPhone blokkeren, dus je moet nog steeds weten wat je doet voordat je het proces start.
Experts zeggen dat jailbreaken nog steeds de moeite waard kan zijn voor iPhone-gebruikers, zolang ze maar weten wat ze doen. Jailbreaken – of rooten zoals het vaak wordt genoemd op Android – was ooit een gangbare praktijk op iPhones. Velen zouden hun apparaten jailbreaken om toegang te krijgen tot unieke thema’s, dieper door bestanden bladeren en de mogelijkheid om apps van derden te installeren. Hoewel dit veel moeilijker is geworden, kan het nog steeds een goede stap zijn om meer controle over uw apparaat te krijgen. Er zijn echter opmerkelijke risico’s aan verbonden. “Het jailbreaken van je iPhone kan je kwetsbaar maken voor verschillende risico’s die uiteindelijk de prestaties van je apparaat kunnen beïnvloeden”, vertelde Tim McGuire, CEO van Mobile Klinik, via e-mail aan Lifewire. “Je zou het systeem kunnen beschadigen,” vervolgde hij, “waardoor je wordt blootgesteld aan hackers die proberen te infiltreren en malware of virussen te introduceren. [to attack] Je toestel. Jailbreaking verwijdert in wezen de beveiligingsmaatregelen die Apple heeft genomen om uw telefoon te beschermen tegen verschillende bedreigingen. Daarom loop je ook het risico de garantie van de telefoon bij Apple te verliezen.”

Wat is jailbreaken?

In wezen stelt jailbreaking gebruikers in staat om uit de sandbox te breken die Apple binnen de iPhone heeft gemaakt. Deze sandbox is als een schild en bevat alle verschillende beveiligingsoplossingen die Apple heeft toegevoegd, en beschermt ook de toegang tot alle gegevens die je iPhone opslaat. Jailbreaking maakt gebruik van gaten in de beveiliging die in deze sandbox zijn gevonden om die barrières te verwijderen, waardoor je toegang krijgt tot dingen waar je normaal niet bij kunt. Maar waarom zou u de garantie en beveiliging van uw telefoon riskeren alleen voor toegang tot meer apps en maatwerk? Jailbreaking dook oorspronkelijk op in de begindagen van de iPhone, voordat iOS het grote ecosysteem werd dat het nu is. “Het jailbreaken van een iPhone betekent niet noodzakelijk dat je gehackt wordt. Het betekent alleen dat je beveiliging nu in eigen handen is.” “Toen de eerste paar versies van de iPhone uitkwamen, was jailbreaken erg populair”, legt Simon Lewis, medeoprichter van Certo Software, uit in een e-mail. “Die vroege iPhones hadden veel minder functies en terwijl de App Store nog in de kinderschoenen stond, waren de aangeboden apps extreem beperkt.” Vanwege deze beperkingen, zegt Lewis, wendden velen zich tot jailbreaking om toegang te krijgen tot extra voordelen die Apple op dat moment niet bood. Ja, Apple heeft het aantal beschikbare functies op de iPhone verbeterd en de App Store is ook uitgebreid. Maar dat weerhoudt gebruikers er niet van om meer controle te willen hebben over de apparaten waaraan ze honderden, soms zelfs duizenden dollars uitgeven.

In het aangezicht van gevaar

Ondanks de risico’s zien velen jailbreaken nog steeds als een haalbare manier voor technisch onderlegde gebruikers om meer uit hun telefoons te halen. “De apps die je op een gejailbreakte iPhone kunt installeren, verlichten veel aanhoudende pijnpunten”, vertelde Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, ons in een e-mail. “De standaard Safari-browser op iPhone is veel minder functioneel dan bijvoorbeeld de iPad-versie. Op een gejailbreakte telefoon kun je dit oplossen en een deel van die functionaliteit terugkrijgen.” “In wezen stelt jailbreaking gebruikers in staat om uit de sandbox te breken die Apple in de iPhone heeft gemaakt.” Het kunnen maken van kleine oplossingen zoals deze is iets dat veel gebruikers leuk vinden aan de jailbreak-ervaring. RealCC, een van de weinige populaire jailbreak-apps, kan veranderen hoe de Bluetooth- en Wi-Fi-schakelaars in het Control Center werken. Andere toepassingen, zoals PercentageBatteryX, zijn veel eenvoudiger en voegen slechts een beetje tekst toe aan de batterij-indicator bovenaan het scherm van je iPhone.

Vectorillustratie van een dynamische smartphone-interface en sociale pictogrammen

Freiberger zegt ook dat gebruikers die hun telefoon jailbreaken zichzelf kunnen instellen met locatiespoofing, waardoor hun internetverbinding ergens anders vandaan lijkt te komen, vergelijkbaar met een VPN, en zelfs een gastmodus kunnen instellen om te voorkomen dat willekeurige gebruikers toegang krijgen tot hun privébestanden. Hij zegt dat deze twee punten slechts de oppervlakte afschrapen van wat mogelijk is. “Op een normale, niet-gejailbreakte iPhone regelt Apple een groot deel van de beveiliging van het apparaat namens de gebruiker”, vertelde Paul Bischoff, privacyadvocaat bij Comparitech, via e-mail aan Lifewire. “Het jailbreaken van een iPhone betekent niet per se dat je gehackt wordt. Het betekent alleen dat je de beveiliging nu in eigen handen hebt. Apple zal in veel situaties niet langer dienen als buffer tussen de iPhone en aanvallers.”