Skip to content

Waarom ik twijfel tussen een iPad Air en een Surface Pro

17 de juni de 2021
IMG 1108 b72854bbfd2a41a681d59d82fc1dfaae

Belangrijkste leerpunten

  • Ik hou van de 11-inch iPad Air en de Windows Surface Pro 7, maar om heel verschillende redenen.
  • De iPad wint voor gebruiksgemak en zijn fantastische toetsenbord.
  • Ik vind het geweldig dat ik bijna elke Windows-app op de Surface kan draaien.

Ik ben dol op mijn Windows Surface Pro 7, maar mijn 11-inch iPad Air wint als het erom gaat dingen voor elkaar te krijgen. Aan de buitenkant lijken beide tablets erg op elkaar. Het zijn rechthoekige, zilverachtige platen die ik heb uitgeprobeerd met pennen en toetsenborden, hebben een robuust ontwerp en zijn licht genoeg om gemakkelijk mee te nemen. Het is geen gemakkelijke beslissing om naar de iPad te reiken – de Surface heeft zoveel voordelen dat ik er in sommige gevallen de voorkeur aan geef boven de iPad. Deze modellen behoren tot de nieuwste tablethybriden die zijn uitgebracht door Microsoft en Apple, en ze vertegenwoordigen twee verschillende ontwerpfilosofieën.

De Surface-standaard is briljant

Wanneer je diep duikt, begint de Surface er aantrekkelijker uit te zien. Ik ben dol op de unieke standaard die hem in de juiste hoek ondersteunt, en het optionele toetsenbordaccessoire is perfect voor zijn formaat. Er is ook de kwestie van de Windows versus Mac-besturingssystemen. Ik ben platformonafhankelijk, maar ik heb de neiging om de voorkeur te geven aan Macs omdat de nauwe integratie van hardware en software betekent dat dingen gewoon werken. Het downloaden van updates is gewoon veel minder gedoe op een Mac. Ze gebeuren rustig op de achtergrond zonder mijn werk te onderbreken.

Met Windows krijg ik constant te horen dat ik mijn Surface om een ​​of andere kritieke reden moet bijwerken. Soms lijkt de Surface zelfs zichzelf opnieuw op te starten en een lang opstartproces te doorlopen. Ik weet zeker dat er een manier is om deze instelling te veranderen, maar de Windows-opties zijn zo’n verwarrende puinhoop dat ik niet de moeite heb genomen om erachter te komen hoe. Maar Windows is nog steeds efficiënter voor werk als u enkele van de onvermijdelijke haken en ogen negeert. Ik vind het bestandssysteem intuïtiever en Word op Windows biedt talloze kleine snelkoppelingen die het schrijven gemakkelijker maken. Met de contextuele menu’s in Word kan ik bijvoorbeeld gemakkelijk tekst kopiëren en plakken, terwijl vervelende opmaak met een enkele klik wordt verwijderd. Op Mac moet je naar de vensterbalk navigeren en “Plakken en matchstijl” zoeken. Het is natuurlijk een kleinigheid, maar als u dit meerdere keren per dag doet, kan dit de workflow onderbreken. “De Surface heeft zoveel voordelen dat ik hem in sommige gevallen verkies boven de iPad.” Ondertussen vind ik het geweldig dat de stylus op mijn Surface Pro een knop aan de zijkant heeft die kan worden aangepast om apps te starten. Het is handig om de Windows Journal-app te openen als ik snel wat aantekeningen wil maken. Als liefhebber van gadgets is er vanuit hardwareperspectief gewoon veel meer om op de Surface te obsederen.

De iPad is efficiënt, maar saai

De iPad is natuurlijk een prachtig apparaat, maar het ontwerp voelt op dit moment bijna te sober aan. Zonder zelfs een Home-knop is de iPad slechts een monolithische plaat. Ik zou graag nog een paar knoppen willen aanpassen. Maar het valt niet te ontkennen dat de iPad werkt, wat je er ook tegenaan gooit. Dankzij het ijzersterke besturingssysteem hoef ik me nooit zorgen te maken over malware of vreemde crashes midden in een werksessie.

De iPad wint ook als het gaat om essentiële accessoires. Hoezeer ik de Surface-stylus en het toetsenbord ook bewonder, de iPad heeft ze verslaan. My Magic Keyboard voor iPad is een transformatief apparaat waarmee ik kan werken en spelen wanneer ik maar wil. Het Surface-toetsenbord is daarentegen een beetje lastig om mee om te gaan. Het maakt constant los wanneer ik het het minst verwacht en de standaard op de Surface is nutteloos als het gaat om liggend typen. Ondanks zijn fouten kan ik de Surface echter niet verlaten. Ik vind het geweldig dat ik bijna elke Windows-app op de Surface kan draaien. En hoewel de iPad miljoenen apps van hoge kwaliteit biedt, voelt het beperkend. Uiteindelijk is de Surface een spannender apparaat, ook al is het misschien niet zo praktisch als de iPad. Het is maar goed dat ik beide heb.