Skip to content

Waarom Linux op M1 Macs spannend is

2 de juli de 2021
sai kiran anagani Tjbk79TARiE unsplash a32d9be51d3146e9bb3df61b0f605072

Belangrijkste leerpunten

  • Virtualisatiebedrijf Corellium heeft Linux op een M1 Mac laten draaien.
  • Je kunt het installeren op je MacBook Pro of Air, maar je hebt wel een extern USB-toetsenbord en -muis nodig.
  • Binnenkort kunnen Mac-gebruikers Linux virtualiseren.

Linux draait nu op Apple’s M1 Macs. Virtualisatiebedrijf Corellium – dat momenteel wordt aangeklaagd door Apple – heeft het open-source besturingssysteem overgezet naar Apple Silicon Macs. Corellium’s bedrijf is virtualisatie. Hiermee kunt u iOS-, Android- en Linux-virtualisatie uitvoeren op ARM-processors, het soort processor dat wordt gebruikt in Apple Silicon. Het is dus geen verrassing dat het Linux zo snel naar M1-Macs heeft weten te porten. Maar wat betekent Linux op de Mac voor jou? “Toen Apple besloot om aangepaste kernels op Macs met M1-processor te installeren, waren we erg blij om te proberen een andere Linux-poort te bouwen om ons begrip van het hardwareplatform te vergroten”, zegt Corellium in een blogpost die op zijn website is gepubliceerd. “Terwijl we een model van de processor voor ons beveiligingsonderzoeksproduct aan het maken waren, werkten we parallel aan de Linux-poort.” “De Mac-hardware is echt goed. Zelfs Linus Torvalds [the inventor of Linux] wil er een.”

Linux op de Mac

Linux is een besturingssysteem zoals macOS, Windows, Android, enzovoort. Het kan worden gebruikt als een desktopplatform, maar de kans is veel groter dat je het aantreft in een telefoon, ingebed in elektronische apparaten of zelfs in supercomputers. Omdat het open source is, kan het worden aangepast. Android-telefoons draaien op Linux, net als NASA-systemen. Als je een slimme koelkast hebt, is de kans groot dat deze op Linux is gebaseerd. Linux is dus aangepast om op vrijwel alles te draaien met een computerchip erin. En nu bevat die lijst de M1-Macs. De M1-Macs ondersteunen opstarten vanaf niet-macOS-besturingssystemen, maar het was niet eenvoudig om Linux aan de gang te krijgen. Apple bouwt graag zijn hardware en software op maat, en dit maakte zelfs eenvoudig ogenschijnlijke taken zoals het aansluiten op een USB-toetsenbord en -muis ingewikkeld. De oorspronkelijke poort werkte op de Mac mini, maar Corellium heeft het sindsdien op MacBooks laten werken. “Vandaag hebben we CPU-klokbeheer (30% snelheidsverbetering) en ondersteuning voor de MacBook Air en pro toegevoegd”, zegt Chris Wade, Chief Technology Officer van Corellium, op Twitter.

Als je het op een laptop wilt uitproberen, moet je de instructies van Corellium volgen. “Het vereist nog steeds een extern toetsenbord, muis en USB om op te starten”, schreef Wade op Twitter. “Maar we werken eraan om daarvoor ondersteuning toe te voegen.”

Wat betekent dit?

De meesten van ons zullen nooit iets anders doen dan macOS draaien op onze nieuwe Apple Silicon Macs, en dat is prima. Maar het overzetten van Linux is om verschillende redenen handig. Een daarvan is dat het betekent dat je Linux op je computer kunt virtualiseren. De Corellium-poort vereist momenteel dat je rechtstreeks in Linux opstart. Virtualisatie is een optie waarmee je een instantie van Linux in een venster op je Mac kunt uitvoeren, net als elke andere app. De instantie van Linux in dit venster draait rechtstreeks op de hardware van de Mac, maar het is een stuk handiger voor gebruikers. Maar hoe je het ook uitvoert, met Linux op de Mac kunnen mensen deze geweldige, krachtige machines kopen en ze voor hun werk gebruiken. Wetenschappers en onderzoekers gebruiken vaak zelfgemaakte of open source Linux-tools, en binnenkort kunnen ze ze gebruiken op een stille laptop met een batterij die de hele dag meegaat, geen ventilatoren en weinig warmte.

“We waren erg blij om te proberen een andere Linux-poort te bouwen om ons begrip van het hardwareplatform te vergroten.” Ze kunnen ook toegang krijgen tot de aangepaste chips die Apple in zijn apparaten stopt. Tensorflow, een open-source platform voor machine learning, maakt al gebruik van Apple’s “Core ML” machine learning-technologie op M1-Macs. Linux-gebruikers kunnen de aangepaste Apple-hardware hergebruiken voor hun eigen gebruik. Daarnaast is er de uitdaging. “Linux-gebruikers bewijzen graag dat Linux op alles kan draaien”, vertelde technisch schrijver en Linux-gebruiker Chris Ward reddingsdraad via direct bericht. “De Mac-hardware is echt goed”, zegt Ward. “Zelfs Linus Torvalds” [the inventor of Linux] wil er een.” Apple wint hier ook, omdat het meer Macs zal verkopen. Het is niet gek om te denken dat serverbedrijven hun datacenters zouden kunnen uitrusten met Mac mini’s met Linux, om te profiteren van hun krachtige, cool-running chips. Voor de typische Mac-gebruiker, dit maakt misschien geen enkel verschil, maar voor mensen die erom geven, is dit inderdaad een heel groot probleem. En dat is goed nieuws.