Skip to content

Waarom lost opnieuw opstarten veel computerproblemen op?

10 de juli de 2021
GettyImages 162532858 5925e3d95f9b5859500078c6

Een apparaat uit- en weer inschakelen lijkt misschien een te eenvoudige actie om te repareren ieder soort probleem. Maar Raad eens? Het werkt bijna altijd! We schatten dat meer dan de helft van de technische problemen die we van onze lezers horen, kan worden opgelost met een eenvoudige herstart. Toch vergeten veel mensen deze stap bij het oplossen van problemen met hun elektronica. Het opnieuw opstarten van een apparaat is meestal net zo eenvoudig als het uitschakelen en vervolgens weer inschakelen. Als het geen aan / uit-knop of herstartfunctie heeft, kunt u het apparaat in plaats daarvan loskoppelen van de voedingsbron en weer aansluiten.

Opnieuw opstarten uw apparaat is hetzelfde als opnieuw opstarten het of door het handmatig uit en vervolgens aan te zetten. Opnieuw opstarten is niet hetzelfde als resetten, wat een veel groter proces is waarbij alles wordt gewist en de fabrieksinstellingen worden hersteld.

Waarom het opnieuw opstarten van uw computer zo goed werkt

Wanneer uw computer actief is, opent en sluit u sommige programma’s, laat u andere draaien en installeert of verwijdert u misschien software of apps. Veel andere processen achter de schermen stoppen en starten ook.

Veel van deze acties, evenals uw besturingssysteem, laten een soort elektronische voetafdruk achter, meestal in de vorm van achtergrondprocessen die u niet echt meer hoeft te draaien, of programma’s die niet helemaal sluiten. Deze “restjes” vergen uw systeembronnen, meestal uw RAM. Als dit teveel gebeurt, krijg je problemen zoals een traag systeem, programma’s die niet willen openen, foutmeldingen en andere problemen. Wanneer u uw computer opnieuw opstart, eindigt elk afzonderlijk programma en proces wanneer de stroom uw computer verlaat tijdens het herstartproces. Zodra uw computer weer opstart, heeft u een schone lei en, meestal, een snellere, beter werkende computer.

Uw tv is ook een computer

Dezelfde logica is van toepassing op dingen die u misschien niet als computers beschouwt, maar in werkelijkheid zijn, inclusief smartphones, televisies, DVR’s, modems, routers, beveiligingssystemen voor thuis, digitale camera’s, enz. Deze apparaten hebben allemaal kleine besturingssystemen en software die onderhevig kunnen zijn aan voor dezelfde problemen als uw computer. Deze problemen komen zelfs voor bij meer geavanceerde elektronica, waaronder de Hubble-ruimtetelescoop.

Frequent opnieuw opstarten is waarschijnlijk een teken van een groter probleem

Het is volkomen normaal dat u uw computer opnieuw moet opstarten om af en toe een probleem op te lossen, vooral als u werk doet dat veel interactie met het besturingssysteem vereist, zoals het bijwerken van stuurprogramma’s, het installeren van updates of het opnieuw installeren van software. Als u echter vaker opnieuw moet opstarten, kunt u problemen hebben die een herstart slechts tijdelijk voor u oplost, maar waarvoor mogelijk een robuustere oplossing nodig is. Een stuk hardware kan defect zijn, belangrijke Windows-bestanden zijn mogelijk beschadigd of u hebt mogelijk een malware-infectie. Als u merkt dat u regelmatig opnieuw opstart, probeert u enkele aanvullende stappen voor probleemoplossing. Bijvoorbeeld, het uitvoeren van Systeembestandscontrole met de scannow-schakelaar is vaak een goede zaak om te proberen. Bovendien is een volledige malwarescan van het systeem bijna altijd in orde. Als u daarna nog steeds problemen ondervindt, kunt u het beste een professional raadplegen.