Skip to content

Waarom Qualcomm’s Snapdragon 870 5G het spel verandert

17 de juni de 2021
qualcommsnapdragon8705g 11f0ce7bdd464e67ae5deb50aa8989db

Belangrijkste leerpunten

  • Qualcomm’s nieuwe Snapdragon 870 5G zal meer kracht leveren dan vorige generaties.
  • De Snapdragon 870 5G brengt desktopkwaliteit naar mobiele apparaten.
  • De eerste toestellen met de 870 5G komen in Q1 2021 aan.

Smartphones blijven ons meer kracht brengen en Qualcomm’s nieuwe Snapdragon 870 5G zou een cruciale rol kunnen spelen in de volgende generatie mobiel computergebruik. Samsung en Apple hebben misschien net hun nieuwste vlaggenschiptelefoons uitgebracht, maar chipsetfabrikant Qualcomm kijkt al naar de toekomst. Het bedrijf heeft onlangs de Snapdragon 870 5G aangekondigd, de nieuwste in zijn 5G-reeks. Net als eerdere iteraties biedt de 870 5G betere connectiviteit, meer kracht en een hernieuwde focus op het brengen van desktopkwaliteit naar mobiele apparaten. “De 870 levert de beste 5G-prestaties in zijn klasse met pieksnelheden tot 7,5 Gbps en ondersteunt alle meest gebruikte regio’s en frequentiebanden”, zegt Weston Happ, producttechnologiemanager bij Merchant Maverick, via e-mail. “Dit maakt de 870 tot een echt wereldwijde chip met de mogelijkheid om streaming content te leveren op desktopkwaliteitsniveaus om te voldoen aan de eisen van de meest veeleisende mobiele klanten.”

Jij hebt de kracht

Sinds de introductie van de iPhone in 2007 zijn mobiele apparaten gestaag geëvolueerd van de basisdiensten die ze ooit boden en meer naar de grotere rollen die we op computers hebben vertrouwd. Eenvoudige toepassingen zoals rekenmachines, kalenders en fotografie van slechte kwaliteit maakten al snel plaats voor meer geavanceerde elementen zoals 3D-games, fotobewerking en zelfs professionele camerasystemen. Bij elke iteratie van de Snapdragon-chipset heeft Qualcomm gewerkt aan het optimaliseren van de chip, en de 870 5G bouwt voort op al die ervaring om gaming van desktopkwaliteit rechtstreeks op je smartphone te bieden. Een versterkte Kyro 585-CPU vormt het middelpunt van de Snapdragon 870 5G, wat kernkloksnelheden tot 3,2 GHz met zich meebrengt – momenteel de snelste die beschikbaar is in de mobiele wereld (aangezien Apple geen echte kernsnelheden heeft vermeld voor zijn A14 Bionic chipsets). Deze hogere snelheden helpen de 870 5G de werklast van uw smartphone bij te houden zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat deze langzamer gaat werken.

Pokemon Go draait op een Samsung-telefoon met een Electabuzz op het scherm

De Kyro 585 CPU zal ook van pas komen bij het spelen van de nieuwste games, die gebruik zullen maken van die verhoogde kernkloksnelheid naast de meegeleverde Adreno 650 GPU van de chipset. Een groot verschil tussen de 870 5G en de vorige chips van Qualcomm is echter de mogelijkheid om de grafische stuurprogramma’s bij te werken, waardoor prestatieproblemen kunnen worden aangepakt zonder dat een volledige OS-update nodig is. Qualcomm zegt ook dat de 870 5G rendering op desktopniveau, hyperrealistische graphics en zelfs realtime prestatie-optimalisatie zal ondersteunen. De nieuwe chipset zal ook Qualcomm Game Smoother bevatten, dat samen met Adreno Fast Blend zal werken om janky frames te verwijderen en complexe beelden naadloos weer te geven.

Leven in een mobiele wereld

Betere snelheden en verwerkingskracht zijn een must, vooral in een wereld waar zovelen nog steeds op hun telefoon vertrouwen om taken uit te voeren die ze vroeger op een desktop deden. Wat de vooruitgang in apparaten zoals de Snapdragon 870 5G zo belangrijk maakt, is hoe de nieuwe chipset ons in staat stelt de scheidslijn tussen desktop en mobiel computergebruik te vervagen. Hoe minder we afhankelijk zijn van verschillende apparaten, hoe meer open technologie voor iedereen wordt. Fotografie is een perfect voorbeeld van hoeveel invloed mobiele apparaten kunnen hebben op wereldwijde industrieën. Vóór de recente opkomst van “professionele” camera’s in smartphones, vertrouwden fotografen op dure camera’s om hun werk te doen. Deze camera’s hadden vaak meerdere lenzen nodig en een computer die fotobewerkingssoftware kon draaien zonder problemen. Soms moesten fotografen zelfs meerdere camera’s bezitten om hun werk te kunnen doen.

Nu kan de Snapdragon 870 5G van Qualcomm echter de noodzaak voor toekomstige fotografen om al die apparatuur te bezitten, verder teniet doen. Dit is natuurlijk maar één voorbeeld van hoe de nieuwste smartphones nieuwe deuren openen voor industrieën die vaak een hoge buy-in nodig hebben om te beginnen. “De 870 zal ook helpen bij het leveren van de volgende generatie telefooncameramogelijkheden via de Spectra 480 Image Signal Processor”, legde Happ uit in ons e-mailinterview. “Met deze processor kunnen telefoonfabrikanten tot 200 megapixel foto-opname en 8K video-opname met 30 FPS met 10-bits kleurdiepte leveren. Met specificaties als deze kunnen de dagen van het dragen van een speciale camera, zelfs voor de belangrijkste evenementen, misschien verleden tijd worden.” Technologie kan ons leven gemakkelijker maken, en de Snapdragon 870 5G is Qualcomm’s volgende stap in het proces. Hogere snelheden, betere connectiviteit en desktopkwaliteit op mobiele apparaten is een enorme stap voorwaarts voor de wereld van morgen.